JOGA ~ PUT svesti, snage i balansa


"Ti živiš od daha, ti si proizvod daha, tvoja realizacija je kroz dah. U trenutku kada si svestan svog daha, svemir se uliva u tebe."  -  Yogi Bhajan


Marija Božić je učitelj Hatha joge i sertifikovana je od strane Joga Saveza Srbije. Vodi časove u joga centru ‘Amrita’ na Karaburmi, u Beogradu. Diplomirala je pedagogiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Za JP Marija govori o Hatha jogi i benefitima joga prakse.

JP: Jogu praktikujete više od jedne decenije. Kako ste se našli na tom putu?

Joga praksa počela je da me interesuje još kao studenta, 2008. godine. O njoj se tada nije mnogo pričalo ni pisalo. Bez dana lutanja univerzum me je doveo do moje prve učiteljice joge, Danijele, koja je nesebično delila znanje i ljubav prema ovoj drevnoj veštini. Časovi i njena energija bili su nešto neprocenjivo za mene i u toj životnoj fazi pravo osvešćenje.
Danijela je prepoznala "nešto" u meni i uz sve preporuke uputila me na obuku za joga instruktora. Tadašnja akademija Joga Saveza trajala je dve godine i bila besplatna. Pohađali su je samo praktikanti joge preporučeni od svojih instruktora. Meditirali smo, pričali o sebi, učili da živimo jamu i nijamu, pevali kirtane i vežbali asane. Divno i nezaboravno vreme za koje sam večno zahvalna.

JP: Diplomirali ste pedagogiju. Koliko Vam je to pomoglo da se ostvarite kao joga učitelj?

Studije pedagogije pomogle su mi da razumem način na koji se prenosi određeno znanje, uvažavajući razlike i afinitete učenika. Poznavanje filozofije i psihologije vam priprema um da istraži i razume dubinu duhovnosti za kojom svi tragamo. Studije pedagogije su me oplemenile i dale vetar u leđa, zapravo sve osim posla u toj branši :)
 


JP: Kakva iskustva nosite iz Rišikeša u Indiji?

Posle Indije ništa nije isto, doživela sam veliku transformaciju. Nakon stalnog boravka pored prosvetljenog majstora, inicijacije u Krija jogu i velikog unutrašnjeg čišćenja, počinje jedan malo drugačiji život, život u čistoj svesti. Indija je za mene bila pravo hodočašće. Posetila sam Vaišna Devi hram do kojeg se pešači 15km uzbrdo. Kada stignete gore, okupani ste blagoslovima. Meditacije u ašramima prosvetljenih učitelja iz raznih duhovnih tradicija i potapanje u Gang na svetim mestima ulili su mi iskustva i spoznaje koje ne bih dobila nigde na svetu. Upoznala sam divne ljude, lepe i manje lepe predele Indije. Sve ovo doživela sam punim srcem i nijednom od tada nisam poželela da prolazim kroz isto iskustvo. Dobila sam sve što je moja duša tražila.

JP: Kako možemo doći do ostvarivanja sopstvenih potencijala kroz Hatha jogu?

Ostvarićete samo onoliko koliko vaši trenutni kapaciteti dozvoljavaju. Brojni faktori utiču na to: karma, nivo svesti i energije, okolina itd. Za početak Hatha joga pomaže da prihvatite trenutno stanje vašeg tela, psihe i svih odnosa sa drugim ljudima. To je osnova i onda se prelazi na suptilnije nivoe, istinske spoznaje sebe, buđenja hrabrosti da prihvatite sve promene koje vas vode ka ostvarenju sopstvenih potencijala. Ukratko - vežbajte svaki dan i prepustite se Božanskoj Majci. Sve duhovne prakse su izvor koji teče ka Njoj.

JP: "Dah je život. Kako dišemo, tako i živimo – brzo i plitko ili duboko i punim plućima. Izbor je na nama.”  
Da li smatrate da je tako i zašto su važne vežbe disanja u jogi?

Asana bez svesti o dahu nema mnogo smisla. Disanjem ulazimo u stanje proširene svesti. Dah je za um kao mantra koja čini da vežba postaje meditacija u pokretu. Pravilno disanje se uči i vremenom postaje najbolje oruđe za kontrolu misli i emocija. Svesnim dahom potpuno pobeđujemo nemiran um.
 


JP: Kako se unutrašnja stabilnost i mir prenose na druge u našoj okolini?

Sigurno ne tako lako kao uznemirenost i bes. Mislim da se stabilnost i mir mogu preneti suptilnim ljudima koji za tim možda i nesvesno tragaju. Lično iskustvo mi je pokazalo da pored nekih osoba možete sijati mir, a da oni ostaju nepromenjeni kao betonski zid, zapravo ih to i nervira. Takođe, postoje stanja koja su veoma daleko od mira i stabilnosti, ali ipak moraju da se prožive.
Gajite i negujte mir u sebi, osetiće ko je spreman da oseti.

JP: Ispričajte nam nešto o tome kako se jogom osvešćuju i uklanjaju blokade u telu? U kojim položajima se najbolje oslobađamo od emocionalne napetosti?

Svaka asana je blagotvorna. Čas joge treba da okupa celo telo od temena do stopala. Mir u položaju i svesni dah je prilika da posmatramo određenu blokadu, odakle dolazi, kakve misli i emocije kreira i da to otpustimo. Možda ćemo je na času samo osvestiti, a rešiti uz pomoć meditacije, homeopatije, ili na neki drugi način. Kada je vreme da nešto u sebi rešimo, kada nas blokada više ničemu ne može naučiti, ozdravljenje dođe.

JP: Koju vrstu meditacije najčešće primenjujete u svojoj praksi, kao i na joga časovima?

Jednostavne meditacije koje su blage i prijaju početnicima i iskusnijim meditantima. Disanje kroz kičmu uz svetu mantru So-Ham. Vođene meditacije blagoslova i zahvalnosti. Radimo i disanje kroz čakre, intonirajući prikladne mantre.

 JP: Da li imate u pripremi neke radionice i joga ritrite tokom leta?

Ovog leta nemam u planu, možda sledeće godine. Prethodnih pet godina bila sam deo joga letovanja u Hrvatskoj i Grčkoj. Lepa iskustva.

JP: Top 3 knjige iz sveta joge, po Vama, su?

Autobiografija jednog jogija - Paramhansa Jogananda
Život sa himalajskim učiteljima - Svami Rama
Karma Joga i Bakti Joga - Vivekananda

JP: Za kraj nam recite kakvo značenje za Vas ima reč duhovnost?

Duhovnost je jednostavna istina. Svakodnevni život u kom ma šta da se događa, vaša senka je uvek Božanska Majka.
 

 

 

 

Autor: Manuela Gašić, za Joga Portal

Izvor: facebook.com/JogaPortal

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE