Da li si osvestio MUŠKI i ŽENSKI PRINCIP u sebi, i spoznao njihovu TAJNU?


Svi mi u sebi imamo i mušku i žensku energiju. Mislim da je jedan od najvećih izazova koje imamo u ovom životu da ove energije razvijemo u potpunosti kako bi mogle da funkcionišu harmonično.

Istočnjačke filozofije imaju koncept "jin i jang" i tvrde da je sve što postoji u univerzumu sačinjeno od ove dve sile. S druge strane psihijatar K.G. Jung kreirao je koncept "anime i animusa", smatrajući da je većina nas potisnula ove aspekte svoje ličnosti, a da je neophodno da ih uskladimo.

Naš ženski aspekt je intuitivan deo naše ličnosti. Ovo je najdublji i najmudriji deo nas bez obzira da li se radi o muškarcu ili o ženi. Ovaj aspekat je prijemčiv i komunicira sa nama kroz našu intuiciju - unutrašnje poruke, osećaje ili vizije koje nam se javljaju. Ako u budnom stanju na nju ne obraćamo pažnju, ona pokušava da do nas dopre kroz snove, emocije ili naše fizičko telo. Ako naučimo da je pažljivo slušamo, ona će nas voditi na savršen način.

Muški aspekt predstavlja akciju - našu sposobnost da obavljamo stvari u fizičkom svetu - da mislmo, govorimo, pokrećemo svoja tela.
Ova muška energija predstavlja sposobnost da delujemo bez obzira da li smo muškarac ili žena. Ženski aspekt prima kreativnu energiju univerzuma, a muški je izražava u spoljašnjem svetu putem akcije.

anima-animusŽenski aspekt u nama je inspirisan kreativnim impulsom koji se izražava kroz osećanje dok ga muški aspekt verbalizuje, menja ili nešto treće. Kad god muški i ženski princip ostvare kreativno jedinstvo dolazi do kreativnog rezultata. Ženski aspekt u nama govori – osećam nešto, dok muški kaže - čujem šta osećaš; šta želiš da uradim?

Dakle, priroda ženskog su mudrost, ljubav i jasna vizija izražena kroz osećanja i želje, dok je priroda muškog aspekta spremnost da akcijom obezbedi uslugu ženskoj prirodi, da to vođstvo sledi direktno i bez straha.

Kada su ove dve energije u harmoniji i deluju zajednički, rezultati su fantastični.

Mi nažalost nismo naučili kako da dopustimo našoj muškoj i ženskoj energiji da funkcionišu prirodno u pravilnom međusobnom odnosu.

 

U zapadnjačkoj kulturi mi smo koristili svoju mušku energiju (sposobnost da razmišljamo i radimo) da bismo potisnuli i kontrolisali žensku intuiciju, a ne da  bismo je podržali i izrazili.

Ovakav muški aspekt teži da stvari drži pod kontrolom, jer je zastrašen moćima našeg ženskog aspekta i ne želi da mu se preda, pošto se plaši da će na taj način izgubiti svoj lični identitet.

Kada je ovakav muški aspekt, onda i ženski dolazi do izražaja na pogrešan način. Naime, moć intuicijie ne može doći do izražaja direktno, ako nema podršku muškog principa i izražava se indirektno, putem manipulacija ili fizičkih smetnji ili kroz iznenadne, neuravnotežene akcije - nagle emotivne izlive ili čak kroz nasilje.

Ove uloge u spoljašnjem svetu igraju i muškarci i žene.
Muškarci su naučili  tradicionalne uloge u kojima poriču i potiskuju svoj unutrašnji ženski aspekt, oni su naučili da budu bezosećajni, da kontrolu drže u svojim rukama, da se obuzdavaju pred ženama iako se potajno mogu plašiti žena jer ih one podsećaju na moć njihovog ženskog principa. Pošto su odsečeni od unutrašnjeg izvora moći, oni se osećaju izgubljeno i usamljeno.

Tradicionalna ženska uloga takođe podrazumeva korišćenje muške energije kako bi potisnula i porekla svoju žensku moć. Zbog toga je žena bespomoćna, zavisna od muškarca, emotivno neuravnotežena i nemoćna da izrazi svoju snagu, osim indirektno kroz manipulaciju (žene pažljivo skrivaju svoju moć iz straha da bi ih muškarci odbacili kada bi je otkrili).
 

muskarac-zena

 


Važno je da shvatimo da oba principa i u svom zastarelom obliku postoje kod oba pola. Žene koje sebe izražavaju na manipulativni način imaju u sebi zastareli muški princip koji ih kontroliše i potiskuje njihovu pravu prirodu. Ovakve žene sklone su da nađu partnere koji se prema njima ponašaju nasilno, od verbalnog, do fizičkog nasilja. Kada počnu da koriste svoju unutrašnju mušku energiju kao potporu, ponašanje muškaraca u njihovom životu reflektovaće tu promenu, te će se i ono promeniti.

Tradicionalni mačo muškarac u sebi ima ženski aspekt sa bespomoćnim, histeričnim glasom koji očajnički želi da bude saslušan.
Ovakav muškarac imaće tendenciju da privlači žene koje imaju nisko mišljenje o sebi i zahtevne su, ili žene koje svoju moć izražavaju indirektno kroz manipulaciju - male slatke devojčice, seksualne zavodnice, nepoštene žene i slično. Ove žene odražavaju njegov manjak vere i poštovanja za svoj unutrašnji ženski aspekt time što nemaju poštovanja i vere u sebe.

Otvarajući se ka svojoj ženskoj prirodi i poklanjajući joj poverenje, ovaj muškarac u sebi može da nađe negu, podršku i povezanost koja mu je nedostajala. Žena u njegovom životu takođe će odražavati ovu promenu, postajući jača, nezavisnija i direktnija.


 

 
Autor: Suzana Vemić, centarprozor.wordpress.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE