Kako da budete svestan roditelj


Možda se pitate, kakav sam to roditelj ako nisam svestan?

Možda je najjednostavnije reći, svi smo mi, manje više, spontani roditelji.


Uloga roditelja

Najvažnija uloga roditelja je da pomogne  detetu da formira podržavajuća uverenja o sebi, drugima i svetu oko sebe. Od tih uverenja koja deca formiraju, zavisi  u velikoj meri detetovo samopouzdanje,  zdravlje,  uspeh, i sreća. Na nama je da naučimo kako naše ponašanje i komunikacija utiče na formiranje ovih uverenja. Kada to znamo, tada smo krenuli  putem delovanja kao svestan roditelj. Tada smo stvorili uslove da naša deca dobiju i korene i krila.


Dozvola za svesnog roditelja

Ako želimo da upravljamo vozilom, neophodno je da naučimo kako to da radimo i da, naravno, položimo ispit za tako odgovoran zadatak. Istovremeno, kada se radi o roditeljstvu koje je još odgovorniji zadatak, ne postoji nikakva prethodna edukacija. Često uđemo u ulogu roditelja ne znajući kako da najbolje obavljamo taj zadatak. Preuzmemo zadatak vođenja i usmeravanja novopridošlog člana porodice kroz život, bez poznavanja osnovnih principa svesnog roditeljstva i nadamo se najboljem. Ovo je prilično stihijski princip roditeljstva sa kojim ne znamo gde ćemo tačno stići.

Obično svi mislimo dok smo deca da ćemo, jednog dana kada odrastemo, biti bolji roditelji od naših. Kada odrastemo želimo da naše dete bude bolje, uspešnije, sretnije nego što smo mi, a nikada ne naučimo kako to da postignemo. Najčešće je i rezultat nepredvidiv, jer nismo imali edukaciju koja bi nas vodila u tom procesu. Poseban problem je i činjenica da su znanja ove vrste segmentirana i da ih je teško naći na jednom mestu.

Sigurno je da svaki roditelj želi najbolje svom detetu, želi da odraste kao osoba puna samopouzdanja, da bude zdrava, uspešna, sretna i zadovoljna. Koliko nas uspe da to zaista uradi?


Najčešća kopija roditelja

Ukoliko nismo svestan roditelj, neminovno pratimo model po kom smo vaspitavani, jer to je jedino što nam je poznato.  Ima onih koji pročitaju po neku knjigu na temu roditeljstva, ali to je daleko od dovoljnog.  Većina  počinje da se edukuje nešto više  tek kada deca uđu u pubertet i počnu problemi. Dete se formira mnogo pre toga. Još uvek mnogi nisu svesni  o uticaju emocionalnih stanja roditelja na decu, ne samo dok su mala, nego i u periodu trudnoće!
Koliko puta smo čuli da je neko izjavio da nikada neće biti kao svoj roditelj, a postane baš takav. Ima i manji  broj onih koji odu u ekstremnu suprotnost od modela po kom su vaspitavani, ali i to je rezultat otpora i spada u domen stihijskog, ili spontanog roditeljstva.

Koliko je tačno da pratimo model naših roditelja u mnogo čemu, još očiglednije pokazuje i činjenica da deca koja su usvojena često obole od istih hroničnih oboljenja od kojih obole i oni koji su ih usvojili. Kada se radi o našoj deci, tada se to proglasi naslednim faktorom. Kada znamo da danas čak i konzervativna američka medicinska asocijacija kaže da je 85 zdravstvenih problema nastalo na emotivnom nivou, jasno nam je da se kod ispoljenih hroničnih problema, kod onih koji su usvojeni, radi o kopiranim emotivnim  modelima, kao i načinu razmišljanja. Kako prekinuti ovaj ciklus?
 

 

ljubav roditeljaKrenimo prvo od sebe

Koliko god to možda čudno i neprimamljivo zvučalo, prvo moramo krenuti od sebe i menjati svoje emotivne obrasce i svoje reakcije, tj. neutralisati okidače emotivnih reakcija. Kad god reagujemo i nismo u stanju da komuniciramo u potpunom emotivnom miru, to ukazuje na postojanje naših okidača. Naša deca uče posmatranjem i često usvoje slične reakcije, ili formiraju ponašanje u skladu sa onim što doživljavaju.

Jedan od osnovnih zadataka svesnog roditelja je da osvesti dete u sebi i neutrališe svoje stare emotivne okidače koji uslovljavaju njegovo ponašanje kao odraslog. Isto tako, za dobrobit našeg deteta je veoma bitno da reprogramiramo naša limitirajuća uverenja, ukoliko ne želimo da ona postanu limitacije i našeg deteta. Neminovno je da se kroz naše ponašanje pokažu naša uverenja, a dete koje najviše uči posmatranjem, besprekorno će naučiti ta ista limitirajuća uverenja. Ujedno će naučiti i osećanja koja mi imamo u toj situaciji.

Svestan roditelj je uvek spreman da osvesti dete u sebi, spreman je da sagleda  kako je stekao neka od svojih limitirajućih uverenja i kako su kod njega formirani određeni obrasci koji ga sabotiraju. Isto tako svestan roditelj kada osvesti dete u sebi, tada preduzme korake da promeni energetsko emocionalne zapise svoje prošlosti, kako bi mu budućnost bila drugačija.
Svestan roditelj, ukoliko nije zadovoljan svojim rezultatima iz prošlosti preuzima odgovornost za to što se dešavalo i kreće u proces oslobađanja sopstvenih blokada za koju je Tehnika Emocionalne Slobode izuzetna alatka.


Možda mislite da to nije moguće, ali verujte da jeste. Jedan od polaznika naše serije seminara „Okrugla duga“ je rekao: “Napokon mogu da imam sretno detinjstvo.”

Bez obzira što se sve to dešavalo u prošlosti, mi možemo izmeniti percepciju svoje prošlosti i tako promeniti svoje misli i stvarati drugačiju budućnost. Time i naša realnost postaje drugačija i lepša, više u skladu sa onim čemu težimo. Sve to postaje i realnost našeg deteta, koje tokom svog predškolskog uzrasta uglavnom funkcioniše na moždanim frekvencijama adekvatnim hipnotičkom stanju, što znači, sve direktno ulazi u program podsvesti koji postaje detetov “software” po kom živi život. No, nema mesta očaju ako uvidimo naše ili dečje programe koji nam nisu korisni. Sve se to može korigovati današnjim novim tehnologijama rada sa podsvešću na energetskom nivou.

 

dete i priroda

 


Šta sve podrazumeva pojam svestan roditelj


 ♦ Svestan roditelj razume  principe svesnog rodetljstva i razlog za edukaciju u tom pravcu.

 ♦ Svestan  roditelj je vođen sa dva osnovna principa:

1. Omogućava detetu slobodu razvoja bića, dok istovremeno obezbeđuje fizičku bezbednost.

2. U svemu tome znalački utiče na formiranje pozitivnih i podržavajućih uverenja deteta o sebi, drugima i svetu oko sebe.


 ♦ Svestan roditelj zna kako njegove reči i ponašanja utiču na formiranje detetove ličnosti. 

 ♦ Svestan roditelj razume emotivne razvojne faze koje moraju biti zadovoljene u različitim fazama detinjstva, jer ukoliko nisu, dete će težiti da ih zadovolji tokom života.

 ♦ Svestan roditelj razume moć svog uticaja na detetovu budućnost još pre začeća deteta, preko natalnog i postnatalnog perioda, a ne samo tokom detinjstva.

 ♦ Svestan roditelj preuzima odgovornost za svoja osećanja koja se odnose na dete i naravno osposobljava se tehnikama koje mu omogućuju da otpusti svoje emotivne i mentalne blokade koje se mogu javiti u ovako odgovornom zadatku zvanom roditeljstvo. Na taj način izbeći će reagovanja i biće u stanju u kom može komunicirati sa maksimalnim kapacitetom razuma i intuicije, potpuno smireno.

 ♦ Svestan roditelj radi na sebi i svom razvoju kako bi time pomogao svojoj deci, koja kao sunđeri upijaju sve što je vezano za njihove autoritete.

 ♦ Svestan roditelj se često upita koji je njegov udeo u onom što ispoljava dete i na osnovu ove samorefleksije u stanju je da raste zajedno sa svojim detetom.

 

roditelji

 


Najvažniji početni saveti


 ♦ Naučiti dete da je u redu da pogreši, ali da iz svake greške izvuče pouku. Niko se nije naučen rodio i neophodno je ostaviti detetu prostor da uči kroz svoje greške i svoja istraživanja. Roditelj samo prati da je to fizički bezbedno za dete.


 ♦ Sigurno je da najveće posledice ostavljaju kritike i „traženje dlake u jajetu“, tj. ako uvek postoji primedba: “Još samo da je ovo bilo bolje.” To na dete ostavlja trajne posledice. Najdalekosežnije posledice u negativnom smislu su uverenja poput: nisam dovoljno dobar, ne vredim, drugi su bolji od mene, potreba za perfekcionizmom. Činjenica je da ova uverenja ne moraju imati nikakve veze sa stvarnošću, i često ih imaju osobe koje odlično rade svoje poslove, ali same sebe sabotiraju i imaju mnogo nesigurnosti, kao rezultat negativnog uverenja.  

 ♦ Svaki problem deteta je veoma stvaran za njega, ma koliko to izgledalo beznačajno iz pozicije odraslih. Stoga dečije emocije i probleme treba shvatiti ozbiljno i treba im pomoći da ih reše.  EFT (Tehnika Emocionalne Slobode) je idealna za tu namenu.  Sa malom decom je najlakše primeniti EFT i sa relativno malo znanja možete im puno pomoći. Preko naše stranice www.TehnikaEmocionalneSlobode.com možete poručiti i slikovnicu za decu koja će im biti od velike koristi, a time i vama kao roditelju. Porudžbine možete izvršiti i preko (+381) 63 1608116.
 


 ♦ Često zbog sopstvenih neispunjenih želja i očekivanja, ili zbog prevelike želje da detetu bude bolje nego što je bilo nama, vršimo nepotrebne pritiske.  U svemu tome se zanemari činjenica da svi imamo različite sklonosti, pa i naše dete. Ponekad, ti pritisci zbog sopstvenih ambicija mogu da stvore kod deteta odbojnost i prema nečemu što ono voli i za šta ima talenat. U svim tim pritiscima i kritikama dete nauči da se plaši da pogreši kako nas ne bi razočaralo, pa to postaje emotivno energetska i mentalna blokada ka postizanju rezultata. Isto tako, često se formira uverenje da „nisam dovoljno dobar“, što opet ima odraza u širokom spektru životnih oblasti.

 ♦ Zbog velikih očekivanja roditelja i široko prisutnog takmičarskog duha čije je dete bolje, najgore u tome prođu deca. To ima svoje posledice na psihu i dovodi do stvaranja velikog broja perfekcionista, osećanja nedovoljne vrednosti, većeg procenta kratkovidosti kod dece... Setite se samo koliki broj dece nosi naočare već od ranih razreda osnovne škole.
Pomozite detetu da pronađe svoje talente, jer svako ima neke talente, i podržite ga u tome u čemu uživa, u onom za šta je stvoreno. Omogućite detetu da isproba različite aktivnosti kako bi imalo prilike da oseti šta je to što ga privlači i za šta je nadareno.

 ♦ Razgovarati i sa malom decom sa pozicije očekivanja odgovornosti za svoje postupke i reči, a ne sa pozicije naredbe.  Ponekad je naredba potrebna, ali mnogo manje nego što mislimo, naravno uz pravilnu komunikaciju. Ovo je veština koja zahteva mnogo više objašnjenja i prakse.

 ♦ Odvojiti bar 15 minuta do pola sata dnevno koje ćete kvalitetno provesti sa detetom, igrati se sa njim i učestvovati u aktivnostima zajedno u kojima će detetu biti i zabavno i prijatno. Ovo je mnogo bitnije nego provesti ceo dan pasivno u prisustvu deteta, kuvajući, spremajući, ili obavljajuću bilo koju drugu aktivnost, dok je dete angažovano svojim aktivnostima na kompjuteru, gledajući TV, ili provodeći vreme na bilo koji drugi način.

 

dete ljubaviAko niste do sada znali sve ovo, ili bar veći deo, danas može biti prvi dan vašeg kretanja  ka svesnom roditeljstvu i osvešćenom roditelju. Jedna od naših polaznica je izjavila: “Niko ne bi trebao kretati ka putu roditeljstva bez da je prošao ovu edukaciju.”

Edukaciju “Svesno  roditeljstvo“ organizuje „Studio za edukaciju i vrhunska dostignuća“ i Jasmina Kovačev.
Možete naučiti kako da i vi postanete svestan roditelj i osvešćeno dete, kako pomoći detetu da stekne uverenja koja će ga podržavati u životu, kako zapaziti dečije talente…  Ovo je edukacija ne samo za roditelje, deke, bake, i staratelje, nego i svakog onog ko je nekada bio dete.

Više informacija o edukaciji možete dobiti pozivom na 063 1608116 ili na stranici www.TehnikaEmocionalneSlobode.com


 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE