Budina POTRAGA za PROSVETLJENJEM


U dobi od 29 godina, Budi se rodio sin prvenac, Rahula. Neposredno po njegovom rođenju, Sidarta je napustio porodicu i kraljevstvo i samo u pratnji sluge Čandake i svoga omiljenog konja, snežno belog Kanthake.

Godinama je kao asketa tumarao dolinom Ganga, sretao čuvene verske učitelje, proučavao i sledio njihove sisteme i podvrgavao sebe najstrožem asketizmu. U Benaresu je studirao pod vođstvom dva veoma cenjena učitelja, Arada Kalame i Udraka Ramaputre. Nakon što je neko vreme vežbao, shvatio je da njihovo učenje ne daje rešenje za proživljavanje patnje.

Nakon toga, sam je nastavio život pun strogosti i odricanja. Krstario je Indijom, živeo daleko od društva sam u šumama i hranio se veoma oskudno postavši tako mršav da je maltene umro. Hrabrio je sebe mišlju da "nijedan asketa u prošlosti nije, kao ni u sadašnjosti, a nijedan neće u budućnosti vežbati ozbiljnije od mene."

A opet, pritom nije stekao nikakvu duhovnu korist.

Nakon šest godina odlučio je da se okane ekstremnog asketizma, uvidevši da pročišćenje Duha ne može postići telesnim sredstvima.

Otišao se okupati u reci i prihvatio je zdelu mleka iz ruku Suđate, devojke koja je živela u obližnjem selu. Pet drugova s kojima je zajedno živeo tokom šest godina asketskih vežbi, užasnuli su se kako je mogao uzeti mleko iz ruku devojke; mislili su da je propao i ostavili ga. Tako je ostao sam.
 

 

gautama buda

 


Napustio je sva tradicionalna verovanja i metode i krenuo sopstvenim putem. Stigavši u zemlju Magadha, odlučio je da meditira sedeći pod jednim drvetom (od tada poznatim kao Bodi drvo - „drvo mudrosti") na obali reke Neranđare u blizini današnje Gaje, u indijskoj državi Bihar, sve dok ne postigne probuđenje ili premine.

Govorio je sebi: "Krv može iscuriti, meso se može raspasti, kosti se mogu rastaviti, ali ja neću napustiti ovo mesto dok ne nađem put prema Probuđenju."

Predanje pripoveda o naporima koje je uložio Mara, ili Zli, ne bi li ga odvratio od njegovog cilja, ali bezuspešno. Proveo je tu noć u dubokoj meditaciji, da bi u osvit dana, kada se jutarnja zvezda pojavila na istočnom nebu, kraljevićev um postao jasan i sjajan poput blistajuće zore. Od tada se naziva Buda, „Budni“. Tada mu je bilo 35 godina.


Preuzeto sa: Božidar Stavrić facebook profil

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE