Dragoceni SAVETI kako pobediti NAJTEŽU bolest


Jetra je mašina za prečišćavanje organizma i ključna je kompo­nenta imunosistema. Ona obrađuje gotovo svaki toksin koji do­spe u telo. Preopterećena, bolesna jetra može dovesti do trovanja organizma, slabljenja imunosistema i uspostavljanja okruženja po­godnog za razvoj i napredovanje ćelija raka.

 

Stoga bi imalo smisla ako biste umanjili radno opterećenje svoje jetre i ostatka organizma redukujući bespotrebna izlaganja otrovima. Poplava informacija o tome u kojoj smo meri okruženi potencijalno toksičnim materijama može u prvi mah izazvati anksioznost ili paranoju, ali ne dozvolite da vas strah savlada ili parališe; jednostavno sačinite spisak oba­veza i krenite da sređujete svoj život. Cilj je da snizite nivo toksina u svom telu i svaki mali korak u tom smeru pomaže.

Telo se neprestano detoksikuje. Oslobađate se toksina kroz mo­krenje, veliku nuždu i znojenje, ali i svaki put kada izdišete. Takođe, telo je sposobno da se mnogo brže prečišćava kada prestanete da ga gušite toksinima. Cigarete su glavni uzročnik raka. Ako pušite, rešite se te navike. Iako su elektronske cigarete manje štetne od duvana, one vam ipak povećavaju rizik od nastanka raka. Ostanite istrajni u svojoj odluci i oslobodite se nikotinske zavisnosti. Bolje vam je bez toga.
 
Ako jedete zapadnjačku hranu, znači da unosite mnogo toksina. Veštački aditivi, konzervansi, arome, boje, zaslađivači i transmasti su supstance koje je proizveo čovek i koje zapravo nikada niste na­meravali da uvedete u svoju ishranu. Izbacivanje prerađene hrane i prelazak na potpuno organsku hranu, na biljnu ishranu, ključni su koraci u smanjenju toksične zasićenosti organizma i ka dobrom zdravlju.

 

Ako se hranite konvencionalno uzgojenim namirnicama, u tragovima unosite toksične pesticide, herbicide i fungicide kojima se prskaju usevi. Prelazak na potpuno organsku ishranu (koliko god je to moguće) prvi je način da snizite količinu toksina u organizmu. Ukoliko je jetra manje angažovana na čišćenju tela od otrova čiji unos možete izbeći, utoliko više može da obradi one druge, koji su neizbežni.

Istraživači s Masačusetskog tehnološkog instituta 2013. godine objavili su studiju kojom su pokazili da Monsantov raundap – naj­popularniji herbicid na svetu, kojim se prskaju genetski modifi­kovani i konvencionalno uzgajani (neorganski) usevi – ostavlja za sobom talog glifosata, pre svega na šećeru, kukuruzu, soji i pšenici.

 

Prema njihovim nalazima, glifosat ometa dejstvo citohrom P450 enzima, koji pomažu organizmu da se oslobodi toksina. Ometanje procesa detoksikacije može pojačati štetne efekte drugih hemikalija koje se prenose hranom, kao i otrova iz životne sredine uzrokujući dijabetes, srčana oboljenja, autizam, rak, sterilitet i druge bolesti. Glifosat je takođe ksenoestrogen, endokrini disruptor za koji je otkriveno da podstiče hormonski zavisan rast raka dojke.

Interni mejlovi Uprave za hranu i lekove, koje je list Gardijan pribavio po­zivajući se na Zakon o slobodi informisanja, otkrivaju da je jedan istraživač pronašao tragove glifosata u svim namirnicama koje je doneo iz svoje kuće kako bi ih testirao, izuzev u brokoliju, između ostalog i u pšeničnim krekerima, granoli i ovsenom brašnu. Glifo­sat je isto tako pronašao i u raznim vrstama žitarica, čipsu, keksu, kolačima, pa čak i u vinu i soku od pomorandže. Ova hemikalija se toliko naširoko upotrebljava da nam je zagadila kišnicu, podzemne vode i vodu za piće.

Svake godine Radna grupa za životnu sredinu objavljuje izveštaj o prehrambenim proizvodima koji su najviše zagađeni pesticidima. Rangiranje je zasnovano na nivou pesticida u opranim namirni­cama prema programu testiranja na pesticide Uprave za hranu i lekove i američkog ministarstva poljoprivrede. Sudeći prema tim izveštajima, možete da umanjite svoje izlaganje pesticidima za oko 80 procenata samo ako izbegavate 12 najviše kontaminiranih voć­nih i povrtarskih kultura.

Studija objavljena u Žurnalu o istraživanju životne sredine po­kazala je da su nakon samo sedam dana organske ishrane nivoi pesticida diakil fosfat (DAP) u izlučenoj mokraći kod odrasle po­pulacije pali za 89 posto. DAP pesticidi čine 70-80 posto svih orga­nofosfatnih pesticida. U sličnoj studiji istraživači su zabeležili veliki pad nivoa insekticida i herbicida u dečjoj mokraći posle samo pet dana organske ishrane.
 

 


Namirnice koje bi trebalo da kupujete samo organske:
Jabuke, celer, čeri-paradajz, krastavci, grožđe, ljute pa­pričice, nektarine, breskve, krompir, spanać, jagode, babure, kelj, blitva, tikvice, kukuruz i bobičasto voće.
 

Namirnice koje možete kupovati iako nisu organske:
Špargla, avokado, kupus, dinja, patlidžan, grejpfrut, kivi, mango, pečurke, luk, papaja (izbegavajte havajsku papaju jer je genetski modifikovana), ananas, grašak, slatki krompir i lubenice.
 

Najdelotvorniji način pranja voća i povrća radi uklanjanja pesticida podrazumeva zapravo korišćenje desetoprocen­tnog rastvora slane vode, od 10 posto soli i 90 posto vode.

Konvencionalni prehrambeni proizvodi imaju četvorocifren SKU na etiketi koji započinje ciframa 3 ili 4. Organske namirnice će imati petocifren SKU čija je početna cifra 9. Genetski modifiko­vani proizvodi obično imaju petocifren SKU koji započinje cifrom 8, ali s obzirom na to da ovakav način numerisanja nije obavezan po zakonu, pojedini proizvođači GMO izostavili su cifru 8 i tako skratili SKU na četiri cifre.

 

Ako ne možete da priuštite organske namirnice ili nemate pristup njima, trebalo bi da jedete mnogo voća i povrća. Korist od obilja vitamina, minerala, antioksidansa, enzima i fitonutrijenata koji se nalaze u voćnim i povrtarskim namirnicama prevazilazi svaki rizik.

Savet: Namirnice s tankim omotačem (kožicom, korom) imaju veću sposobnost da apsorbuju pesticide od onih s debljom korom. Zlatno pravilo za one s tankim novčanikom: ako jedete koru, kupujte organsko, a ako je ne jedete, onda i konvencionalno gajene namirnice dolaze u obzir.


Krupni koraci za detoksikaciju:
• Prestanite da jedete hranu koja sadrži hemikalije koje je sin­tetisao čovek;
• Pprestanite da jedete hranu životinjskog porekla;
• Kupujte organske proizvode;
• Nabavite prečišćivače vode i ugradite filter za tuš;
• Zamenite otrovnu šminku i preparate za negu tela netoksič­nim robnim markama;
• Izvadite plombe koje sadrže živu;
• Ddržite mobilni telefon dalje od glave;
• Isključujte vaj-faj tokom noći i, uopšte, kad god je to moguće;
• Kupite prečišćivač vazduha;
• Rešite se toksičnih proizvoda za čišćenje domaćinstva;
• Razmislite o praktikovanju trodnevnog posta na vodi ili pe­todnevne prolon dijete.

 

 

 

Autor: Kris Vork; odlomak iz knjige „Kako je Kris pobedio rak“

Izdavač: HARMONIJA knjige, www.harmonijaknjige.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE