Pet lakih načina za VIŠE PROTEINA U SMUTIJU


Smuti je zdrav, jednostavan jutarnji obrok. Treba vam svega nekoliko minuta da ga spremite i unesete sve hranljive materije u svoje telo. Ali često ste čuli ili sami osetili -”Brzo ogladnim nakon smutija”.


Ukoliko smuti obogatite sa dovoljno zeleniša, masti i proteina sigurno će vas držati sitim do podneva. Pored toga bićete sigurni da je nivo vašeg šećera stabilan.
 

Evo nekoliko predloga za bogat, hranljiv smuti.

1. Seme konoplje – oljušteno
Jedna supena kašika semena konoplje sadrži 9 grama biljnih proteina.
Seme konoplje je najbogatije omega 3 masnim kiselinama, koje telu pomažu da se izbori sa
upalama i održava imunitet stabilnim. Ako u blender stavite smuti i vodu lako ćete napraviti mleko od konoplje. Smuti dobija divnu kremastu strukturu.

2.Puter od orašastih plodova
Dodavanjem putera od lešnika, kikirikija ili indijskog oraha uživaćete u različitim ukusima.
Orašasti plodovi daju smutiju kremast, mastan i pun ukus.
Ovakav smuti je super ukusan i zasitan.

3. Čia semenke
Kao i seme konoplje, čia je kraljica biljnih proteina. Sadrži zdrave omega 3 masnoće, lako svarljive i korisne. Pored toga njihova moć je u vlaknima, čak 11 grama u supenoj kašiki.
Zato se čia smatra jednom od najboljih saveznika zdrave probave.
Čia je dosta lepljive strukture kada se pomeša sa vodom tako da je savet da budete umereni u dodavanju banane i avokada kada dodajete čiju u smuti.

4. Sirove semenke bundeve
Bogatsvo proteina i magnezijuma spava u ovim semenkama. Svakodnevni unos semenki bundeve pomaže da se nivo magnezijuma podigne, a samim tim smanjuje naša osetljivost na stres i anksioznost. Semenke bundeve daju kremast i orašast ukus smutija i lepo se kombinuju sa drugim sastojcima.

5. Zlatni lan
Seme zlatnog lana ima visok procenat ulja, omega 3 masnih kiselina i minerala.
Daje osećaj sitosti, a blagotvorno utiče na digestivni trakt jer je bogat specijalnim biljnim vlakima, lignanima. Radi bolje iskoristljivosti svih hranljivih materija iz lana, poželjno je da ga prethodno ostavite potopljenog u vodu (nekoliko sati ili tokom noći). Tako se oslobode svi njegovi enzimi i stvori gel.
 

 

Autor: Marija Božić, www.jogakaraburma.com

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE