Kritike, tračevi i reči LOŠIH LJUDI


Rado bih vam ispričao priču koju nam je pričao Sri Sri Ravi Shankar jednom prilikom kad smo bili sa njim.
Na pitanje kako se nositi sa kritikama, tračevima i rečima loših ljudi, on je odgovorio "da se ponašamo kao smetlari", a mi smo svi otvorili svoje oči i načuljili uši da čujemo o čemu će pričati.

Kad vas neko pohvali što lepo pevate, svirate, recitujete, štrikate ili kuvate, vi reagujete u zavisnosti od toga ko je to rekao.
Ako vas pohvali vaše malo dete onda to nije ništa tako jako važno i ne uzimate to k srcu baš previše, ali ako vas pohvali poznati kritičar onda je to "jako bitna stvar".

"A vi ste još uvek onakvi isti kakvi ste bili i pre nego što vas je neko pohvalio!"

Na isti način, kada vas neko kudi, kako nemate pojma o tome kako se peva, kako se svira ili štrika, da vam stil odevanja i nije baš neki... sve zavisi od toga ko vam je to rekao.
Ako vam to kaže vaše dete ili najbolji prijatelj, onda to i "nije baš previše merodavno", ali ako to kaže svetski poznati kompozitor, slikar ili ne daj Bože "modni mačak", tada je situacija grozna.

"A vi ste još uvek onakvi isti kakvi ste bili i pre nego što vas je neko kudio!"

Ono što drugi pred vas izbace, to je njihovo smeće, a vi se hvatate za to smeće. Ne samo da se hvatate za smeće, nego ga čvrsto privijate na svoje srce i godinama po njemu prekopavate kao pravi smetlar.
Odbacite ta tuđa smeća i nemojte tome pridavati pažnju. Vaš život je mnogo važniji od hrpe tuđeg smeća.
 

Autor: Branko Lovrenčić, vastu-guru.com/hr

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE