Koeljo ~ Čovek je JEDINO BIĆE u prirodi koje IMA SVEST o svojoj budućoj SMRTI


Čovek je jedino biće u prirodi koje ima svest o svojoj budućoj smrti. Iz tog razloga, i samo iz tog razloga, ja gajim duboko poštovanje prema ljudskoj vrsti i verujem da će njena budućnost biti mnogo bolja od njene sadašnjosti.

Čak i kada zna da su mu dani izbrojani i da će se sve završiti kada se tome najmanje nada, čovek svoj život pretvara u borbu dostojnu besmrtnog bića. Ono što ljudi nazivaju taštinom – ostaviti za sobom dela, decu, ime koje neće biti zaboravljeno – ja smatram vrhunskim izrazom ljudskog dostojanstva.

I tako taj slabašni stvor stalno pokušava od sebe da sakrije krajnju izvesnost svoje smrti. On ne vidi da ga ona podstiče da ostvari ono najbolje u svom životu. Plaši se prolaska kroz senku, užasava se nepoznatog, a jedini način da pobedi taj strah jeste da zaboravi da su mu dani izbrojani.

On ne shvata da bi, zahvaljujući svesti o Smrti, stekao mnogo više smelosti, da bi išao mnogo dalje u svojim svakodnevnim osvajanjima, jer nema šta da izgubi, budući da je smrt, u svakom slučaju, neizbežna.

 

 Autor: Paulo Koeljo"Dnevnik jednog čarobnjaka"

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE