4 saveta za prisećanje snova


Da li se sećate svojih snova? Da li je prisećanje snova svedeno samo na fragmente koji neminovno blede dok se užurbano spremate za novi dan?
Ne brinite, Robert Mos, autor knjige "Dreaming the Soul Back Home", nudi par saveta kako da ponovo uspostavite dobar odnos sa svojim snovima.
 


1. Postavite nameru pre spavanja
Pre no što krenete u krevet, zapišite svoju nameru.
Na primer, to može ta bude:
„Voleo bih da putujem na Havaje.“

Možete tražiti pomoć poput:
„Šta će se desiti ako promenim posao?“
„Molim isceljenje.“
„Spreman sam da primim kreativne ideje.“

Ili, jednostavno možete reći:
„Želim da imam zabavne snove i da ih se sećam kada se probudim.“

U svoju nameru unesite neku emociju. Nemojte da ovo prisećanje snova izgleda samo kao još jedna obaveza.

Pošto ste postavili nameru, pobrinite se da možete i da je sprovedete u delo. Notes ili diktafon neka budu pored kreveta, spremni da zabeležite svoje snove kada god se probudite, makar to bilo i u 3 ujutro.

Ako se ne sećate snova kada se probudite, ostanite u krevetu još par minuta i proverite da li će se neke slike pojaviti. Ponekad kada se namestimo u onaj položaj u kome smo spavali, moguće je da se prisetimo sna. Ukoliko do tada niste uspeli da ih prizovete , svakako zabeležite nešto: šta god vam u tom trenutku padne na pamet, uključujući emocije i fizičke senzacije. Na taj način ste uhvatili ono što je ostalo od snova i tako šaljete poruku podsvesti „Slušam te. Pričaj mi.“
 


2. Vežbajte svesno sanjanje


Da bi ste sanjali ne morate da zaspite. Možete ući u stanje sanjanja iz meditacije, iz zone između spavanja i budnosti ili pomoću  šamanskih bubnjeva.  Takođe, možete uzeti svoju omiljenu sliku i koristiti je kao svoj lični portal za snove. Zamislite sebe kako prolazite liniju drvoreda na nekoj slici pejzaža i tako ulazite u svet snova ili na primer dopustite da vas omiljena muzika ponese kroz seriju scena.
 

snovi


3. Igrajte se sa simbolima iz snova
Može vam biti vrlo zanimljivo ako pratite simbole iz svojih snova u svom svakodnevnom životu. Interesantno je da što više primećujemo i razumemo vezu između  „slučajnih“ pojava, tipa: natpisi, brojevi, muzika na radiju i sl., to nam više takvih uvida dolazi kroz portal snova.
 


4. Čuvajte fragmente sna


Ne odustajte od fragmenata snova. I samo delić sna može biti interesantan. Primetićete da jedan kratki deo može da oživi ceo, prethodno zaboravljeni san.

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE