Kako ovladati LUCIDNIM sanjanjem?


Lucidni snovi su snovi u kojima ste svesni da spavate. Ovi snovi su uglavnom veoma jasni i daju predivan osećaj slobode. Iako svi imaju nekoliko lucidnih snova u toku života, ovu sposobnost je moguće naučiti, što znači da možemo imati lucidne snove svake noći. Snovi i drevna umetnost snevanja je kraljevski put za samospoznaju. Umetnost i nauka lucidnog sanjanja bili su veoma važni u kulturama drevnih civilizacija i još uvek se praktikuju u mnogim plemenskim društvima. Svi proroci su bili lucidni snevači i mi takođe možemo postati lucidni u snu. Ovo je veština koja se uči i razvija, baš kao i svaka druga veština.

Mi nikada ne kontrolišemo svoj san i ono što sanjamo, ali vi možete odabrati pre nego što zaspite da postignete određene zadatke u svojim snovima. Možete odlučiti da odete na određeno mesto, da sretnete određene osobe ili duhove i da sakupite informacije. Počinjete sa prisećanjem sna i potom nastavljate sa lucidnošću.


Zapamtite da na kraju vi odlučujete šta je značenje vaših snova. Lucidan san će vas osvežiti i dati vam energiju, podići vaš duh i dati vam pristup u duhovno znanje. Zato počnite sa vežbom večeras.

 

lucidni snovi

 


Evo određenih metoda koje se koriste u praksi:

 


1. Zapisujte svoje snove i držite dnevnik snova pored kreveta.

Kada ustanete ujutro, ostanite na kratko u krevetu, bez pomeranja i setite se šta ste sanjali. Onda, bez otvaranja očiju, okrenite se i promenite poziciju tela i nastavite da se sećate. Ovo će izmamiti na površini vašeg uma preostale fragmente sna. Zatim otvorite oči i lagano dohvatite dnevnik snova. Zapišite snove u sadašnjem vremenu: Sanjam da radim to ili to... Vidim to ili to... Osećam ovakvu senzaciju u telu...itd. Nemojte se baviti interpretacijama sna dok ne završite zapisivanje.
 


2. Namestite sat da vas probudi nekoliko sati pre uobičajenog vremena buđenja.

Ustanite ili ostanite budni oko 10 minuta, zatim opet lezite da spavate. Ovo će poslednji deo vašeg sna učiniti lucidnim.
 


3. Uradite proveru realnosti u toku dana (reality check).

S vremena na vreme pitajte sebe na glas - Da li spavam? Ova akcija će se preneti i u vaš san. Onda, kada se u vašem snu pojave neverovatni događaji, vaše pitanje će se pojaviti i shvatićete da radite proveru realnosti. Možda ćete videti ljude sa dve glave ili repom, leteću kravu, devojčicu koja skače ali nikada ne padne, zelene slonove... Možda čete ići kroz zidove, roniti duži vremenski period bez potrebe za vazduhom i ostale neverovatne stvari. Provera realnosti će se desiti automatski i biće kao okidać uz pomoć koga ćete shvatiti da zaista sanjate. U tom trenutku recite sebi - Budi miran. Vaš san će postati lucidan i možete nastaviti da svesno učestvujete u njemu, bez da se probudite. Poletite ili posetite nekog.
 


4. Pronađite svoje ruke u snu.

U toku dana, gledajte u svoje dlanove nekoliko puta i kažite na glas ili u sebi – Naći ću svoje ruke u snu večeras. Ponovite ovo nekoliko puta. Potom, dok ste u krevetu, pre nego što zaspite, pogledajte u ruke i ponovite isto. Na kraju, naći ćete svoje ruke u snu, ali će izgledati drugačije, možda veće nego inače, te ćete onda shvatiti da spavate. Ostanite mirni i nastavite ka destinaciji koju želite. Ne postoje granice. Od tog trenutka imaćete lucidne snove stalno.
 

 Autor: Gloria Eagle
Preuzeto sa:
themindunleashed.org

Prevela:

Jelena Nakić

Jelena Nakic  I am trying to find peace of my mind deep in the forest of my soul.


  I tako, kao večiti tragač, želim da podelim ono šta sam do   sada saznala. Smisao je moja pasija!


  Link do stranice ''Probudi se'':
  https://www.facebook.com/probudi.se.18

 

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE