AJURVEDA saveti za JOGA praksu tokom LETA


Smatrana od strane mnogih naučnika za najstariju nauku o lečenju, Ajurveda je holistički pristup zdravlju koji je osmišljen da pomogne ljudima da žive dug, zdrav i dobro izbalansiran život. Osnovni princip Ajurvede je sprečavanje i lečenje bolesti putem održavanja ravnoteže u telu, umu i svesti kroz pravilnu hidrataciju, ishranu i način života, kao i primenu biljnih preparata.

Ajurveda smatra da je fizičko telo kao i sve u Univerzumu, sastavljeno od pet osnovnih elemenata: zemlje, vode, vatre, vazduha i etra ili praznog prostora. Ovi elementi su u fizičkom telu izraženi kao kvalitet stabilnosti / potpore (zemlja),  osećanja / fluidnosti (voda),  toplote i metabolizma (vatra), disanja i cirkulacije (vazduh),  prostora i lakoće (etar).

Iz ovih pet osnovnih elemenata nastale su tri osnovne doshe (energije) ili principa koje regulišu funkcije našeg tela na fizičkom, mentalnom i emocionalnom nivou - vata, pitta i kapha dosha. Vatu čine Etar i Vazduh, Pitta je nastala od Vatre i Vode a Kapha od Zemlje i Vode.

Vata je princip pokreta, Pitta je vatrena komponenta koja transformiše hranu u energiju i Kapha je povezujuća, gradivna telesna materija. Svaka osoba se rađa sa originalnom konstitucijom ili prakruti  (determinisana u momentu začeća), koja je jedinstvena kombinacija ove tri energije, od kojih je jedna obično dominantna u pojedinca.

Doše su dinamičke energije koje se stalno menjaju tokom života, kao odgovor na naše postupke, misli, osećanja, hranu koju jedemo, godišnje doba, klimu kao i bilo koji senzorni uticaj na naše telo i um. Kada živimo poštujući svoju jedinstvenu prirodu, naš način života i odluke o ishrani neguju ravnotežu naših dosha. Kada živimo nasuprot svojoj suštinskoj prirodi, podržavamo nezdrave obrasce koji dovode do fizičkih i mentalnih neuravnoteženosti.

Ukoliko je sadašnji odnos dosha sličan onom determinisanom u momentu začeća i rođenja onda ćete imati dobro zdrvlje. Razlika između ova dva stanja, ukazuje na disbalans. Vikruti je izraz koji opisuje ovo neuravnoteženo odstupanje od prakruti.

Na Sanskritu, dosha znači,  “ono što kvari ili prouzrokuje propadanje”, jer ovi elementi nisu samo snage koje stvaraju i održavaju telo u njegovom normalnom stanju već su i one koje, kada su izvan balansa mogu da ga unište. Poznavanje prednosti i mana svakog elementa može vam pomoći u donošenju svakodnevnh odluka koje će ojačati vaše zdravlje za određenu sezonu.

Od tri doshe, Pitta ima najviše sličnosti sa letom. Zamislite lonac kipeće, vrele, kisele i začinjene supe – to je priroda Pitte. Osobine leta (vrelo, oštro, svetlo i prodiruće)  odgovaraju atributima Pitta doshe. Kako leto odmiče skloni smo da nakupljamo višak Pitte. Ukoliko smo već Pittaprakriti (pitta tip), utoliko je veća verovatnoća da ispadnemo iz ravnoteže.
Pitta tip je sklon tome da loše podnosi toplotu, sunce ili težak fizički rad. Kada ispadne iz emocionalne ravnoteže, oštar kvalitet Pitte budi agresivnost, iritabilnost, ljutnju, mržnju, kritizerstvo, osuđivanje i ljubomoru.

 Znaci povećanja Pite u telu uključuju:
- povećanje telesne toplote
- groznica
- gorušica, hiperaciditet, čirevi na želucu, dijareja
- akne, osipi po koži
- neprijatan miris znoja
- iritacija, nestrpljenje, bes, frustracija, agresivnost, preterana kritičnost i kompetititvnost.
-upala
- rano gubljenje pigmena kose ili opadanje kose

Pitta reguliše varenje i metabolizam, tako da vatra može da plane prvo u tankom crevu i želucu – glavnim mestima za Pittu u telu – sa povećanjem digestivne kiseline i žuči
Kako bi lakše došli u ravnotežu, primenite jednu klasičnu Ajurvedsku izreku koja kaže: “slično povećava slično a suprotno dovodi u ravnotežu”.

Interesantno je da ekstremne sezone kao što su leta i monsuni nisu dobro vreme da započnete svoju joga praksu, ukoliko ste početnik.  Treba uzeti u obzir da telo reaguje na ekstremne sezone groznicom, koja se može pogoršati kada ste pod stresom zbog uvođenja novih navika, čak i kada je u pitanju isceliteljska praksa joge.Ukoliko ste već na srednjem ili naprednom nivou joga prakse, sezonske promene neće uticati na vas. Međutim, ukoliko ste početnik trebalo bi da praktikujete jogu koja će vas rashladiti.

Ajurveda nas savetuje da prilagodimo praksu joge u leto, kako bi  ublažili disbalans, uključujući Pitta balansirajuće asane.
Isplanirajte praksu za rane jutarnje sate pošto je to najhladnije doba dana.

U leto joga praksa treba da bude usporena,  smirujuća, intuitivna, opuštajuća uz naglašeno prepuštanje i nežnost prema sebi.  Umirujuća muzika, takođe može biti od pomoći.  Vruća Pitta se pogoršava visokim temperaturama i bilo kakvom vrstom brzih pokreta. Drugim rečima, čas joge sa brzim tempom u pregrejanoj prostoriji  može biti previše težak za Pitta tip vežbača ili za početnika.

 

 


 

Upamtite: svaki pokret koji praktikujemo sa povećanom svesšu može biti umirujuć I balansirajući za rasplamsalu Pittu. Usredsredite se da držite pažnju okrenutu ka unutra u svakoj asani i prilikom svakog prelaza između asana. Težite ka postizanju opuštenog napora u svim vašim pozama, opustite mišiće koji nisu kritični u držanju poze, posebno svoje lice, vrat i ramena. Dopustite da vas iz jedne poze u drugu vodi dah, a ne logičan um. Izvodite asane bez potrebe za dokazivanjem I takmičenjem, igrajući se, istražujući i uživajući u procesu umesto da težite da postignete određeni cilj.


Asane

Asane koje pomažu balansiranju Pitte su one u kojima se vrši pritisak na predeo pupka i solarnog plaksusa, u predelu tankog creva, gde se Pitta pretežno nalazi. U principu svi preklopi unapred, bočna istezanja, uvrtanja, izvijanja unazad koja istezu mišiće vašeg stomaka su blagotvorni.

Poze sa ispravljenim nogama, kao i poze sa rastavljenim nogama su preporuka za leto, pošto one oslobađaju unutrašnje butane i prepone, gde smo skloni da nakupljamo dosta toplote. Sve što razdvaja noge iz centralne linije je hladeće. (Trougao, Preklop unapred sa rastavljenim nogama, Leptirić, Zvezda, Drvo, Srećna beba).

• Chandranamaskar (Pozdrav Mesecu)
• Ustrasana (Kamila) – Ova asna otvara abdomen, solarni pleksus i grudi, dopuštajući slobodno kretanje energije kroz ove regione.
• Bhujangasana (Kobra) and Dhanurasana (Luk) – Takođe asane koje otvaraju solarni pleksus.

One aktiviraju i potpomažu zdravu funkciju tiroidne žlezde koja je odgovorna za regulaciju unutrašnje temperature I metabolizma.


• Matsyasana (Riba) –Isteže I stimuliše mišiće stomaka I prednje strane vrata; stimuliše organe stomaka i vrata
• UtthitaParsvakonasana(Bočni ugao) i Trikonasana (Trougao) – su dobri primeri bočnih istezanja.

Bočna istezanja stimulišu abdominalne organe; pomažu u oslobađanju od stresa; potpomažu varenje; mogu da pomognu za umanjenje anksioznosti.
• Paschimottanasana (Sedeći preklop unapred) and Padahastasana (Ruke do stopala) – svi preklopi unapred umiruju mozak I pomažu u oslobađanju od stresa I blage depresije; stimulišu jetru, bubrege; poboljšavaju varenje; ublažavaju glavobolje I anksioznost I umanjuju umor.
• MeruVakrasana (Jednostavno uvrtanje) and ArdhaMatsyendrasana (Polovina kralja ribara) – sva uvrtanja stimulišu jetru I bubregem energizuju kičmu, stimulišu digestivnu vatru u stomaku; I oslobađaju od umora.
• SuptaVajrasana (Ležeći heroj), Sarvangasana (Sveća), Halasana (Plug), and Mayurasana (Paunovo pero) – su takođe dobare asane za balansiranje Pitte
• Savasana (Položaj mrtvaca) preporuka je da se u ovoj pozi leti duže zadržavamo.

Po Ajurvedi, sledeće asane je najbolje izbegavati ili skratiti vreme koje provodimo u njima tokom vrelog Pitta vremena.

• Sirsasana (Stoj na glavi) je veoma zagrevajući. Izbegavajte stoj na glavi i previše inverzija. 

• Sarvangasana- sveća, pošto ove asane donose više krvi i Pitte u tiroidnu žlezdu (štitnu žlezdu), timus, oči I mozak. Ukoliko se odlučite da radite stoj na glavi, potrudite se da vam disanje ostane stabilno i usporeno tokom trajanja inverzije i ostanite u pozi samo dok  vam je u njoj prijatno.
Previše pozdrava Suncu, pogotovo tokom dana. Oni stvaraju dosta unutrašnje toplote i zagrevaju telo veoma brzo. Umesto njih probajte Pozdrav Mesecu (Chandranamaskar) ili praktikujte Pozdrave Suncu rano ujutru za re-energizujući efekat za celo telo.

 


 

Oprez pri izvođenju balansa na rukama I stajaćih asana u kojima se stvara previše toplote,  pošto je važno da ih izbalansiramo sa asanama sa suprotnim dejstvom i time sprečimo porast toplote u telu tokom ovog dela godine.

Fokusiranjem pažnje ka sebi, omekšavanjem /opuštanjem pogleda ili čak zatvoranjem očiju možete da povećate svesnost pa će I Pozdravi Suncu biti manje neprijatni. Ostanite dovoljno dugo u svakoj asani i pokušajte da što sporije prelazite iz jedne asane u drugu. Obratite pažnju na način na koje se vaše telo kreće i na način na koji svaka asana čini da se osećate.
Držite poze dugo, čak iako se zbog toga preznojite, pošto će to za krajnji rezultat imati da se ohladite mentalno i fizički. I što je takođe važno, imajte dužu završnu meditaciju ili relaksaciju da se ohladite.

Tokom prakse naglasite umirujuće tehnike disanja gde je izdah duži od udaha. Od pranajama su korisne umirujuće kao anulomvilom, bhramari I ujjayi kao glavne tehnike disanja. Pokušajte hladeće tehnike disanja kao što su Šitali I Sitkari, koje se izvode tako što se udiše na usta i izdiše na nos.

Disanje na jednu nozdrvu: Ovo disanje izoluje jednu nozdrvu. Za letnje mesece preporučuje se disanje na levu nozdrvu u kojoj se nalaze završeci Ida Nadi, suptilnog hladećeg kanala koji se nalazi sa lunarne strane tela. Zatvorite desnu nozdrvu palcem desne ruke I dišite samo na levu 5-2o udaha I izdaha.

Šitali disanje: sedite u udoban položaj, napravite “O” oblik ustima, I savite jezik dužinom I onda “usisajte vazduh kao da pijete pomoću slamčice i napunite pluća u potpunosti. Povucite jezik,  zatvorite usta, I zadržite dah 5-10 sekundi. Izdahnite na nos. Ponovite ovo u toku 5-10 min pa se opustite u Savasani (Položaju mrtvaca) . Šitali je posebno efikasno disanje pošto isušuje jezik u kome se nagomilava toplota.
Ukoliko ne možete da savijete jezik uzdužno, probajte Sitkari, koje je slično Šitali izuzev što se jezik drži pravo. Razdvojite usne i dopustite da vrh jezika blago viri.
 

Radite jednostavne vođene meditacije.

 

 

 

Izvor: http://www.yoga-beograd.com/Yoga17.html
 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE