Živite li svoj život?


Zastanete li s vremena na vreme da proverite kako se osećate u svojoj koži? Osećate li da ste vredni ljubavi i pažnje? Da li osećate radost što živite? Govorite li svoju istinu, izražavate li ono što osećate?

Kroz sakralni centar (druga čakra) se otvaramo ka drugima i istraživanju sveta oko sebe, a kroz grleni centar (peta čakra) ispoljavamo naš unutrašnji svet. Osnaživanje aspekata sakralnog centra  kao kolevke osećaja radosti i kreativnosti i grlenog energetskog centra  kao autentičnog načina ispoljavanja sebe, svog mišljenja i originalnosti, su jedne od univerzalnih tema naših života.

Važno je osluškivati sebe i svoje telo jer nam brojni psihički (emotivni) i telesni simptomi ukazuju da li su  energetski centri  uravnoteženi ili ne. Pod energetskim disbalansom se ne podrazumeva isključivo manjak energije, već i višak.

Druga (sakralna) čakra  je povezana sa primarnim nagonima i to je mesto gde se susrećemo sa sobom. Tema ove čakre je nagon ka traganju za čulnim zadovoljenjem, to je sposobnost uživanja u životu i svemu što nam on donosi. Pitanja ove čakre glase: dozvoljavam li sebi da budem ja, da li imam osećaj da zavisim od nekoga/nečega, da li se uzdržavam u kontaktu?
Druga čakra je izbalansirana kada osećate strast prema životu, kad živite punim plućima, kad uživate u prirodi, umetnosti, plesu. Znak balansirane druge čakre jeste i samopouzdanje koje se zasniva na realnoj slici o sebi, kao i sposobnost da se izgradi harmonična veza sa partnerom.

 

lepa porukaNesklad u drugoj čakri može biti ispoljen kroz strah od promena, rigidnost na telesnom nivou i u životnim stavovima, nemogućnost da se doživi radost i zadovoljstvo u životu, kao i sklonost različitim oblicima zavisnosti (od droga, seksa, hrane  ili alkohola).
Ukoliko se potiskuju potrebe druge čakre, dolazi do manifestacije na telesnom nivou u vidu menstrualnih tegoba, različitih problema sa urogenitalnim traktom, slabog imuniteta, bolova u kolenima. Takođe, česta je pojava i frigidnosti/impotencije.


Njena boja je narandžasta, boja koja aktivira impulse koji povećavaju kreativnost i volju za životom.
Njena afirmacija glasi: “Ja stvaram sa ljubavlju”.
Njeni kristali su tigrovo oko, karneol, ćilibar.
 


Peta (grlena) čakra je povezana sa izražavanjem sebe. Suština pete čakre je nalaženje načina da se ispolji svoja kreativnost, bez obzira da li to postižete kroz umetnost, posao, hobi ili kuvanje. Takođe, jedna od lekcija ove čakre jeste izražavanje svojih emocija, ideja, stavova, mišljenja.
Pitanja ove čakre su:  da li izražavam svoja mišljenja i osećanja, imam li osećaj da se moj glas ne čuje kad govorim u grupi, da li se bojim da govorim istinu?

Grlena čakra je u ravnoteži kad verujemo svom sudu, kad imamo hrabrosti da kažemo šta mislimo i osećamo i kad nam je um otvoren za svaku mogućnost i novu priliku. Kad u svemu (poslu, vezi, svakodnevnom životu) vidimo šansu za nešto novo i uživamo u kreativnom izražavanju.
 

 

slikanje

 


Neizbalansirana grlena čakra se manifestuje kao  trema pred publikom, stidljivost, nemogućnost osobe da se izrazi. Previše energije u ovom centru se manifestuje kao preterano insistiranje i nametanje svog mišljenja i stava, intelektualiziranje, pričanje povišenim glasom („dranje“), preterana pričljivost. Telesno, ovaj nesklad se manifestuje kroz smetnje u govoru, slab glas,  probleme sa zubima i grlom, poremećaj rada tiroidne žlezde,  česte prehlade, ali i bolove u ramenima i vratnom delu kičme.

Njena boja je plava, boja koja pospešuje komunikaciju i opušta.
Njena afirmacija glasi: “Ja sebe slobodno izražavam”.
Njeni kristali su celestit, lapis lazuli, akvamarin.
 


simonida zoric jancicNa seminaru „Budimo radost!“ poslednjeg vikenda u maju (30. i 31. maj) bavićemo se prevazilaženjem izazova ove dve čakre.

Tokom dva dana ćemo istraživati sebe kroz različite kreativne igre, radionicu vision boarda, radionicu samoizražavanja, izradu lične amajlije od poludragog kamenja. Putovanje u središte duše ćemo završiti moćnom meditacijom uz blagotvorne zvuke gonga i drevnih instrumenata.


Simonida Zorić Jančić, www.kreativistika.com
Više detalja o seminaru na www.kreativistika.com/seminari

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE