Psihičko blagostanje majke je najveći zadatak oca ~ saveti slavnog pedijatra


Evgeniy Komarovsky jedan od najpoznatijih i najpriznatijih pedijatara na teritoriji bivšeg SSSR-a. Doktor je medicinskih nauka, televizijski voditelj i autor 15 knjiga o nezi deteta. Na vrlo razumljiv način izlaže dragocene informacije o zdravlju i odgoju djece, zbog čega uživa poštovanje mnogih roditelja.

Odabrali smo 14 citata pedijatra dr Komarovskog čiji su saveti pomogli hiljadama ljudi:

1. 100 odraslih stanovnika zna kako se prave deca, ali 99,9 posto ne zna kako se stvaraju ljudi.

2. Psihičko blagostanje majke koja vodi brigu o detetu je najveći zadatak za oca. Tata je taj čija je obaveza da rešava probleme s rodbinom i susedima.

3. Sretno dete je pre svega dete koje je zdravo, a tek potom dete koje ume da čita i svira violinu.

4. Srećno dete je dete koje ima i mamu i tatu, koji pak imaju vremena ne samo da vole dete nego da vole jedno drugo.

5. Ni veliki broj ni dobar glas pedijatara neće rešiti zdravstvene probleme deteta. To je nemoguće pre svega zato što njegovo zdravlje u daleko većoj meri ovisi od mame i tate nego od svih pedijatara zajedno.

6. Dete nikom ništa nije dužno.

7. Posebno, kada mi dolaze roditelji bolešljive dece, često savetujem da nabave psa. Zato što je pas realan razlog da natera roditelje da dva puta dnevno izvedu i dete u šetnju.

8. Ako je vaše dete cele godine bilo bolešljivo, ako nije trčalo, odlazak na selo (možda svega 30 km od grada raste šuma i teče reka), može imati bolji učinak na njegovo zdravlje nego letovanje na Sredozemnom moru pa neka je i hotel s pet zvezdica.

9. Dete i treba baš takvo biti – mršavo i aktivno.

10. Siguran sam u to da se većina dece rađa zdrava, ali da im zdravlje narušavaju … roditelji i medicinski radnici.

11. Kada se rodi beba – čovečji mladunac – ono je biološko stvorenje… Zato je osnovni zadatak u prvoj etapi života da se držimo biologije da bismo kasnije prešli na razvoj sociologije.

12. Suština i ideologija jednokratnih pelena sastoji se u sledećem: detetu pelene nisu potrebne! Nego su potrebne majci!

13. Sreća i zdravlje porodice su najvažnije. Porodica se treba ponašati ne shodno interesima deteta već shodno interesima porodice. Ja ne mogu zamisliti da moje dete dobije čokoladu i da je ne podeli na četiri dela.

14. Što je najvažnije: ti nisi centar svemira. Mi kao porodica – to je “centar” svemira. Dobri ljudi uvek, svuda i prema svima su dobri. Podeli sve dobro: raspoloženje, hranu, stvari. Ne kukaj.

 

 

 

 

Izvor: detinjarije.com

Preuzeto sa: atma.hr

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE