Duhovno BUĐENJE i EGOISTIČNA stanja SVESTI


Postoji jedno sasvim drugačije stanje svesti, stanje svesti koje ne pripada svetu dualnosti. Ovo je stanje svesti na koje je Isus upućivao nazivajući ga „nebeskim kraljevstvom“.

Nebesko kraljevstvo je, u stvari, stanje svesti iznad dualnosti, življenje izvan ograničenja stvarnosti. Kao osoba, Isus je postojao u svetu dualnosti, ali njegova svest je, očigledno, bila negde drugo. Njegova svest je bila u „nebeskom kraljevstvu“, koje je Buda nazivao nirvanom.

Nirvana upućuje na kompletno oslobađanje od „točka patnje“ i življenje života izvan egoističkog stanja svesti. Buda, nakon odbacivanja točka patnje, više nije živeo unutar sveta ispravnog i pogrešnog, dobrog i lošeg, svetlog i tamnog.

Kada počinjemo da se budimo iz egoističkog stanja svesti, mi se oslobađamo pogleda na svet ograničenog relativnom tačkom posmatranja. Zanimljivo je da u tome postoji nešto što nama, našim mislima, zvuči zastrašujuće.

Šta bi to moglo da znači da budeš iznad ispravnog i pogrešnog, iznad dobrog i lošeg? Zar to ne bi dovelo do haosa? Po kojim principima bi ljudi tada živeli? Šta bi nas sprečavalo da se ponašamo loše i povređujuće? Naravno, sva ova pitanja dolaze od limitirane, egoističke svesti, koja je izraz relativnosti.

Egoistička svest ne može ni da zamisli drugo stanje. Sve što ona može je da projektuje svoje razumevanje na drugu svest, ali nikada ne može da je postigne. Spiritualno buđenje nije za naš ego. Ono je za dublje, prirodno stanje. Ono je za izvor i suštinu onoga što mi zaista jesmo.
 

 

Autor: Adyashanti
Preuzeto sa: Samospoznaja - put spiritualnog razvoja fb stranica

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE