Božanstvena planina Wu Dang


Lao Ce je rekao – Priroda ima svoj put, i sve se nalazi tamo gde pripada. Tako je na božanstvenoj planini Wu Dang, izvorištu Tai Chi Chuana. Već više od 10 godina se bavim Tai Chi Chuanom i oduvek sam zamišljala da se penjem stepenicama dugim 5km do hrama Jindian Gon (Zlatne palate) koji se nalazi na vrhu planine. Učiti na samom izvoru, osetiti  ambijent ove božanstvene planine, upoznati velike učitelje koji neguju viševekovna znanja bio je san koji sam ove godine i ostvarila.
 
Planina Wu Dang se nalazi na udaljenosti od 1300km od Pekinga. Locirana u Hu Bei provinciji  predstavlja kinesko nacionalno blago. Pod zaštitom je UNESCO-a od 1994. godine kao kulturno dobro. Zauzima 312km2 površine. Ima 72 vertikalna vrha, 36 stenovitih vrhova, 24 potoka, 11 pećina, 1o specifičnih stena, i 9 terasa. Heavenly Pillar je najviši vrh od 1612m.

wudangkrovoviPočevši sa dinastijom Han od I do III veka naše ere ova planina postaje destinacija asketa koji dolaze tu da praktikuju meditaciju, borilačke veštine i tradicionalnu kinesku medicinu. Veličanstveni drevni komleks zgrada i palata potiče još iz dinastije Tang i Qing, ali svoj vrhunac dostiže tokom dinastije Ming u ranom XV veku. Vremenom su ovi manastiri i palate propadali a  tokom kineske kulturne revolucije su bili u potpunosti zapostavljeni. Vladari su sagradili 9 palata, 9 hramova i još 33 gradjevinska objekta. Ima više od 7400 vrednih relikvija  koje su poštovane kao relikvija taoističke kulture.

 

Wu Dang ima dugačku tradiciju borilačkih veština i kaže se da je na severu najbolji šaolinski kung fu a na jugu Wu Dang stil kung fua.
   
Zenwu, legendarni vladar i veoma uticajna figura u taoističkoj religiji se zadržao na ovoj planini dugi niz godina jer je osetio prisustvo mnogih duhovnih bića. Shvatio je  da nije bio dvoljno posvećen svom cilju i ostao je na ovoj planini da se usavršava i traga. Praktikovao je alhemiju i smatra se da je stvorio zlatni eliksir. Predanje kaže da je postao besmrtan te se smatra taoističkim bogom.

On je 1412. godine  naredio zidanje palata i hramova na ovoj planini. Preko 300 000 vojnika i gradjevinara je preko jedne decenije gradilo ovaj kompleks. Smatra se da je najlepša gradjevina na severu Kine -  Letnja palata, a na jugu kompleks palata na Wu Dangu.


Arhitektura

Objekti prate oblike prirode koja ih okružuje što je važna karakteristika ovih gradjevina. U arhitekturi se jasno vidi harmonično trojstvo čoveka, zemlje i neba. Zenwu je rekao da planina ne mora da bude visoka, ali mora da ima božansko u sebi.

arhitekturawudangaTako su stvorene gradjevine kao Zixiao Gong - PALATA PURPURNIH OBLKA, čija je boja plava i ona je boravište bemrtnika. Zatim Nanyan Palace – gde se nalazi ZMAJEVA GLAVA za koju se vezuje zanimljiva priča. Upaliti insens na svetoj planini je vrsta hodočašća već vekovima, u traganju za blagoslovom bogova. Osim paljenja pojedinačnih štapića postoji i paljenje velikih debelih štapova i ovo mesto je najpoznatije po tome jer je bilo veoma opasno. Morali ste preći 2.9m preko samo 30cm široke grede koja vodi do zmajeve glave postavljene iznad provalije. Takav rizik je podrazumevao zaista iskrenu želju da se nešto ostvari, ali danas je to iz bezbednosnih razloga zabranjeno.


Taihe Gong – PALATA VRHOVNE HARMONIJE je veoma specifična gradjevina koja ima krivudave zidove i oni simbolizuju Jangce reku.Tu se nalazila i poznata škola kaligrafije. Na samom vrhu posle napornog uspona stižete do Jindian gong - ZLATNE PALATE. Centralna zgrada se nalazi na samom vrhu planine, na 1612m i izgleda kao da se sva okolina upravlja prema njoj, kao da su i svi ostali vrhovi okrenuti ka ovom najvišem, oni mu se dive i obožavaju ga , što implicira na uvažavanje najviših autoriteta, državnih i religijskih .
 
Veliki broj hodačasnika dolazi da traga za besmrtnicima, ili da sami pronadju put zdravlja, dugovečnosti pa možda i besmrtnosti.

Ja sam u svom traganju došla do hrama u podnožju planine, gde sam u miru i tišini mogla da učim Wu Dang stil Tai Chi Chuana kod učitelja  Chen Shixing-a koji  je 15-a generacija majstora San Feng škole Wu Dang borilačkih veština i jedan od 10 elitnih  majstora koji reprezentuju Wu Dang borilačke veštine.

 


Specifičnosti wu stila – nastanak Zhang San Feng reda

vezbanjeZang San Feng je misteriozna figura u istoriji taoizma i borilačkih veština. Dok je jednog dana  vežbao na planini Wu Dang video je borbu svrake i zmije.  Inspirisan njihovom borbom stvorio je sistem borilačkih veština zasnovan na odbrani, savladavanju tvrdoće, ili snage mekoćom ili popuštanjem i sve to ukomponovao sa principima Yina i Yanga, 5 elemenata i ostalim taoističkim principima. Vekovima se taj sistem razvijao ali je uspeo da zadrži svoju autentičnost.

Wu Dang Kung Fu ne može biti odovojen od taoističke kulture. Filozofska pozadina leži u drevnim kineskim konceptima Yina i Yanga, Wu Xing-a (pet elemenata), Bagua (osam trigrama) preko teorija i strategija borbe i principa treninga. Wu Dang Kung Fu je način učenja principa života i same prirode. Moglo bi da se kaže da je Wu Dang Kung Fu kristalizacija taoističkog istraživanja života.

 

isidoraSrećna sam što sam u Beograd donela ovaj vekovima star ali za nas nov stil Tai Chi Chuana koji se uklapa i u koncept Holističkog centra Sfera  koji vodim, jer smatram da je jako bitno uvideti holistički pristup ove veštine. Želja mi je da prenesem duh i dah ove božanstvene planine svima onima koji su za to zainteresovani.

Onaj ko vežba Tai Chi nalazi mir u svom srcu, uskladjuje um i telo, relaksiran je, ali skoncentrisan. Pokreti su lagani, kontinuirani i mekani, disanje je ujednačeno i lagano. Postepeno postižete sklad i ravnotežu u svakom pogledu, a pre svega sa samim sobom.Napisala:


Isidora Milošević, Tai Chi Instruktorka

www.novasvest.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE