Slepi vode slepe


Najradije bih ostavila samo naslov, jer te tri reči govore dovoljno. Danas je svet pun slepaca koji pokušavaju voditi nas slepe. Srećom sam počela čkiljiti na jedno oko, što je bilo dovoljno da vidim da me slepci vode i samo je milost Božja tu svoju šašavu ovcu usmerila pravom pastiru.

Otkud ta potreba da se silom bude učitelj? Mnogo ljudi u duhovnosti želi biti učitelj, guru, šaman, šaban šta li sve ne. Pa, želi li iko biti samo učenik, šegrt, isceljeni? Ne znam, nisam stručnjak, ali meni se čini da je lakše, lepše, bolje biti učenik nego učitelj. Jednostavno slušaš šta ti se govori i haj hoj prst u uvo, izvršavaš pokoru, disciplinuješ se, uživaš. Biti učitelj, pravi Učitelj, živa je muka. Pa setimo se Isusa, s kakvima je on imao posla. Zar mislite da je današnjim pravim Učiteljima išta lakše? Možda ih niko neće fizički pribiti na krst, ali oni svakodnevno vuku i tegle, izgaraju tone i tone karme svojih blesavih učenika. To je odgovornost veća nego ona koju majka ima za svoje dete.

Zato ne brkajte ljude po društvenim mrežama i youtube videima koji se samo igraju učitelja. Verujem da niko to ne radi iz loše namere, oni jednostavno veruju da znaju Istinu, da se Istina ogleda u u količini manifestovanih stvari, u količini smeha i sreće, u međusobnom obožavanju i laskanju i ostalom. Poenta života nije učiniti ga savršenim i savršeno čistim od svih ”negativnih” stvari, događaja, emocija itd. Jer dok god smo na Zemlji, odeveni u ova odela od krvi i mesa, biće i nazovi ”negativnih” događaja i doživljaja. Ali ako biste se samo malo okrenuli nazad i pogledali iz kojih ste situacija najviše naučili, izašli jači nego ikad, ponosni na sebe, verujem da bi većina rekla ”pa iz negativnih/najgorih/najtežih situacija”. Zato je možda bolje promeniti taj naziv ”negativna situacija” u izazovna situacija. Naravno da učimo i iz manje bolnih situacija, pa čak i bezbolnih. Ali upravo te izazovne životne situacije su ostavile najdublji pečat na nama, one nam daju priliku da izrastemo ko jablan.
 

Isus


Poenta je da sam htela reći, ako smem,  pravih Učitelja je malo. Pravog Učitelja sretnete ako imate ”sreće”, ako imate oči da ga vidite. Ako zbilja stanete i ogledate se oko sebe možda ćete primetiti da vas vode slepci. Ni oni ne znaju ko su ni gde idu. A vas pokušavaju nečemu naučiti. Jedino onaj koji je direktno povezan s Božanskim, koji je potpuno i apsolutno spoznao sebe i svoju svrhu, može vas usmeriti, savetovati ili nečemu naučiti.

Takođe se ne dajte obmanuti ni od onih koji ucenjivački propovedaju i uteruju strah u učenike, daju neke fanatične i opskurne tehnike, meditacije, prakse, zavete itd. Nijedan pravi Učitelj nikada neće nikoga vezati uz sebe niti porobljavati, uslovljavati svim i svačim. Oni koji vas pokušaju vrbovati i pričati kako je samo taj put ispravan/uspešan/prihvatljiv, bež’te koliko vas noge nose!

 

Takođe se ne dajte zavarati ni od onih koji vam preterano laskaju hvaleći vaše velelepno visoko stanje svesti itd. Ti su još najopasniji, i čovek obično lako padne pod uticaj takvih laskavaca za koje ne bih baš rekla da imaju čiste namere. Pravi Učitelji ne trebaju ni vas niti išta vaše, naprotiv, olakšaćete im ako odete od njih, jer imaju jednu budalu manje na leđima. Šalim se malo, ali zbilja, jedan teret manje. Pravi Učitelji, Gurui, Sveci i Mistici obično znaju kako se dobro zakamuflirati u odelo običnog, svakodnevnog, nesvetog čoveka, možda seljaka ili pak biznismena. Da biste njega videli treba vam samo Jedno oko. Ako Ga nađete, našli ste ne auto ili voz za put Kući, nego raketu.
 

prosvetljenje


I zato više od bilo kojih materijalnih manifestacija, autića, kuća, vikendica, srodnih i ostalih duša, molite Boga, ”manifestujte” pravog Učitelja da vam pokaže put, da vas usmeri, da vam bude podrška. Svaka čast ako vam ne treba vodič, Bog u ljudskom telu. Ako se ovim okeanom iluzije možete kretati bez takvog putokaza – super! Ali, nemojte samo da to bude iz nekog ponosa, gadljivosti i zabluda da ne zatražite Božju ruku pretvorenu u ljudsku.

Zovite Ga i doći će vam.

 

 

Autor: S.S.

transcendentalnaobicnost.wordpress.com

 

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE