Vraćam ti TVOJE ĐUBRE ~ Žena našla smeće na Fruškoj gori, spakovala ga i poštom vratila vlasniku!


Ana Pejić (64) otpad nađen na Fruškoj gori poslala onome ko ga je bacio. Među otpacima našla račun za struju i tako došla do adrese.

Putujući ka svojoj vikendici, na Fruškoj gori, u kraju Valdov, okruženom gotovo netaknutom prirodom, Ana Pejić (64) iz Rume pre nekoliko dana je nasred puta zatekla kesu razbacanog smeća. Ne bude joj teško, stane, izađe iz auta, "prekopa" i među otpacima pronađe i račun za struju vlasnika. Smeće pokupi, uredno spakuje u kutiju, napiše adresu sa računa i pošalje gospođi iz Vrdnika njeno smeće!

Slika i prateći tekst da joj nimalo nije žao 250 dinara za poštarinu prokrstarili su društvenim mrežama, a Ana je dobila mnogo podrške.
Gospođi je napisala i pismo. Jedino joj je žao što nije mogla da vidi njenu reakciju u trenutku kada otvara paket i shvata da joj se smeće vratilo. Ovim gestom očitala je lekciju bar jednom nesavesnom građaninu.

- Teško mi je da zamislim šta je u glavi nekoga ko putuje kilometrima da bi istovario vreće đubreta u predivnu šumu - kaže za "Novosti" Ana Pejić, ekonomista u penziji.

- Da bi me shvatila ozbiljno, potpisala sam se kao član Ekološkog pokreta Vojvodine iako to nisam. Jedini pokret koji nam treba je pokretanje promene u našim glavama i edukacija stanovništva.

Ideju sam u stvari "ukrala" od Iraca. Pre desetak godina, boravila sam u Dablinu i naučila kako se u Irskoj kažnjava bacanje smeća gde mu nije mesto. Oni đubre vrate vlasniku, sa uplatnicom za kaznu od 400 evra, a sutradan u lokalnim novinama objave informaciju šta je uradio i stave njegovu fotografiju iz lične karte.

Ovo, inače, nije prva akcija koju je Ana Pejić izvela da bi zaštitila životnu sredinu:

- Nedavno je supruga i mene, na uzanom putu koji vodi do naše vikendice, zatekla deponija smeća. Nikla je tu preko noći. Srce me zabolelo kada sam u tom zelenilu zatekla desetak razbacanih džakova. Nije nam bilo lako da sve to pokupimo u kese, a čisteći i da otkrijemo čije je. Ugledne profesorke Arhitektonskog fakulteta, sa Vračara, koja ima vikendicu u Vrdniku! Tih dana sređivala je, farbala i unosila nameštaj. Znali smo bez dileme da njoj pripada.

Deset uredno upakovanih džakova, kako kaže Ana, suprug i ona prebacili su profesorki preko skupe i lepe ograde od kovanog gvožđa.

- Vratili smo samo ono što joj pripada - kaže Ana. - Ne znam ni koliko će ovaj gest sa poštom od pre nekoliko dana nešto promeniti, ali sam sigurna da se svojoj komšinici nije pohvalila paketom koji je dobila.
 

 

anina magistralaANINA MAGISTRALA


- Da bi mogli da dolazimo do naše vikendice, suprug i ja smo finansirali izgradnju puta dužine dva kilometra na vrhu Somni rep - priča naša sagovornica.

- Neko je tamo čak stavio tablu Anina magistrala. I baš na tom, mom putu, nedavno sam pronašla malu deponiju smeća! Sigurno ću nastaviti da se ponašam kao do sada, čistiću i kada mogu vraćati smeće vlasnicima. Dok sam živa, uz Aninu magistralu neće biti smeća.

 


Izvor: Novosti.rs / B. CARANOVIĆ
Preuzeto sa: www.kutaknet.com

Foto:
novosti.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE