Da li imate STRAH od SVETA?


Danas sam, posle svojih jutarnjih aktivnosti, posetio vesti na internetu i video da je u odeljku najnovijih, apsolutno svaka posvećena samo jednom događaju. Još jednom su to terorizam, ubistva, širenje mržnje i sve to uživo, u svim medijima.

Naravno, ne kažem da treba ignorisati te vesti. Ali, da li je to realna slika našeg života? I još mnogo važnije, da li nam praćenje medija poboljšava kvalitet života, da li nam pomaže da doprinesemo sebi i ovom svetu?

Mnoga istraživanja govore da je preko 90 odsto vesti u svim medijima o negativnim događajima. Šta je posledica toga?

Na sve strane možemo čuti rečenice „Život je težak“, „Nemaština vlada u svetu“, „Više ni putovanja nisu bezbedna“, itd...

Šta je naš sledeći logičan korak? Da se zatvorimo u sobu i zaključamo vrata? Možda ni to nije dovoljno, pa da stavimo i rešetke na prozore? Da na posao idemo borbenim kolima, sa pancirom na grudima? Da li smo zaista zato ovde?

Iz nekog razloga, uopšte nismo svesni da je ovo period najvećeg izobilja na planeti Zemlji, bar kada se radi o ovoj ljudskoj civilizaciji. Nikada u istoriji nije bilo ovoliko hrane, tekuće vode dostupne na pokret rukom, stanova, automobila, odeće, obuće...


„Donja granica siromaštva“ stalno raste i postoje podaci koji govore o tome da bi oni koje danas smatramo „siromašnima“, pre samo nekoliko decenija bili članovi „visoke srednje klase“. Nisu nam ni potrebna ti podaci, gotovo sigurno je svako od nas imao nanu ili deku koji bi nam ispričali o tome kako nije bilo da se jede baš svaki dan, da je proja smatrana kolačem i da je ona bila na trpezi samo nedeljom. Ali, mi to ne možemo ni da zamislimo. Sa lakoćom koristimo reči „dobra stara vremena“ i zamišljamo princeze i vitezove, romantiku na dvoru, ali, da li smo zaboravili na robovlasništvo, feudalno društvo, kmetove...? 

 

ljudi

 


Da li je onda ovo možda vreme najveće slobode? Ali, mi verujemo u sliku koja nam je svakog dana servirana. I ne kažem ja da to što mediji rade dobro ili loše. To je tako i to treba prihvatiti. Ali, da bismo postali svesniji situacije, možemo da se zapitamo da li se nama ili nekome u našem okruženju, desilo nešto tako opasno po život u poslednje vreme? Najvećem broju ljudi se to nikada nije desilo. Pa kako je to moguće, ako je ovo svet zla, nasilja i straha?

U stanju smo da raspredamo o političkoj situaciji, kukamo i žalimo se, pričamo o rijaliti programima i tračevima danima. Šta mi tada zapravo radimo? Pitamo se „Šta drugi treba da urade?“, tj. živimo živote drugih ljudi. I naravno, ne možemo biti uspešni u tome. Kažu da do vrha planine vodi mnoštvo puteva i da gubi vreme samo onaj ko trči od jednog do drugog i govori im da idu pogrešnim putem.

Ono u čemu možemo da uspemo je da živimo svoj život. Umesto da se pitamo šta drugi mogu da urade, možemo se zapitati „Šta je mogu da uradim kako bih krenuo u pravcu rešenja ove situacije?“

Ako postupimo na ovaj način, možemo doći do raznih odgovora.

Neko će možda poželeti da ode na lice mesta i pomogne žrtvama, neko možda odluči da postane političar, sveštenik, novinar, doktor, aktivista humanitarne organizacije... kako bi u budućnosti mogao da pomogne ili predupredi ovakve situacije. Neko možda odluči da se pomoli ili meditira, neko da prestane da gleda vesti, a neko da pokloni televizor nekome ko ga želi više. U svakom slučaju, to je korak u pravcu rešenja.

I još jedna stvar za kraj. Kada govorimo o drugim ljudima da su loši, zli, itd. uprkos tome što znamo da smo na nekom nivou svi Jedno, šta mi zapravo radimo? To govorimo sebi. Umesto toga, možemo da pokušamo da ih razumemo i da se zapitamo „Šta li se to njima desilo, pa su se odlučili na ovaj korak?“ ili možda, „Da li bih ja želeo da živim njihov život, da li bih pristao da igram njihovu ulogu“?

Istog časa ćemo, bar na kratko, zaboraviti na svoje probleme i postati mnogo zahvalniji.

 

 Autor: Marko Maoduš, Follow Yout Heart Coaching Marko Maoduš

 

 

PROČITAJTE OSTALE TEKSTOVE OVOG AUTORA:


Kako ostati motivisan i negovati motivaciju?

Deca u sadašnjem trenutku

Moć navike: Kako se osloboditi?

Život počinje izvan komforne zone

Kako najbolje organizovati sebe?

Kako da vodimo nadahnut život?

Priča o neuvredljivom čoveku

Priča o kralju i prijatelju
Živeti kao kanal Univerzuma

Kako napuniti cediljku vodom - poučna priča
Jedan od načina da rešimo svaki problem

Kako je jedan skijaški vikend postao duhovno putovanje

Još malo o ZASLUŽIVANJU

PUT KA SLOBODI vodi kroz SRCE

Kako izgleda kada ŽIVOT TEČE?

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE