Heroj Šavarš Karapetjan ~ Istinsko OLIČENJE dobrote i hrabrosti!


Šavarš Karapetjan bio je plivač Sovjetskog Saveza (Rusije). Do 1976. držao je 11 svetskih rekorda. Osvojio je Svetsko prvenstvo 17 puta, osvojio je Evropsko prvenstvo 13 puta, a prvenstvo Sovjetskog Saveza 7 puta.
Karijera mu je bila na vrhuncu i ništa ga nije moglo zaustaviti. Bio je šampion.


Sve dok jednog dana...


Šavarš je kao i obično džogirao duž brane u Jerevanu, u Jermeniji, 16. septembra 1976. godine. Odjednom, autobus sa 52 putnika je izgubio kontrolu i uleteo u 10 metara duboku vodu. Većina putnika je od siline udara ostala bez svesti.

Kasnije su se stručnjaci složili da niko osim Šavarša ne bi mogao da učini ono što je on učinio. Bez imalo premišljanja, Šavarš je skočio u mračnu, kontaminiranu vodu, nogama razbio prozor autobusa i krenuo da izvlači putnike.

Više od 20 minuta u ledenoj vodi, 30 zarona. Spasio je 20 života
. Izvukao je on više od 20 ljudi, ali nisu svi uspeli da prežive. Dok je po ko zna koji put uskakao u vodu, prolaznici su videli da mu iz tela vire komadići stakla.

Kada su ga kasnije upitali šta je bilo najstrašnije, Šavarš je odgovorio: »Znao sam da mogu da zaronim ograničen broj puta i plašio sam se da ću pogrešiti. Dole je bilo tako mračno da ništa nisam mogao da vidim. Jednom sam izvukao sedište umesto putnika. Mogao sam da spasim još jedan život. To sedište me još uvek progoni u snovima.«

Dok je izvlačio tridesetu osobu, Šavarš je izgubio svest. Hrabrost ga je skupo koštala. Zaradio je zapaljenje oba plućna krila i trovanje krvi. Lekari veoma dugo nisu znali da li će preživeti. Život mu je visio o koncu - bio je bez svesti 46 dana. Na kraju se oporavio, ali nikada više nije mogao da se takmiči u plivanju.
 

savars-karapetjan


Ali, to nije sve. U februaru 1985. godine, Šavarš se zadesio u blizini zgrade u plamenu. Uleteo je unutra i počeo da izvlači ljude. I ponovo – višestruke opekotine, dug boravak u bolnici.

Od 1993. godine Šavarš vodi jednostavan život. Drži obućarsku radnju po imenu »Drugi dah« u Moskvi.

Pozdravimo istinskog heroja među nama! Izvor: Suncica Tasic facebook profil

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE