SANKALPA ~ ŽIVETI iz stanja ispunjene ŽELJE


Instruktor yoge reče: “Sankalpa nije samo odluka. Sankalpa je kad celog sebe staviš u odluku, sve ono što imaš/jesi.” Nevil bi rekao “Živeti iz stanja ispunjene želje”. A zapravo je sve stvar dopuštanja i predaje.

Sankalpa je sanskritska reč koja može da se prevede kao odluka, i predstavlja važnu fazu joga nidre i snažan metod preoblikovanja vaše ličnosti i njenog usmeravanja u pozitivnom pravcu. Ako znate šta je to što želite da postignete u svom životu, sankalpa može da bude kreator vaše sudbine.

Ako želite da postanete slikar, pisac, govornik, možete da uvežbavate sebe pomoću ove jednostavne tehnike. Ali, prvo morate da imate pravac kojim želite da idete.
 

Većina od nas luta po mraku, kao stado bez predvodnika, jedrenjaci bez jedra. Ne znamo kojim putem idemo jer smo vođeni, forsirani i gurani izazovima života. Ponekad idemo pravim pravcem, ali to je obično zato što smo gurnuti u njega, nemamo izbora. U joga nidri imamo izbor, a ostvarujemo ga sankalpom, odlukom. Sankalpa ima oblik kratkog mentalnog stava koji deluje na podsvesni um kada je on receptivan i senzitivan na autosugestiju. Sankalpa se donosi kada je um miran i tih, a ne intelektualno aktivan. Na početku i na kraju joga nidre, kratak period se posvećuje sankalpi. Odluka koju donosite na početku vežbe je kao seme koje ste posejali, a na kraju vežbe ona deluje kao navodnjavanje.


Sankalpa predstavlja odluku da nešto postanete ili da nešto uradite u sopstvenom životu. Svako ima mnogo želja i ambicija, ali se većina od njih izgubi, umori ili uništi, kao kada pospete seme na razna mesta, nešto će početi da raste, nešto neće. Sankalpa je odluka koju vi sami donosite, i ostavljate je u vašem umu. Kad je um čist, ona se razvija. Ako pripremite podlogu, otklonite korov i travu, i posejete seme, biljka će rasti. Na isti način, imate um, imate ideju. Ako pripremite um i pravilno posejete ideju, ona će rasti u vašem životu, i postati vaš snažan vođa. Ljudi uglavnom donose intelektualne odluke, koje ne daju rezultate jer nisu posađene vrlo duboko. Često se one donose kada je um uznemiren i nespreman da ih prihvati.


Da bi uspela, odluka mora da se donese jakom voljom i osećanjem, kada je um relaksiran i spreman da je prihvati i apsorbuje. Takvo stanje se upravo pojavljuje za vreme joga nidre. Kada se sankalpa jednom postavi duboko u podsvesno, ona sabira snage uma da bi uspela da se ostvari. To snažno seme će se ponavljano manifestovati na svesnom nivou i dovesti do promene vaše ličnosti i života. Nema ličnosti koja se ne može promeniti, i nema straha niti opsesije koji se ne mogu izmeniti.


Seme promene se nalazi u odluci joga nidre, koja mora da se donese sa jakom voljom i osećanjem da bi se ostvarila. Sankalpa je snažna tehnika i treba je upotrebljavati razumno, lako možete da je koristite i u cilju ozdravljenja, bolje je da cilj bude ostvarivanje uzvišenih namera, kao što su postizanje samorealizacije ili stanja samadhija.

Ako želite da promenite način života, to lako možete da učinite snagom sankalpe načinjene za vreme joga nidre. Ako postoji negativna tendencija ili navika u vašem životu, i vi želite da je koristite, to, takođe, možete da učinite pozitivnom sankalpom, Sankalpa je veoma snažan instrument u rukama čoveka. Njena svrha nije da ispuni želje, nego da ojača strukture uma.

 

Ona treba da se donosi samo kada se razumeju njena svrha i značenje. Sankalpa može da promeni celi život ako se mudro primeni. Pogrešno je koristiti se njom samo za uklanjanje loših navika kao što je pušenje ili alkohol. Cilj sankalpe je da promeni vaš način života, ne samo fizički nego i mentalni, emocionalni i duhovni. Kada se to dogodi, vi ćete automatski promeniti loše navike. Zato, bolje je da izaberete sankalpu koja će promeniti vašu ličnost, tako da postanete uravnoteženiji, srećniji i zadovoljniji. Kada sankalpa postane snaga koja usmerava, sve što se radi u životu, postaje uspešno.


Morate pažljivo da izaberete svoju sankalpu – reči u njoj treba da su precizne i jasne, inače neće prodreti u podsvesni um.

 

Slede nekoliko primera kratkih, pozitivnih i jasnih stavova koji mogu da se upotrebe:
 

Ja ću probuditi svoje duhovne mogućnosti.
Biću pozitivna snaga za evoluciju drugih.
Biću uspešan u svemu što preduzmem.
Biću svesniji i efikasniji.
Ja ću postići totalno zdravlje.

 

Izaberite samo jednu sankalpu prema sopstvenim potrebama i težnjama. Ne žurite, kada jednom izaberete sankalpu, ne smete da je menjate. Ne očekujte da se rezultati pojave preko noći. Za njeno delovanje potrebno je vreme koje zavisi od prirode odluke i stepena do kojeg je ona inplantirana u umu. Rezultat uglavnom zavisi od vaše iskrenosti i veličine želje da ostvarite cilj svoje sankalpe.


 

 

 

Izvor: Swami Satyananda Saraswati, Bihar School of Yoga, Yoga Nidra

 

Preuzetohttps://umetnostpokretayoga.wordpress.com/2014/04/06/sankalpa/

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE