Najneobičnija PLOČA koja krije priču o DUHU ROKENROLA


U Rusiji posle Drugog svetskog rata, Staljin je zabranio posedovanje bilo koje zapadne muzike. Sve ploče dozvoljene u zemlji morale su biti ruskih kompozitora. Ali bilo je dosta ljudi gladnih zapadne popularne muzike - svega, od džeza i bluza do rokenrola. Šverc vinila bio je opasan, a pribavljanje materijala za pravljenje kopija onih ploča koje su ipak nekako ušle u zemlju bilo je skupo i vrlo rizično.

Genijalno rešenje ovog problema počelo je da se pojavljuje u obliku „Muzika kostiju“, ili ponekad nazvane muzikom „Kostiju i rebara“ (bones ’n’ ribs po uzoru na rock ’n’ roll), ili jednostavno Rebra.

Mladi 19-godišnji inženjer zvuka Ruslan Bogoslovski iz Lenjingrada promenio je pravila igre napravivši uređaj za kopiranje zapadnih albuma kako bi ih onda mogao distribuirati širom Rusije.

Problem je bio u tome što nije mogao pronaći materijal na koji bi kopirao, vinil je bio teško dostupan kao i svi naftni proizvodi nakon rata. Zatim je jednog dana naleteo na gomilu odbačenih rendgenskih snimaka. Uspelo je. U to vreme ruski zakon nalagao je da se svi rendgenski snimci moraju uništiti nakon jedne godine skladištenja, jer su bili zapaljivi, pa je prekopavao kante za smeće i plaćao čistačima za rendgenske snimke, a tokom 20 godina ručno je napravio oko 1.000.000 kopija na rendgenskim snimcima. Bilo je tu svega, od klasike do Bič Bojsa. Na kraju je zbog ove pobune proveo pet godina u zatvoru u Sibiru.

Preko 20 godina, "Bone Music" je bio jedini način na koji su ruski ljubitelji muzike mogli doći do zapadnjačke muzike, koju su puštali na „muzičkim zabavama i zabavama uz kafu“ u svojim domovima, daleko od ušiju i očiju KGB-a.

Na slici je kopija vinila indijske pesme "Avaara" Raja Kapora urađena na rentgenskom snimku grudnog koša. Verovatno je nastala oko 1951. godine. Svaka ploča je bila ručno rađena i jedinstvena.
Bone Music. Potvrda hrabrosti da se podriva autoritet, pobuna i ljubav prema muzici. Duh rokenrola.

 

 

 

 

 

Izvor: https://www.facebook.com/radioaktivni.komarac

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE