Pomračenje Meseca u Ribama - BURE BARUTA


POLOVINA ASTROLOŠKE 2016. GODINE: „U svakom porazu ja sam video deo slobode, i kad je gotovo za mene znaj, tek tad je počelo.”

 


Od početka nove astrološke 2016, godine sa prolećnom ravnodnevnicom prošlo je 6 meseci. Astrološka godina je započela pomračenjem meseca 23. marta 2016.  Na samom početku smo doživeli niz astroloških događaja, sudbinskih prevrata, karmičih scenarija, retrogradnih hodova. Sve je bilo kao po nepisanom pravilu,tako da smo kao nagradu dobili apsolutnu moć izbora. To je moć koja je jača od sudbine. Tada, u martu se jedan godišnji ciklus završio, i stali smo na raskrsnicu života sa jednim pitanjem: “Kuda krenuti napred?”


I kako bi Milan Mladenović to rekao u naslovu, “I kad je gotovo, tek tad je počelo.”

Moj izbor je tada bio da se ne bavim jednim delom astrologije, da ne pišem tekstove, da se potpuno prepustim proučavanju, dok me predikcije istih nisu zanimale. Ispisivao sam astrološke projekcije tako što bi surovo primećivao i beležio događaje oko sebe u vezi sa tranzitnom slikom na nebu. Možda bi tako isto Mile Dupor govorio, dok je sedeo na Korčuli i gledao u zvezde. Hvala deda Miletu na svim spisima. Hvala i Goranu Milekiću, iz čijih knjiga sam naučio ono mangupski “gde đavo spava”.

Drugim rečima, bilo je to magično usavršavanje na službenom putu.  Ali nije da nisam probao da pišem, jer sada, verovatno na iznenađenje svih, odlučio sam da se vratim pisanju astrologije. Zašto, pitate se? Zato što sam sada najpotrebniji, kao i vi meni.

Na polovini smo astrološke 2016. godine. Završen je polugodišnji ciklus od pomračenja do pomračenja, a prvi događaj koji je najavio analizu proteklih pola godine bilo je pomračenje Sunca u Devici 2. septembra. Veliko finale na polugodišnji ciklus zapečatilo je totalno pomračenje Meseca u Ribama 16. septembra. 

Astronomski posmatrano, tokom pomračenja planeta zemlja staje tačno između Sunca i Meseca. Zemlja u tom trenutku stvara sinergiju, tako što svojom senkom zaklanja sunčevu svetlost farbajući pun Mesec intenzivnim nijansama crvene, braon i sive boje.
 

 

ribe

 


Simbolički gledano, pomračenje Meseca  nam daje uvid u ono što Karl Jung naziva našom sopstvenom senkom ili videti alternativnog sebe. Svi želimo da mislimo o sebi da smo dobri i ljubazni ljudi. Ali budimo realni, niko od nas nije bez mana i bagova. Šta ćemo otkriti tokom pomračenja, o sebi i drugima, može biti gorka pilula koju ćemo progutati. Nemojte misliti da se treba boriti sa tim. Ovo je prilika da se prihvati sopstvena celovitost, da se dobije jasan put o tome gde dalje krenuti u našem trodimenzionalnom prostoru, a pre svega gde još trebamo da porastemo,  i naposletku kojom rekom da otplovimo.

Pomračenje Meseca je takozvani super - pojačan pun Mesec u Ribama, koji označava završetak perioda od 6 meseci. Sada aktuelni događaji dobijaju emotivnu plimu, a vi kao jahač na talasima očekujete da vas zapljusne džinovski talas, i pitate se da li ćete ostati na nogama ili će vas zakucati o dno. Efekti i energija pomračenog Meseca mnogo su jači nego kod regularnog punog Meseca. S tim u vidu se čovečanstvo uvek plašilo pomračenja i gledalo ka nebu tražeći odgovore. Kao i kod svakog pomračenja često dolazi do krize, do značajnih događaja, ili promena. Na lunarnu eklipsu se u većini slučajeva gleda sa strepnjom. Međutim ovaj događaj ili promena mogu biti veoma pozitivni.

Kvalitet punjenja Meseca je jako napet i aktuelna energija se baš oseća. Pomračenje Meseca se dešava u znaku Riba, po prvi put u nekoliko sledećih godina isto kao što se martovsko pomračenje poslednji put desilo u Vagi. Pre pola godine, pomračenje meseca u Vagi nam je donelo finalna razrešenja po pitanju odnosa sa ljudima ili partnerima, ili okončanja mnogih zavrzlama. Početak je možda bio težak, jer sa sobom je nosio neuspehe, odbijanja, preseljenja, ljubavne preokrete i osećaj kao da se nalazimo na raskrsnici života ili emotivnom toboganu (pre nešto više od godinu dana, prvi tekst Astro Lapis Lazulija – Emotivni vatromet ili tobogan).

Pomračenje punog Meseca u martu, u Vagi, nam je donelo težnju ka partnerskoj ravnoteži što je bila tema poslednjih pola godine, u vremenu proleće/leto 2016. 


Upoređivanjem eklipsi ćemo otkriti da postoji složena geometrija planeta u rasporedu prilikom pomračenja. Postoji velika sličnost u aspektima između poslednja dva promračenja Meseca, utoliko i razdvojenost u znakovima (Vaga i Ribe). Svojevrsno je da pomračenje Meseca u Ribama donosi kraj jedne ere vremena koje treba da pukne ili da se prevaziđe.
 

 

mesec

 

 

Lunarna eklipsa 16. septembra je deo jednog velikog astrološkog ciklusa koji je započeo 2008. godine, a takođe i ciklusa eklipsi 2015/2016. godine. Pomračenje Meseca predstavlja kariku prelaza , takozvani most, kao najbitniji momenat ulaska u poslednji stepenik karmičkog ciklusa od 9 godina, koji se završava krajem 2017. godine.

Zato se podsetite teksta objavljenog 28. avgusta 2015, pod nazivom "Pun mesec u Ribama – anđeoski snovi". Ovaj tekst će vam donekle pomoći pri orjentaciji u promenama prilikom pomračenja Meseca. U znaku Riba nam govori da ćemo efekat pomračenja osetiti što na svesnom, tako i na podsvesnom nivou. Pre svega kroz snove!

Pomračenje Meseca u Ribama podiže kreativnost i spiritualnost,  ali zato stvara mrežu intriga koje je teško dekodirati. To nam pod noge donosi jedno veliko bure baruta na kome stojimo. Eklipsa na nebu podiže napetost i ljutnju, a kompleksnost problema se iznosi na videlo. Čak u danima koji su iza nas, vidimo koliko je samo bilo agresivnih rasprava. Komšije po zgradama su vadili pištolje jedni na druge, hapšenja, saobraćajne nesreće, i na globalnom nivou najave nuklearnog rata. Upravo na globalnom nivou postoji jedna ratno-huškačka atmosfera u kojoj se očekuje finalni izbor.

Trenutno ljudi žele da prevaziđu strah i krivicu u svom ličnom životu zbog pogrešnih izbora. Zato će vam poslužiti pomračen Mesec u Ribama, da kao svetom vodicom sperete aroganciju i agresiju.  Uz korekciju ponašanja u vidu tolerancije i empatije možete dovesti sebe do iznenađujućih rezolucija problema i sukoba, pre svega na ličnom nivou.

pun mesecDrugim rečima, ovo su dani u kojima smo opet stali na raskrnicu i moć izbora je samo vaša. Niko vam je neće oduzeti, ali će zato okolina probati da vas navede na pogrešan izbor.  Izbor upravo pravi vašu ličnu raskrsnicu života, ili takozvani sudbinski zaokret. U ovom slučaju biće potrebna velika fizička snagu koja se suprostavlja polemikama i debatama.

 

Znači da treba da trošite napetost i agresiju na naporan fizički rad, jednostavno “rad oslobađa” u ovom slučaju. U masovnim medijima dolazi do političke groznice koja se naziva IZBORI, pre svega u Americi. Znači moć vašeg izbora je sada presudna, zar ne?!


Ukoliko vaša okolina odluči da vas ubeđuje ili utiče na vaš izbor,  jasno i glasno morate podići ruku i reći “Ovo je previše za mene!” ili kako bi to šarmantno- sarkastički zvučalo “Izvini, da li bi mogao/la da me ignorišeš, neviđeno se palim na to?!”


Ukoliko ignoracija ne upali,  jer čitalac nije shvatio poruku ili neće, onda se držite starog dobrog pravila “Blok je brate zakon”. Blokirajte sve prilaze sebi, blokirajte osobe u vašem telefonu i socijalnim mrežama. One će vas samo napadati i uticajno ubeđivati detaljima. Koliko god vam se to činilo apsurdno, shvatićete na kraju “Blok je stvarno zakon”.

Na slici septembarske lunarne eklipse vide se dve grupacije planeta koje imaju odvojeni uticaj, ali su ipak povezane. Prvu grupaciju planeta čini pozicija punog Meseca u Ribama na klackalici, to jest u opoziciji sa Suncem u Devici. Pored Sunca stoji retrogradni Merkur u Devici koji nam šalje jasnu poruku, “Razmislite kako najbolje organizovati prioritete, u ovom specifičnom trenutku žongliranja ličnog života dok je ispod vas bure baruta?”


Ovo preispitivanje bi moglo potrajati do kraja septembra. Utoliko bolje jer imate vremena da dobro presaberete zadatke, opcije i ideje, pre nego što stupite u akciju. Ne treba žuriti sa odlukama, dajte sebi vremena da prikupite sve informacije i implikacije. Retrogradni Merkur u Devici pre svega bavi se povlačenjem paralela sa prošlošću.

Proizvedena energija punog Meseca i Sunca utiče na Merkur stimulišući analizu nekog problema ili situacije, i iznosi problem na videlo kroz komunikaciju. To je momenat kada naše misli moraju biti usklađene sa našim osećanjima.  Kada logika (Devica) se suprotstavlja onome što osećamo (Ribe). U ovim trenucima pre svega treba slušati svoje telo. Ukoliko su razum i osećajnost u disbalansu, vesti koje ćete dobiti od svog tela neće biti trenutno dobre, ali je najvažnije što ste saznali istinu. ISTINA je ključna reč pomračenja Meseca u Ribama. Ovaj merkurovski uticaj na pomračenje donosi intuiciju na emotivnom tako i na racionalnom planu. U praktičnom životu to se svodi na vesti vezane za naše fizičko stanje u odnosu sa umom.
 

 

eklipsa

 


Recimo primer, žene će biti u milosti i nemilosti svojih hormona. Naravno muškarac - partner je prvi na liniji udara. Dnevni razgovori mogu izazvati stress i konfuziju zbog emotivne pristrasnosti ili nedostatka razumevanja. Da li ići maštovitim srcem ili logičnom glavom, pitanje je sad? Da li krenuti intuicijom Meseca u Ribama ili za racijom Sunca iz Device? Došlo je vreme da se prljav veš opere, ako razumete šta vam kažem.


U ovu sliku moramo uključiti najbitniju planetu prilikom pomračenja Meseca u Ribama, a to je Mars iz Strelca. Takođe, Mars u Strelcu je igrao značajnu ulogu prilikom prolećnog pomračenja u Vagi, pre nego što je krenuo u retrogradni hod tokom proleća i leta iz Strelca u Škorpiju, i nazad. Ovoga puta Mars je napravio krš i lom prilikom pomračenja Sunca 2. septembra. Tada je naglasio borbu protiv laži, prevara i rešavanja karmičke pravde nastale ovogodišnjim teškim tranzitom Saturn kvadrat Neptun, koji je doneo puno brige, osećaja krivice i depresije.

Kombinovani uticaj Marsa na Mesec i Sunce iznosi tinjajući bes na površinu. Narodski rečeno, dok pizdite, pokušajte da izbrojite do 10, i da ne popizdite do kraja, jer pažnja mora biti usmerena na smirenost uz izbegavanje osećaja povređenosti i emotivne štete. Svaki bes i potencijalni duševni bol su emotivne prirode, sada se mogu izraziti i na fizičkom planu. Vaš lični karakter će biti provociran od strane konkurenata ili neprijatelja, kako kod kuće tako i na poslu. Za suočavanje sa onim što vas tera da se osećate ugroženim sada je potrebna hrabrost.
Najbolji prikaz uticaja Marsa po Mesecu i Suncu dolazi iz opisa “zločin iz strasti”. To znači da je tanka linija između ljubavi i mržnje, između seksa i rata. U tom odnosu shvatamo da to nije fer-plej igra, i da je jedino “ sve je fer u ljubavi i ratu”. Što znači , da je svaka prljava igra nostrifikovana, a ludost, teška dela, i prevare su sastavni deo igre.

Imaćete utisak da hodate po toj tankoj liniji ili kao po razapetoj žici između kanjona ispod kog je provalija. Na pola puta ćete shvatiti da je s jedne strane vaša prošlost, a s druge odlazak u budućnost. Mars ovde igra svoju ulogu, sa prirodom znaka Strelca u kome se nalazi. Vaši postupci i odluke u ovom trenutku mogu biti motivisani moralnom indignacijom iliti prevelikim uvažavanjem sopstvenog mišljenja koje je verovatno nepoželjno i nesrazmerno datoj situaciji, kao što je opis prelaska s jedne strane kanjona na drugu. Prvenstveno se zapitajte: “Da li ste vašu letvicu podigli previše?”

Previše ste nestrpljivi, suviše impulsivni uz dogmatsko ponašanje. S druge strane, Mars podstiče na akciju koja u prvi plan stavlja ponašanje u skladu sa ličnim vrednostima i principima. Postoji više šansi da vam se plan ostvari, ukoliko je fokus na sopstvenoj tački balansa, kao u jogi. Ne pokušavajte da ubeđujete spoljašnji svet u sopstvene vizije. Drugim rečima, pre nego napravite promene spolja, proverite kakvo je vaše unutrašnje stanje koje prvo treba promeniti. Često mi svi pokušavamo da promenimo ono što je izvan nas, kada bi bilo bolje da prvo promenimo ono što je unutra.

Opet ćemo se vratiti na svakodnevni život, jer opozicija Meseca i Sunca, uz težak uticaj Marsa se manifestuje kao burna rasprava između emotivne žene i arhetipski logičnog muškarca. Polarizovana situacija može dovesti do otvaranja tajni koje izlaze na videlo uz pomoć retrogradnog Merkura, ili skrivenih poruka preko socijalnih mreža koje neko “slučajno” pročita.

Ovaj podatak nas šalje u novi trougao planeta, u kojima Mars iz Strelca predstavlja kariku. Zajedno sa njim u kontakt dolazi još jedna klackalica planeta na astrološkoj slici eklipse, a to je opozicija Venere iz Vage i Urana iz Ovna. S obzirom da obe planete utiču na Mars u Strelcu koji je stvorio sukob pri pomračenju, od Venere i Urana ćemo dobiti moguće rešenje problema. To jest njihov odnos predstavlja  raspravu i dogovor,  kako odgovoriti na postojeći sukob. Venera u Vagi nam govori da koristimo diplomatiju, saradnju i kompromis, a u kontaktu sa Marsom iz Strelca predlaže da se rešenje problema završi u toploj postelji, prepunoj fatalnih uzdaha.

Uran iz Ovna nam predlaže da rešenje sukoba potražimo putem samopouzdanja, insistiranja na rezoluciji, i vizionarskom pristupu problemu. To znači da vas nagon tera da učinite nešto što niko ne bi očekivao. Da verujete svojim instinktima? Što ste precizniji to ćete sa više rizika pristupiti sukobu, ali tražiti perfekcionizam samo ometa prirodni tok događaja koji će sami rešiti ovaj problem. 
U oba slučaja biće izražen seksualni nagon, dok Venera podiže harmoniju nad Marsom, utoliko Uran daje pojačanu potrebu za neočekivanim aktom.

To izgleda na sledeći način: Posle svađe, sukoba, i “zločina iz strasti” između žene i muškarca,  mogu se očekivati dva scenarija. Prvi je da partneri nađu rešenje kroz potpuno neočekivan seksualni čin koji će ih vratiti u dobar odnos. Podseća na scenu iz filma Mr. and Mrs. Smith, u kome Bred Pit i Anđelina Džoli vode ljubav u kuhinji, koju su pre toga demolirali u želji da jedno drugo ubiju.

vodaA drugi način je da muškarac i žena posle sukoba uplove u prevrtljive preokrete koji podrazumevaju kontra flert ili “seks za jedno veče”, sa nekim koga su usput pokupili ili ga imaju u rezervi na crnoj listi. Da li vam ovo zvuči poznato? I to je ljudski nagon. Kada su ego i emocije povređeni sukobom, često vid osvete ide kroz seksualni čin, ili bar kontra - flert na neki blaži način. Time se još više podiže ljubomora i agresija.

 

U ovom slučaju odlučuje nagon Venere u Vagi,  koju najbolje opisuje Konfučijeva izreka “ Ključ koji otvara svaku bravu je dobar ključ, a brava koju može da otvori svaki ključ je loša brava.”  

Kada se uzmu u obzir obe klackalice na astro slici u trenutku pomračenja, možemo zaobići već pripremljenu razradu, kulminaciju i zaključak u vezi sukoba, i rešiti problem na inovativan, ali tako jednostavan način. To ćemo učiniti tako što ćemo ukrstiti dve opozicije, ili spojiti unakrsno tačke planeta koje se nalaze na dve klackalice. Ne zaboravimo obe opozicije su afektirane aktivnim Marsom iz Strelca. Dakle opozicija sa Mesecom u Ribama i Suncem u Devici, i opozicija Venere u Vagi i Urana u Ovnu. Spajanjem tačaka dobićemo duguljasti pravougaonik, a posle toga unakrsno spojimo dijagonale u slovo X.

Slovo X označava rešenje problema, a u bajkama mesto sa blagom. Spajanjem unakrsnih tački planeta dobijamo odnos Meseca iz Riba i Venere iz Vage, a s druge strane Sunca iz Device i Urana iz Ovna. Uglove pod kojima se planete nalaze unakrsno su karmički aspekti u astrologiji. Kakva će nam biti sudbina zavisi od našeg ličnog izbora. A pošto se ovaj pun Mesec naziva i mesec žetve, možete biti sigurni u karmičko pravilo „žanji kao što si sejao!“

Iz unakrsnog ispitivanja spoljašnjeg i unutrašnjeg bića, potpuno je jasno da lične i socijalne potrebe ne funkcionišu u skladu, jer diplomatija i kompromis zahtevaju uzdržanost i fokusiranje na druge ljude. To sada može biti u suprotnosti sa unutrašnjim stanjem, koje bi da bude prihvaćeno na način koje ono želi. Zapitajte sebe: „Da li su vaše emotivne potrebe u suprotnosti od onoga kako vi želite da se ponašate u spoljašnjem svetu?“

„Kako posvetiti pažnju unutrašnjm i spoljašnjem stanju kako bi pronašli bolju ravnotežu između ta dva stanja?“


Rešenje ove astro slagalice pomračenog Meseca sastoji se u tome da se ne baziramo na detaljima, jer će nas oni navesti da se bukvalno zaglavimo u njima i ponavljamo jednu te istu priču.

Ponekad je bolje delove slagalice baciti u vazduh, da vidimo kako će se namestiti kada padnu i sami se izmešaju, nego da ih mi slažemo deo po deo. U ovom slučaju alternativno rešenje predstavljaju suptilne promene, u kojima ruku na srce, stvari malo izmiču kontroli jer stoje na nestabilnoj i spontanoj energiji, kao da je ispod nas bure baruta. Nikako se ne sme dozvoliti eksplozivnost energije prilikom sukoba. Ukoliko dođe do postepenog nagomilavanja energije, prava prekretnica će biti postignuta. Konstantno eksperimentisanje, otvorenost i empatija dovodi do rešenja problema, i ravnoteža u nama će biti obnovljena.

Pun Mesec u Ribama će nam ukazati na oproštaj od emotivnih rana zadobijenih u teškom vremenu poslednjih par godina. Došao je trenutak da se stare rane otvore, upravo da bi se vi očistili, da biste ih pustili iz sebe, i da im napokon oprostite. Iskoristite ovu priliku i ispraznite sebe od tereta koji ste nosili u sebi. Tako ćete uspostaviti uravnoteženost između spoljašnjeg i unutrašnjeg bića. Uz pomoć astrološkog ukrštanja u vidu slova X dobija se rešenje za dve oportunističke strane prilikom pomračenja Meseca u Ribama. Nađite svoje blago na kraju duge. Tako ćete pronaći pravi balans u trenucima kada se osećate da stojite na buretu baruta.
 


„Nas dvoje smo, prijatelju dragi, sunce i mesec, mi smo kopno i more. Naš cilj nije da se slijemo jedno s drugim, već da saznamo jedno od drugoga i da jedan u drugom naučimo da vidimo i poštujemo ono što taj drugi jeste: naša suprotnost i dopuna.“ ~ Herman Hese

 

 

 

 

 

Autor: ASTRO LAPIS LAZULI, link ka fejsbuk stranici


Ukoliko želite da zakažete ličnu astrološku konsultaciju ili da saznate više o ovoj temi, možete kontaktirati autora teksta putem mejla astro.lapis.lazuli@gmail.com

 

 

PROČITAJTE OSTALE TEKSTOVE OVOG AUTORA:

 

Pun mesec u Ribama - anđeoski snovi
Mlad MESEC u LAVU - Vatreno SRCE

Mesečev bluz za PLES BOGINJE usred BORBE BOGOVA

MLAD MESEC - 15.jul - BITKA ZA NAŠ DOM

Pun mesec 1. jul 2015 - Emotivni tobogan ili vatromet?

40 DANA - Period čišćenja Duše i Srca

Pun mesec u Raku - ISTINA JE U SNOVIMA

Mlad mesec u Jarcu – Prihvatili smo SMRT da bi došli do ZVEZDE

Pun mesec u Lavu - VUČIJA SREĆA

Mlad mesec u Vodoliji ~ 12 MAJMUNA

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE