Šta je MEDITACIJA - Osho


Meditacija je jednostavan proces posmatranja svog uma. Ne borite se sa umom, čak ni ne pokušavajte da ga kontrolišete. Samo ostanite prisutni, neutičući svedok. Bilo šta da dođe, vi samo to zabeležite bez prosuđivanja za ili protiv. Nemojte tome davati ime; nemojte reći da to nije trebalo da dođe u vaš um; da je to jedna ružna misao, a da je druga veoma lepa i čestita misao.

Vi ne treba da prosuđujete, treba da ostanete nemerodavni jer onog trenutka kada nešto ocenite, vi gubite meditaciju. Postajete poistovećeni. Ili postajete prijatelji ili postajete neprijatelj. Tako stvarate odnos.

Meditacija znači da ostanete nepovezani sa vašim misaonim procesom, krajnje nepovezani, mirni, opušteni. Posmatrajte sve što prolazi. I onda će se čudo dogoditi: malo po malo će osoba postati svesna da sve manje i manje misli dolazi. Što ste više obazrivi, to sve manje misli dolazi. Što ste manje pažljivi, sve više misli vam dolazi. To je isto kao da je saobraćaj zavisan od vaše svesnosti.

Kada ste savršeno obazrivi, makar i na jedan tren, sve misli stanu. Iznenada nastane nagli zastoj i ulica postane sasvim prazna, nema saobraćaja. Taj trenutak je meditacija.
 


 Autor: Osho
Preuzeto sa:
Samir Dizdarević facebook profil

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE