SUFI priča: Ne govori ono što nisi sam iskusio!


Postoji jedna sufi priča o starom učitelju kojem je došla žena sa svojim malim detetom i rekla mu:
– Već sam umorna od ovog dečaka, jede previše slatkiša i bojim se da će se razboleti, da će mu propasti zubi. Uz to, stalno ga nešto boli – želudac, ovo i ono – a jede samo slatko i ništa drugo. Učinite nešto. Znam da će poslušati ono što vi kažete.

Učitelj je pogledao dečaka i rekao ženi:
– Dođite za nedelju dana.

Žena se jako iznenadila, jer kad god bi došla da ga pita nešto teško o životu, smrti, Bogu, nebu i paklu, on bi bio spreman odmah odgovoriti. Sada se radilo o tako bezazlenoj sitnici, samo je trebalo da naredi dečaku, a za to mu je potrebno sedam dana!
Kad je došla posle sedam dana, učitelj je rekao:
– Žao mi je. Vratite se za dve nedelje, još nisam spreman ništa reći.

Na to se čak i dečak iznenadio. Kada su se vratili posle dve nedelje, učitelj je pogledao dečaka i rekao:
– Možeš to postići.
– Zašto su vam bile potrebne tri nedelje samo da biste mi to rekli?, pitao je dečak.
– Zato jer i ja volim slatkiše. Morao sam pokušati i videti mogu li ili ne mogu bez njih, jer kako bih ti inače mogao objasniti? To bi bila laž, a teško je, znam.

 

 

sufi starac

 


Dečaka je učitelj počeo veoma zanimati, a žena je rekla:
– Mogli ste mu samo narediti, nije trebalo da dokazujete.
– Ne mogu govoriti o nečemu što nisam sam iskusio. Nikada nisam izgovorio nešto što nisam iskusio, jer kada to učiniš, izgovoreno izgubi nešto, u tome uopšte nema istine. Kada čovek govori iz vlastitog iskustva to prodire duboko. Ja sam to znao. Pogledao sam te u oči i osetio da bi ti to mogao učiniti. Ja sam star čovek – ja sam slab – meni su trebale tri nedelje. Ti si mlad, možeš to postići za jedan dan! Takav je moj način.Nikada ne tvrdite nešto što niste sami iskusili, jer bez ličnog iskustva nema istine!

 Izvor: alternativainformacije.com

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE