Ovo je 7 dokazanih zakona za bogat i uspešan život


Upoznavanje i primena duhovnih zakona dovodi nas u sklad sa prirodom i mi stvaramo oslobođeni briga, radosno i s ljubavlju. Postoji mnogo viđenja uspeha, a materijalna dobra su samo jedno od njih.

Osim toga, uspeh je putovanje, a ne odredište. Materijalno obilje, u svim vidovima, je činilac koji to putovanje može učiniti prijatnim. Ali, uspeh isto tako obuhvata i dobro zdravlje i energiju, te volju za životom, odnose s drugima koji nas usrećuju, stvaralačku slobodu, emotivnu i psihološku stabilnost, osećanje zadovoljstva i smirenost.
Ipak, čak i kada smo ispunjeni svim ovim doživljajima, ostaćemo neostvareni ako u sebi ne gajimo seme božanskog.

U stvari, svako od nas je božanstvo u nekom prerušenom obliku, a bogovi i boginje koji u nama obitavaju traže da se u potpunosti izraze. Istinski uspeh je, dakle, doživljavanje čudesnog. On znači da se ono božansko u nama razvilo. Uspeh je osećanje božanskog kuda god krenuli, u šta god pogledali – oči deteta, lepotu cveta, let ptice. Kada počnemo doživljavati život kao čudesno iskazivanje božanskog i to ne samo povremeno nego sve vreme, onda ćemo shvatiti pravo značenje reći uspeh.1. Zakon čistog potencijala

Izvor svakog stvaranja je čista svest, čist potencijal koji teži svom izrazu od neiskazanog ka iskazanom. I kada shvatimo da je naše istinsko Ja u stvari Ja čistog potencijala, svrstavamo se uporedo sa svim što postoji u svemiru

PRIMENA ZAKONA ČISTOG POTENCIJALA

Ja ću zakon čistog potencijala početi aktivno da primenjujem ​​tako što ću se obavezati preduzimanju sledećih koraka:
 

Stupiću u vezu sa poljem čistog potencijala tako što ću svakog dana odvojiti vreme za tišinu, vreme da jednostavno budem. Isto tako provešću u tihoj meditaciji najmanje dva puta na dan po približno trideset minuta, izjutra i naveče.
   

Svakog dana ću posvetiti određeno vreme za povezivanje sa prirodom i na taj način se u tišini podsećati na njenu poruku koju saopštava svako živo biće. Sedeću i ćuteći posmatrati zalazak sunca, ili slušati šuštanje mora ili reke, ili ću samo mirisati jedan cvet. U zanosu svog vlastitog ćutanja i u povezivanju s prirodom uživaću u pulsiranju života iz beskrajnih daljina, uživaću u polju čistog potencijala i nesputane kreativnosti.
   

Primenjivaću uzdržavanje od procenjivanja. Počeću dan izjavom: “Danas neću procenjivati ništa što se dogodi”. I tokom celog dana podsećaću sebe da ne procenjujem.


 

mir i tisina
2. Zakon davanja

Svemir deluje na osnovama dinamičke razmene – davanje i primanje su različiti vidovi tokova energije u svemiru. A u našoj spremnosti da damo ono što tražimo, naš je doprinos obilju svemira koje kruži kroz naše živote.

PRIMENA ZAKONA DAVANJA


Ja ću zakon davanja primeniti tako što ću se obavezati da radim sledeće:

 

Bilo gde da idem i bilo koga da sretnem, nešto ću pokloniti. Taj poklon može biti lepa reč, cvet ili molitva. Već danas daću nešto svakome s kim dođem u dodir, čime ću pokrenuti tok radosti, bogatstva i obilja u svom životu i u životu drugih.
   

Već danas ću sa zahvalnošću primiti sve darove koje mi život pruža. Primiću darove prirode: sunce, glasove ptica, prolećni pljusak ili prvi zimski sneg. Primiću sa otvorenošću darove drugih – materijalna dobra, novac, lepu reč ili molitvu.
   

Obavezaću se da ono što ja posedujem neprestano kruži tako što ću davati i primati ono što je najdragocenije u životu, a to su darovi pažnje, simpatije, poštovanja i ljubavi. Kad god nekoga sretnem, ja ću mu u sebi poželeti sreću, radost i smeh.3. Zakon karme ili zakon uzroka i posledice

Sve što činimo proizvodi silu energije koja nam se vraća u istom obliku – što smo posejali to žanjemo. I kada se opredelimo za dela koja donose sreću i uspeh drugima, plod naše karme je sreća i uspeh. Karma je večno potvrđivanje ljudske slobode. Naše misli, naše reči, naša dela su niti one mreže kojom se sami obavijamo.

PRIMENA ZAKONA KARME ILI UZROKA I POSLEDICA


Zakon karme ću staviti u delovanje tako što ću odlučiti da postupam na sledeći način:

 

Danas ću biti svestan svedok svake odluke koju donesem. Time što ću biti svestan svedok, ja ću svaku od tih odluka uneti u svoje svesno shvatanje. Znam da je najbolja priprema za ono što može naići u bilo kom trenutku u budućnosti, potpuna svest o sadašnjem trenutku.
   

Kad god učinim neki izbor, postaviću sebi dva pitanja: “Kakve su posledice ovog mog izbora?” i “Hoće li ovaj moj izbor doneti zadovoljstvo i sreću meni i onima na koje će ovaj izbor uticati?”
   

Zatražiću, zatim, savet od svog srca i rukovodiću se porukom koju mi ono šalje u vidu prijatnog ili neprijatnog. Ako izbor donosi osećanje prijatnosti, ja ću ga bez razmišljanja prihvatiti. Ako postoji osećanje neprijatnog, ja ću sačekati i u sebi preispitati posledice mogućeg izbora. Taj glas i njegovo vođenje omogućiće mi da spontano donosim prave odluke, odluke koje su dobre i za mene i za one koji me okružuju.

 

bogatstvo


 
4. Zakon najmanjeg napora


Ovaj zakon se zasniva na činjenici da inteligencija prirode deluje s beskrajnom lakoćom i oslobođena suvišnih napora. To je zakon najmanjeg delovanja, odsustva otpora. Zato je to princip sklada i ljubavi. Kada to naučimo od prirode, sve svoje želje moći ćemo lako da ispunimo. Ako posmatramo prirodu na delu, videćemo da se sve odvija uz najmanji mogući napor. Trava se ne trudi da raste – ona jednostavno raste. Riba se ne trudi da pliva – ona jednostavno pliva. Cvet se ne trudi da cveta – on jednostavno cveta. Ptica se ne trudi da leti – ona jednostavno leti. To je deo njene prirode.

PRIMENA ZAKONA NAJMANJEG NAPORA

Ja ću zakon najmanjeg napora primenjivati ​​tako što ću se obavezati preduzimanju sledećih koraka:
 

Primenjivaću prihvatanje. Danas ću prihvatati ljude, situacije, okolnosti i događaje onakve kakvi budu. Shvatiću da je ovaj trenutak onakav kakav treba da bude i da je čitav svemir onakav kakav treba da bude. Neću se suprotstavljati čitavom svemiru tako što ću se suprotstavljati ovom trenutku. Moje prihvatanje je potpuno i sveobuhvatno. Prihvatam stvari onakve kakve su ovog trenutka, a ne onakve kakve želim da budu.
   

Mojim prihvatanjem stvari onakvima kakve jesu, preuzimam odgovornost za svoju situaciju i za događaje koji za mene predstavljaju problem. Znam da prihvatanje odgovornosti znači da neću smatrati da je bilo ko ili bilo šta krivac za situaciju u kojoj se nalazim; za to neću okrivljavati ni sebe. Znam da je svaki problem u stvari prerušena nova mogućnost i da mi svest o ovom trenutku daje mogućnost da se tim trenutkom koristim kao potencijalnom prednošću.
   

Moja svest o trenutku danas će se izražavati i kroz nebranjenje. Odbaciću potrebu da branim svoje stavove. Oslobodiću se potrebe da uveravam druge u ispravnost svojih stavova ili da ih privoljavam da ih prihvate. Nastojaću da budem otvoren za sve stavove, ne držeći se kruto ni jednog od njih.5. Zakon namere i želje


U svakoj nameri i želji sadržan je mehanizam za njihovo ostvarivanje, jer namera i želja u polju čistog potencijala imaju beskrajnu moć organizovanja. I kada u plodno tlo čistog potencijala uvedemo nameru, mi beskrajnu moć organizovanja stavljamo u svoju službu. Sve ono na šta u životu usmerimo pažnju, postaje jače. Sve ono čemu uskratimo pažnju vene, raspada se, nestaje. Namera, s druge strane, daje podsticaj pretvaranju energije i informacija u druge oblike. Namera organizuje svoje ispunjenje.

PRIMENA ZAKONA NAMERE I ŽELJE

Primenjivaću zakon namere i želje ​​tako što ću se obavezati preduzimanju sledećih koraka:
 

Napraviću popis svojih želja. Taj popis nosiću stalno sa sobom. Pre nego što se upustim u tišinu i meditaciju, pogledaću taj popis. Spisak ću pogledati i uveče, pre nego što zaspim. Kada se izjutra probudim isto tako ću ga pogledati.
   

Sve te svoje popisane želje ja ću osloboditi i dozvoliti da one sazrevaju u utrobi stvaranja, s verom i kad mi se čini da sve ne ide kako ja želim. Za to postoji razlog i u svemirskom planu za mene postoje rešenja koja su puno bolja od onih u mojim predviđanjima.
   

Stalno ću sebe podsećati da je potrebno održati svest o sadašnjem trenutku u svemu što činim. Neću dozvoliti da prepreke naruše moju pažnju koju posvećujem sadašnjem trenutku. Prihvatiću sadašnjost onakvom kakva jeste, a budućnost ću izražavati kroz svoje najdublje i najdraže namere i želje.

 

meditacija6. Zakon nevezivanja


U nevezivanju leži mudrost neizvesnosti. U mudrosti neizvesnosti leži sloboda u odnosu na prošlost, na poznato, jer je ono tamnica uslovljenosti prošlošću. A svojom spremnošću za iskorakom u nepoznato, u polje svih mogućnosti, mi se predajemo kreativnom umu koji usklađuje igru svemira. Zakon nevezivanja kaže: Da bismo dobili bilo šta u fizičkom svetu, pre svega je potrebno odbaciti svoju vezanost za taj predmet. To ne znači da se time odričemo namere da ostvarimo želju. Ne odričemo se ni namere ni želje. Mi se odričemo svoje vezanosti za ishod. To je vrlo delotvorna odluka. Onog trenutka kada se odreknemo vezivanja za ishod, povezujući istovremeno usmerenu nameru s nevezivanjem, postićićemo ono što želimo.

PRIMENA ZAKONA NEVEZIVANJA

Ja ću zakon nevezivanja primenjivati ​​tako što ću se obavezati preduzimanju sledećih koraka:
 

Danas ću se obavezati na nevezivanje. Dozvoliću i sebi i onima oko mene da budu onakvi kakvi jesu. Neću kruto nametati svoje ideje o tome kako šta treba da bude. Neću na silu donositi rešenja za probleme i time stvarati nove probleme. U svemu ću sudelovati aktivno, ali bez vezivanja.
   

Danas ću u sve uneti faktor neizvesnosti kao jedan od bitnih načina na koji doživljavam svet oko sebe. Ta moja spremnost da prihvatim neizvesnost omogućiće da iz zbrke, nereda i haosa, rešenja sama izrone. Što stvari izgledaju neizvesnije to ću se ja sigurnije osećati, jer je neizvesnost put ka slobodi. Nalaziću vlastitu sigurnost u prihvatanju mudrosti neizvesnosti.
   

Ući ću u polje svih mogućnosti očekujući sva ona uzbuđenja koja mogu nastati kada smo otvoreni za beskrajan niz ponuđenih izbora. Kad jednom uđem u to polje, sve radosti, iskustva, čari i tajne života biće moji.7. Zakon dharme ili životnog cilja


Svako ima neki životni cilj. Izuzetan cilj ili poseban dar da daruje druge. Kada taj poseban dar povežemo sa služenjem drugima, osetićemo zanos i polet vlastitog duha, što je najviši cilj, onaj koji stoji iznad svih ciljeva. Dok radiš, ti si flauta kroz čije srce se šapat vetrova pretvara u muziku.
A šta tek znači raditi s ljubavlju? To znači tkati platno nitima izvučenim iz srca, kao da će se tvoja najvoljenija osoba odenuti tom tkaninom. Zakon dharme kaže da smo se mi ostvarili u fizičkom obliku da bismo ispunili neku svrhu ili cilj.

PRIMENA ZAKONA DHARME ILI ŽIVOTNOG CILJA

Ja ću zakon dharme primenjivati ​​tako što ću se obavezati preduzimanju sledećih koraka:
 

Danas ću se s ljubavlju odnositi prema Bogu koji duboko, u mojoj duši, leži u zametku. S pažnjom ću osluškivati ​​duh koji je u meni i koji pokreće moje telo i moj um. Probudiću svoja čula kako bi doživela taj duboki mir u mome srcu. Svest o beskrajnom večnom Biću unosiću u sve doživljaje koji imaju vremensku granicu.
   

Napraviću popis svojih posebnih darova. Zatim ću napraviti popis svega u čemu uživam dok izražavam te posebne darove. Dok izražavam te posebne darove i služim čovečanstvu, ja gubim pojam o vremenu i stvaram obilje u svom životu i životima drugih.
   

Svakog dana ću se upitati: “Kako mogu služiti?” i “Kako mogu pomoći?” Odgovori na ova pitanja omogućiće mi da pomažem bližnjima s ljubavlju.
Autor: 
Deepak Chopra
Izvor:
  atma.hr

 

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE