Stvorite DOBRE NAVIKE kroz svesnost, zamenu i vreme


Živimo u svetu konformizma. Često nam se desi da postajemo samo deo društva, deo mase, a da pritom zaboravimo da budemo jedinstveni. Naravno, ne kažemo da je pripadanje društvu loše, ali ipak čovek ne sme izgubiti svoju individualnost.

Svi uspešni ljudi, bili oni sportisti kao Majkl Džordan, glumci kao Vil Smit ili preduzetnici kao Stiv Džobs, smatraju da su, pored urođenog talenta, ključ uspeha njihove navike. Kultivisanje navika, stvaranje zdravih i produktivnih rutina pomažu da se talenat usmeri, i olakšavaju dugotrajan i težak rad.

„Mi smo ono što redovno radimo, i po tome, uspeh nije čin nego navika.“ –Aristotel


Zapamtite ovaj citat.

Aristotel je smatrao da smo mi produkt naših navika, da velike stvari i značajna dostignuća nisu rezultati nekog bitnog, mukotrpnog događaja, već rezultat niza redovnih, dnevnih i kratkih navika i radnji. To ide u oba smera, i za dobre, i za loše navike. Ovo je značajno, jer kako vreme prolazi, određene navike su sve dublje usađene i teže je promeniti ih. Iako je ovo veliki problem za one navike koje su loše, to je odlična vest za sve naše dobre navike.

Još jedna dobra vest jeste da kada promenite jednu naviku, često vidite promenu u ostalim sferama života. Baš zato milijarder Ričard Branson smatra da je jedna od najbitnijih navika redovna fizička aktivnost. Fizička aktivnost nas čini zdravijim i poboljšava nam izgled. Prvo nam omogućava da duže i kvalitetnije radimo, a drugo nam poboljšava samopouzdanje. Duži i kvalitetniji rad znači brže dostizanje ciljeva, poboljšano samopouzdanje nam pomaže u svakoj sferi, od posla, do ljubavnog života. Ovako možemo u nedogled.

Neće biti lako. Navike koje već imamo su deo nas, prirodne su. Paljenje jedne cigare za drugom kad smo nervozni nam je postalo prirodno. Promena navike je teška kad smo pod stresom, a još teže je promeniti naviku koja nastaje samo usred stresa. Kada ste u iskušenju, samo se setitie cilja.

Da biste promenili navike, setite se ovih reči: Svesnost, zamena, vreme – S.Z.V.

Korak 1: Svest
Kako da promenite nešto ako niste toga ni svesni? Prvi korak je da shvatite sa čime tačno niste zadovoljni. Možda želite da skinete koju kilu, da imate više samopouzanja ili jednostavno da budete organizovaniji. Sve polazi od prepoznavanja i prihvatanja problema.

Morate naći i neki početak, tako reći, okidač tih loših navika. Lenji ste i neuredni, vaš stan je uvek prljav. Ali, odakle to potiče? Odakle dolazi ta nemogućnost da operete sudove odmah posle jela? Vaš okidač je, recimo, da vam je žao da trošite vreme na pranje. Iako ne oduzima mnogo vremena, vi svejedno odlažete taj poslić.

Ti okidači su lukavi i mogu da vas vrate na nulu, ali postoji vrlo jednostavan način, ali ne lak, da ih se rešite. Ostavljate cigarete? Izbegavajte druge pušače. Želite zdravije da se hranite? Jednostavno nemojte imati nikakvu lošu hranu u kući. Cilj vam je da postanete ranoranilac? Stavite alarm na drugi kraj sobe. Sve ovo vas čuva od iskušenja. Može vam pomoći da napravite spisak problema, njihovih okidača i da ga memorišete.


Korak 2: Zamena
Sada kada znate koje su vaše loše navike, vreme je da ih zamenite dobrim navikama. Vraćamo se na temu vaše lenjosti i neurednosti. Pretpostavljamo da ste takvi jer ste neuredni i pataloški prokrastinator. Dobra navika sa kojom možete ovu zameniti jeste nečim potpuno suprotnim. Milion sitnih radnji što vas čine neurednim zamenite sa milion suprotnih. Čim stignete kući, umesto da bacite odeću na fotelju, vratite je u orman.

Odgovor mora biti trenutan. Naravno, promena navika će biti neprirodna na početku, ali ubrzo će vam biti bolje. I zapamtite, pet minuta pranja sudova odmah može da se pretvori u pola sata samo zato što se odlagali – ostaci hrane su se skoreli u šerpama i posudama.

Na vašem spisku problema, tj. loših navika, stavite i dobre navike sa kojima želite da ih zamenite. Možete imati svakakve snove i ciljeve, ali bez rada, čak i na tako mikro nivou, nećete ih nikada ostvariti.

Korak 3: Vreme
Potrebno je, prosečno, 21 dan da se razvije navika. Ponavljamo, 21 dan, za redom. Nećete ništa postići ako prva tri dana se držite dobre navike, četvrtog se vratite na staro i onda petog ispočetka.

Ako želite ostaviti pušenje, onda ne smete više zapaliti, čak ni jednu jedinu, čak ni dim. Nemojte tražiti i stvarati opravdanja. “Pod stresom sam” ili “Zaslužio sam nagradu” ili “Neće škoditi jedna” vas samo vraća na nulu. Prekinite sa izgovorima, samo sebe lažete. Kada vam bude teško, a biće, samo se setite cilja. Zamislite vaš život sa svim dobrim navikama koje sada razvijate. Zapamtite, ako želite voće, morate prvo posaditi seme.

Sada, iako smo koristili primer od 21 dan, to je čist minimum. Stvaranje novih dobrih navika i rešavanje starih je proces koji traje čitav život. Ali isto tako, put od 1.000 milja počinje prvim korakom. Budite bolji danas, nego što ste bili juče i dok trepnete, bićete tamo gde ste uvek želeli biti.

 

 

 

Izvor: http://edukacija.rs/

Priredila: Marija Božić
 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE