NEOSTVARENE ŽELJE su OPASNE


Neostvarene želje ostaju nam u srcu. Ali zašto je tako opasno čuvati ih? Zato što se svaka želja sastoji od određenih sila, dobrih, loših, ili pomešanih, i kada umrete, iako vaše telo više ne postoji, ove sile nastavljaju da žive. Kao kakva mentalna slika one prate vašu dušu kuda god da ide, a kada se ponovo rodite, ove slike se ispoljavaju kao sklonosti ka određenom ponašanju. Tako, na primer, osoba koja umre kao alkoholičar donosi u idući život sa sobom sklonost ka alkoholizmu, koja ostaje sa njim sve dok ne prevaziđe svoju želju za alkoholom.

Čak i ponašanje sasvim male dece može nam otkriti određene karakteristike prošlih života. Neka deca imaju neverovatne napade besa, dok su druga ćudljiva i mrzovoljna. Ali nije ih Bog stvorio takve. Neostvarene želje iz prethodnih života oblikovale su ove psihološke sklonosti i zbog njih duša često ne izgleda kao da je stvorena po Božjem liku. Ako se Božji lik u vama u ovom životu izopači pod uticajem straha ili besa,  i ako ne pobedite te sklonosti sada, ponovo ćete se roditi sa njima i nosićete ih na plećima kao teško breme koje stvara patnju sve dok ih ne prevaziđete u nekoj budućoj inkarnaciji.

Bolje je, stoga, da poradite na prevazilaženju svih svojih želja sada. One bi sve istog časa i zauvek nestale u najvišoj radosti Božjeg prisustva, ali dok Ga ne spoznate, vaše nepokorene želje ostaće sa vama da vas progone.

Postoje dva načina da se rešite svojih željaprvi je da pomoću razuma i rasuđivanja, odnosno mudrosti, shvatite da vam samo Bog može dati trajnu nepomućenu sreću; drugi je da ih ostvarite.


roj misliVrlo često želje leže skrivene u podsvesti i vi mislite da ste ih se rešili, ali niste. Život je uistinu velika misterija, ali se ova misterija lako može razrešti kada secirate život skalpelom razuma. Budete li svaki dan sedeći nakratko u tišini analizirali sebe, otkrićete da imate mnogo neispunjenih želja. One su poput opasnih bacila koje nosite u sebi, i kuda god da odete, u ovom životu ili nekom budućem, one će ići sa vama.

Najbolje rešenje je da se pomoću rasuđivanja rešite svih opasnih želja još u ovom životu, i da se usredsredite na ostvarenje onih dobrih želja. Ako, recimo, imate sklonosti ka samoubistvu ili želju da učinite kakvo zlo, odmah se rešite takvih želja. Uverite sebe, pomoću razuma i ispravnih postupaka, da ste vi čedo Božije i da ste stvoreni po Njegovom liku, i izdignite se iznad svoje ćudljivosti i navika tela. Budite nevezani. Ako patite od neke hronične bolesti, probajte da se mentalno odvojite od svesti o telu. Rasuđivanjem možete ovladati čulima. Rasuđivanje je vatra u kojoj ćete spaliti svoje želje.

Uobičajeno je da se na tavan odlaže sav suvišni i nepotrebni „krš“, i da se onda povremeno uradi temeljno veliko spremanje. Slično tome, sakrivene na tavanu vašeg podsvesnog uma nalaze se mnoge potencijalno škodljive želje koje vam jednoga dana mogu doneti mnogo nevolja. Zato je važno da neprestano analizirate sebe. Možda ste ćudljivi ili mrzite sve i svakoga; ako je tako, ove ukorenjene osobine su posledica vašeg vlastitog ponašanja u prošlosti.

 

Da biste svoj mentalni tavan očistili od takvog suvišnog nameštaja, morate mnogo energije uložiti i s ljubavlju činiti ono što je ispravno, pozitivno i konstruktivno.

Autor: Paramahansa Jogananda
Preuzeto sa:
www.spiritualni-centar.org

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE