Hatha yoga i fizička kondicija


Izvor: odlomak iz knjige "Telo: Tvrđava čovečanstva", Šri Činmoj
PITANJE: Da li je hatha yoga neophodna u koncentraciji, meditaciji i kontemplaciji? Da li je ona neophodna da bi se ostvario Bog?


ŠRI ČINMOJ: Ako tvoje telo nije dovoljno snažno, danas ćeš patiti od bolova u stomaku, sutra ćeš imati glavobolje, a prekosutra neki drugi poremećaj. Prirodno, nećeš biti u stanju da se koncentrišeš i meditiraš. Zato je potrebno da svoje telo održavaš u dobrom stanju. Asane iz hatha yoge su daleko bolje za telo od snažnih vežbi koje se rade na Zapadu. Asane će smiriti tvoje telo, ukoliko ih ne radiš previše. Ako se asane rade suviše dinamično, one mogu da izazovu agresivna osećanja. Ali, ako ih radiš korektno, dobijaš dobru, blagu, nežnu vibraciju. Hatha yoga nam u izvesnoj meri može duhovno pomoći, ali moramo da znamo gde smo na našem duhovnom putovanju. Ako smo veoma uznemireni, možemo da radimo hatha yogu u početku da bismo naučili da sedimo mirno i tiho. Ali, ako nismo stalno podložni uznemirenosti, čak i ako smo apsolutni početnici, hatha yoga nam nije neophodna, jer kad uđemo u meditaciju, automatski ulazimo u smireno, tiho stanje. Time što radimo vežbe hatha yoge, mi osećamo da regulišemo i uređujemo svoj život. Ali, kad pravilno meditiramo, i iz meditacije u nas ulazi životna energija, automatski je naš život disciplinovan.

 

Kao što yoga vežbe donose smirenost i mir, vežbe disanja doneće uravnoteženost. Istina, to nije pravi unutrašnji mir. To je samo privremena ravnoteža. Koncentracija, meditacija i kontemplacija su jedine stvari koje će nam doneti pravi mir. Ako ti je cilj samo da ti telo bude u dobroj kondiciji i opušteno, hatha yoga će ti sigurno pomoći. Ali, ako želiš da upotpuniš svoju obuku u unutrašnjem životu, moraš da stupiš u školu koncentracije, meditacije i kontemplacije. Hatha yoga je kao dečji vrtić, a tvoj cilj je da diplomiraš. Mnogi izvrsni studenti nisu prošli kroz dečji vrtić. Oni su ga preskočili i pošli pravo u osnovnu školu, a odatle u gimnaziju i na fakultet.


U Indiji ima na stotine i hiljade pravih tragalaca koji nikad nisu radili nikakve vežbe. Ja sam bio u jednom ašramu gde sam radio fizičke vežbe radi tela, ali čak ni u tom ašramu Učitelj nikad nije preporučivao da aspiranti rade asane da bi duhovno napredovali. U mnogim duhovnim zajednicama u Indiji asane se nikad ne rade. Tragaoci započinju direktno sa težnjom i meditacijom. Ako neko oseća da time što će postati stručnjak za hatha yogu može da ostvari Boga, ili može da brzo napreduje na putu ka spoznaji, želim da kažem da se on vara. Ima mnogo ljudi na ovom svetu koji praktikuju fizičke vežbe i drže telo u izuzetno dobroj kondiciji. Ima rvača, akrobata i atletičara koji su veoma zdravi i snažni, ali ostvarenje Boga im nije suđeno u ovoj inkarnaciji. Oni su fizički snažni, ali ne mare za duhovnu snagu. Na sreću ili na nesreću, ne postoji direktna veza između fizičke snage i duhovne snage, odnosno sposobnosti. U svakom indijskom selu ima na stotine dečkića koji će mnogo bolje raditi hatha yogu nego što to čine svamiji ovde. Priroda ih je naučila; Majka Indija ih je naučila. Ali, ostvarenje Boga će za te dečkiće dugo ostati daleki vapaj.
 
Mi moramo da znamo šta zapravo želimo. Hatha yoga ima da ponudi nešto što je veoma ograničeno, a meditacija ima da ponudi nešto što je apsolutno neograničeno. Ako kažeš: "Hajde da najpre postignem tu ograničenu stvar, pa da onda rastem u neograničeno", to je u redu. A opet, ako imaš sposobnost da uđeš direktno u prostrani okean, Bog od tebe neće tražiti da plivaš u bazenu. Ako, međutim, nemaš sposobnost da skočiš pravo u okean, onda Bog kaže: "Idi i plivaj u bazenu i zabavljaj se neko vreme".

Moja yoga ne kaže ništa protiv hatha yoge, ali, istovremeno, moja yoga oseća da će unutrašnja snaga takođe obezbediti i spoljašnju snagu. To će reći, ako ja zaista volim Boga, moj večni Otac će se pobrinuti o potrebama mog tela. On će mi dati dovoljno snažno telo da bi me osposobio da obavim svoj unutrašnji rad. Ako sam u stanju da se žrtvujem, da ponudim sebe svom Voljenom, svom Ocu, tada će On, prirodno, misliti o potrebama mog tela; jer, On zna da, ako nemam fizičku sposobnost, neću biti u stanju da Ga ispunim kao božanski instrument i da radim za Njega na Zemlji.

 

joginica


PITANJE: U čemu je važnost fizičke kondicije?

ŠRI ČINMOJ:
Zahvaljujući težnji svoje duše i svojoj unutrašnjoj posvećenosti i predaji, bićemo u stanju da dosegnemo Vrhunsku Istinu. Pošto ostvarimo Svevišnjeg, mi moramo da ispunimo Svevišnjeg, tako što ćemo Ga ispoljiti na Zemlji. Ali, da bismo ispoljili Svevišnjeg, ono Najviše, na Zemlji, apsolutno nam je neophodna fizička spremnost. Ako želimo da pokažemo i ispoljimo Njega, telo mora da bude božanski instrument. Ako fizičko nije spremno, do ispoljavanja uopšte ne može doći, ili se ono može odigrati samo u veoma ograničenoj meri. Zbog toga moramo da određenu pažnju obratimo na sport i fizičke vežbe. U suprotnom, bićemo sve vreme slabi i bolesni. To ne znači da moramo da budemo najbrži trkači i najbolji atletičari na svetu. Ali, moramo da telo održimo u dobroj kondiciji, u skladu sa potrebama svog unutrašnjeg razvoja. Telu je potreban pravilan trening kako bi bilo spremno da primi poruku duše. Ako je telo zdravo i snažno, ono može da bezrezervno primi poruku duše, a mi možemo postati savršena posuda, savršeni instrument. Tada težnja duše i težnja tela idu ruku pod ruku. Zato, molim te, redovno vežbaj. Tvoje snažno telo jednog dana će biti neophodno da bi se ispoljio Svevišnji. Što ideš više i dublje, to će ti biti neophodnije da pokažeš i ispoljiš svoju božanstvenost; a za to ispoljavanje, fizička spremnost je od najvećeg značaja.
 PITANJE: Kakva je duhovna svrha takmičarskih sportova?

ŠRI ČINMOJ:
Naš cilj nije da postanemo najbolji atletičari na svetu. Naš cilj je da telo održimo u dobroj formi, da razvijemo dinamizam i da damo životnoj energiji nedužnu radost. U takmičarskim sportovima, naš prevashodni clij ne treba da bude da nadmašimo druge, već da stalno nadmašujemo sebe. U spoljašnjem životu, kad trčimo sa svojim prijateljima, mi vidimo ko je stvarno najbolji. Mi ne možemo da pravilno procenimo svoje sposobnosti ukoliko nemamo neko merilo za upoređivanje. Mi se, međutim, ne takmičimo da bismo pobedili druge, već da na površinu iznesemo svoje sopstvene sposobnosti. Naše najbolje sposobnosti izbijaju na površinu samo kad su oko nas i drugi ljudi. Oni nas inspirišu da iznesemo na površinu najbolje što imamo, a mi ih inspirišemo da oni iznesu na površinu najbolje što oni imaju. Zato imamo takmičarske sportove. Ako možemo da naučimo kako da posvećeno učestvujemo u takmičarskim sportovima, onda ćemo dobiti veliku radost i načiniti pravi duhovni napredak. Ali, ako se takmičimo egoistično, neizbežno ćemo patiti i iznutra i spolja. Tada, čak i ako budemo prvi, nećemo dobiti blagoslove Svevišnjeg, a ako ne budemo prvi, proklinjaćemo sami sebe.

 


PITANJE: Možeš li da kažeš nešto o samokontroli tela?

ŠRI ČINMOJ:
U duhovnom životu, samokontrola je najvažnija, najznačajnija i najplodonosnija. Bez samokontrole nema samospoznaje. Koncept samokontrole najteži je za primenu. Ako neko želi da ima samokontrolu, mora da se preda Izvoru. Taj izvor je Svetlost; taj Izvor je Bog. Dete želi da ima mnoge stvari – mnoge beskorisne, štetne stvari. Majka, međutim, zna da će dete, ako mu da te stvari, biti uništeno. A baš zato što su majka i dete jedno, i majka će takođe biti uništena. Zato majka ne ispunjava detetove bezbrojne neprosvetljene, destruktivne želje. Slično tome, telo je dete. Ako ispuniš sve njegove želje i zahteve, u krajnjem rezultatu bićeš uništen. Zašto nas telo ne sluša kad pokušavamo da ga kontrolišemo? Odgovor je veoma jednostavan. Naše telo ne sluša nas jer mi ne slušamo svoju dušu. Kad bismo slušali svoju dušu, telo bi takođe slušalo nas.

 

cakre


PITANJE: Kako se može obogotvoriti ljudsko telo?

ŠRI ČINMOJ:
Postoje dva metoda da se obogotvori i preobrazi telo. Jedan je kroz stalnu težnju, fizičko teži zajedno sa dušom. Drugi je kroz evoluciju. Pošto se vraćala u oblast duša mnogo puta, i ponovo dolazila na Zemlju, duša će postepeno dostići stupanj na kom će biti u stanju da deluje ovde na Zamlji na način na koji Svevišnji to hoće. Tada će ona biti u stanju da iznutra preobrazi telo.
 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE