Trash Hero ~ Pravi heroji ČISTE PLANETU i SADE DRVEĆE


Organizacija Trash Hero okuplja volontere posvećene proširivanju ekološke svesti građana, odnosno o štetnosti koju smeće može imati po planetu, ali i konkretnim akcijama u kojima dobrovoljno čiste otpad u svojim sredinama. Beogradski ogranak sprovodi akcije skoro svake nedelje, nastojeći da očisti divlje deponije po gradu.

- Uz osmehe i druženje, u opuštenoj atmosferi i kroz laganu rekreaciju, sakupili smo više od pet tona otpada u Beogradu za samo šest meseci - pričaju Dragana Katić i Boris Nikolić, osnivači organizacije Trash Hero Beograd.

- Ideja o organizaciji "Trash Hero Beograd" je naša, nas dvoje smo začetnici ideje, a kasnije i organizacije. Prvo sam se zanimala za podizanje svesti o reciklaži, a onda kada sam saznavala više o tome, shvatila sam da je reciklaža poslednji korak, te da pre nje postoji par koraka koji se tiču sprečavanja nastajanja tolikih količina otpada. Prva ideja nam je bila da osmislimo edukacije koje bismo pokušali da implementiramo u školama, ali daljim istraživanjem smo saznali da toga ima mnogo, ali da te edukacije negde obuhvate u proseku pet škola i da se trajniji efekat ne postigne. Potom smo istraživali sledeće opcije i saznali za matičnu organizaciju "Trash Hero" i povezali smo se sa njima - priča Dragana Katić.

Bezbednost volontera im je, ističu, uvek na prvom mestu, a akcija traje najviše dva sata, nakon čega sledi druženje i odmor.

Iz Zvezdarske šume do sada su, pričaju Dragana i Boris, u pet akcija sakupili dve tone otpada, a očistili su i obalu Ripanjskog i jezera Trešnja.

- Na Adi smo za sat vremena sa 400 metara očistili 25 kilograma pikavaca - dodaje Dragana.

Pre nego o zabrani plastičnih kesa, "treš heroji" razmišljaju o tome da je potrebno decu od malih nogu obrazovati i vaspitavati u duhu zaštite životne sredine.

- I sistem kažnjavanja i nagrađivanja umnogome bi olakšao stvar. Kada bi postojale neke povlastice za propisno odlaganje i reciklažu i kazne za bacanje smeća po ulici, verovatno bi situacija bila drugačija - smatra Boris, dodajući da se u Srbiji reciklira tek 10 odsto otpada.

Trash Hero ima jednostavne savete koje treba uvesti kao meru predostrožnosti za manje smeća.

-Imamo više ideja i preporuka: nosite svoju višekratnu bocu za vodu i tako izbegnite kupovanje flašica za jednokratnu upotrebu, za kuću nabavite filter za vodu, osim što je bolje za okolinu, pićete svežu vodu umesto ustajale koja mesecima stoji po vlažnim magacinima supermarketa, zatim, nosite svoj ceger uvek sa sobom, u kafićima i restoranima setite se da kažete konobaru da ne želite slamčicu, a naročito ne dve slamčice i kišobrančić, ponesite ručak na posao, ili ako naručujete hranu, zamolite da vam je dostavljaju u trajnim posudama koje možete da vratite sledeći put, još uvek je malo dostava koje imaju ovu opciju, ali naše je da pitamo, i opet pitamo, i budemo uporni, pa će vremenom popustiti, odvajajte otpad za reciklažu, ne bacajte konac za zube ni štapiće za uši u WC-šolju, setite se da to sve odlazi u reke i mora, pa čak i ako ne brinete o ribama i ostalim vodenim stvorenjima, brinite o sebi jer ćete to sve vi posle da pojedete. Kontaktirajte sa nadležnim institucijama i prijavljujte nepravilnosti koje uviđate. To nije cinkarenje. To je društveno odgovorno ponašanje, i ono čemu se divite u inostranstvu jeste upravo to.


Svako može biti HEROJ!

Ukoliko želite da na ovaj način date svoj doprinos planeti, prijavite se za neku od akcija preko facebook stranice Trash Hero Beograd.

 

 

 

Izvor: https://www.facebook.com/pg/trashherobeograd/about/?ref=page_internal ,   http://42magazin.rs/ 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE