Svet počiva na ŽENI, a etika ga pokreće


Tužno je što mnoge žene kukaju i plaču ako nemaju muškarca pored sebe. Ne treba da se osećamo nekompletno ako nismo udate ili u vezi. Kad tražimo ljubav, poručujemo da je nemamo. Ipak, sva­ka od nas ima ljubav u sebi. Niko nam ne može pružiti ljubav koju mi možemo pružiti sebi. Kad sebi podarimo ljubav, niko nam je ne može oduzeti. Treba da prestanemo da tražimo ljubav na pogrešnim mestima.

Zavisnost od traženja partnera podjednako je nezdrava kao adiktivna ili disfunkcionalna veza. Ako smo zavisne od potrage za partnerom, ta zavisnost nam samo odražava našu misao da nam nešto nedostaje. Takva potraga nezdrava je kao i bilo koja druga zavisnost. To je samo drugi način da pitate: Šta nije u redu sa mnom?

Zavisnost od traženja partnera zasnovana je na strahu i na ose­ćanju da osoba nije dovoljno dobra. Pod tolikim smo pritiskom da nađemo partnera da veliki broj žena pristaje na veze koje ih ne ispunjavaju ili u kojima trpe zlostavljanje. Ne moramo to da radimo. To nije čin ljubavi prema sebi.

Ne moramo da povređujemo sebe niti da trpimo patnju. Ne tre­ba da budemo usamljene i nesrećne. Izbori su različiti, a mi može­mo da napravimo nove izbore koji nas podržavaju i ispunjavaju. Ako sve uzimamo zdravo za gotovo, programiraju nas da prihvatamo ograničene izbore. Tako je bilo u prošlosti. Želimo da zapamtimo da je danas novi dan i da je moć uvek u sadašnjem trenutku. Budućnost nam kreiraju uverenja i ideje koje prihvatamo danas. Možemo da promenimo i uverenja i način razmišljanja.

U ovom trenutku možemo stvarati nove horizonte. Želimo da svoje vreme u samoći posmatramo kao dar!
Ponekad je bolje za nas da budemo same. Sve više i više žena, koje mogu da izdržavaju sebe, nakon prvog braka (bez obzira na to da li su se razvele ili su ostale udovice) odlučuju da se ne udaju ponovo. Najveću korist od braka imaju muškarci. Stupanje u bračnu zajednicu muškarci vide kao početak ropstva i gubljenje nezavisnosti. Žene su vaspitane da se odriču sebe zbog braka, a muškarci veruju kako brak treba da ih podrži u svemu. Da ne bi izgubile ne­zavisnost, mnoge žene odlučuju da budu bez partnera. Poslušnost ih više ne privlači.

Stara poslovica kaže: „Svet počiva na ženi, a etika ga pokreće”. Vreme je da to i ostvarimo. To nećemo naučiti žaleći se, zvoca­jući, besneći, prihvatajući ulogu žrtve, niti prepuštajući svoju moć muškarcu ili sistemu. Muškarci u našim životima odražava­ju naša uverenja o sebi. Često očekujemo da nam drugi podare osećaj da smo voljene i povezane, a oni zapravo sve što mogu da urade jeste da odražavaju odnose koje imamo prema sebi. Da bismo napredovale, moramo da unapredimo svoj odnos prema sebi. Najveći deo svog rada htela bih da posvetim ženama i da im pomognem u prihvatanju i korišćenju sopstvenih moći na najbolje moguće načine.


 

Svaka od nas mora znati da ljubav u životu počinje od nas samih. Često tražimo da nam gospodin pravi reši sve probleme, bez obzira na to da li je reč o ocu, mužu, partneru. Došlo je vreme da svaka od nas postane gospođica prava. Ako u svom životu trenutno nemam gospodina pravog, i dalje mogu da budem gospođica prava za sebe. Mogu da preuzmem kontrolu nad svojim životom i da stvorim život kakav želim.
 

Ako trenutno niste u vezi, nemojte misliti da ste osuđene na sa­moću. Posmatrajte period bez partnera kao priliku da stvorite sebi život kakav niste mogle ni da sanjate. Kao dete, pa čak ni kao mlada žena, nisam mogla ni da zamislim život kakav sad imam. Volite sebe i pustite život da vas vodi putem koji je određen za vas. Više nema prepreka. Možemo da letimo visoko koliko god hoćemo!

 

 

 

 

Autor: Lujza Hej; odlomak iz knjige „Moć žene“

Izdavač: HARMONIJA knjige, www.harmonijaknjige.rs

Priredila: Marija Božić

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE