Nikada NIJE KASNO da promenite KVALITET svoje REAKCIJE ~ 4 pouzdana KORAKA


Džoan Baez (slavna američka kantautorka - op.u.) je jednom prilikom rekla: „Delovanje je protivotrov za očajanje”, a ja bih dodala: „I recept za uspeh”. Ako želite da napredujete u životu, morate delovati. Ne možete samo čitati i razmišljati o svim tim moćnim novim idejama; morate primeniti ono što ste naučili. Danas morate uraditi nešto što niste juče.

Slede neki od koraka delovanja koje bih vam preporučila na osnovu rada sa hiljadama i hiljadama ljudi, a oni će vam pomoći da ojačate razumevanje sebe i drugih.

1. Pronalaženje odgovora, pronalaženje mira

Sva vaša iskustva, kako pozitivna tako i negativna, pomogla su vam da postanete ono što ste danas: neko ko nastavlja da uči, raste i ide napred. Proces preispitivanja starih iskustava i menjanje vašeg odnosa prema njima, tako da oni više nemaju negativan uticaj na vas, naziva se ponovno uramljivanje. Kada ponovo uramite svoj odnos s pričama iz prošlosti, otkrićete da imate veću moć u sadašnjosti.

Da biste otpočeli ovaj proces, uzmite list hartije i zapišite od dva do četiri iskustva iz prošlosti koja su vam nanela veliki bol i koja vas i dalje teraju da se pitate zašto vam se to dogodilo.

Kada se stalno pitate „Zašto?” i ne nalazite odgovor, ostajete zarobljenik i žrtva tog iskustva. Mir uma stičete kada odgovorite na sva svoja „zašto”. Zato posle svakog iskustva zapišite pitanje „ZAŠTO?”, velikim slovima.

Sada na svako „Zašto?” koje ste postavili odgovorite iskreno i saosećajno i na način koji poštuje istinu i vas. To je prilika da ispoljite svoju moć. Možete biti žrtva ili pobednik – izbor je na vama. Uzdržite se da bilo koga proglasite za krivca u svojim odgovorima. Ne uzdižite ni sebe ni bilo kog drugog. Dozvolite svakoj umešanoj osobi da raste i razvija se kao i vi. Iako vam se svi odgovori neće svideti, ovaj korak delovanja odnosi se na to da prestanete da nosite tu priču na način koji vas lišava moći.

2. Prebacite je u sadašnjost

Mislite na nešto u svom životu sa čim upravo izlazite na kraj, na nešto što vas je malo uznemirilo ili čak možda potpuno razorilo. U ovom koraku delovanja, naći ćete jedan do tri razloga da bi ta situacija zapravo mogla da bude poklon umotan u šmirglu. Potrebno je da stanete ispred ogledala i, gledajući se u oči, postavite sledeća pitanja i odgovorite na njih:

- Šta upravo učim?

- Kako se moj mišić razumevanja razvija u ovoj situaciji?

- Kako ću biti bolja osoba na drugoj strani ove prilike i kako ću moći da se razvijem?

Budite strpljivi sa sobom. Pustite reči da teku i ne cenzurišite ih.

3. Nikada nije kasno da izmenite svoj odgovor

Ljudi u našim životima govoriće ono što govore i radiće ono što rade. Često zaboravljamo da našu radost i smirenost uma ne određuju reči i delovanje drugih, već način na koji rešimo da reagujemo na njih. U izazovnim ili bolnim situacijama, uobičajeno je da se reaguje na način usled koga naša osećanja bivaju povređena, a mi se osećamo loše, pogrešno ili krivi.

 

Naša moć leži u prepoznavanju da u svakom novom trenutku možemo da napravimo nov izbor – koji će nas nadahnuti i zahvaljujući kome ćemo se osećati moćni, a ne nemoćni.

Setite se situacije iz života u kojoj bi stvari bile mnogo bolje po vas da ste reagovali drugačije, što sada uviđate. Imajte na umu tu situaciju.

Sada zamislite drugu osobu koja deluje i govori na isti način na koji je to radila u prvom scenariju, ali zamislite da vi odlučujete da date drugačiji odgovor – odgovor koji bi promenio celo iskustvo. Na primer, da li ste mogli nekoliko puta duboko da udahnete, dobro promislite šta ćete reći i pokažete više odgovornosti za ono što je izašlo iz vaših usta? Da li ste mogli da prenebregnete bes koji ste osećali u sebi i pronađete više saosećanja za povređenost druge osobe ili njeno pogrešno usmereno delovanje? Možete li da zamislite drugačiji ishod zasnovan na vašem izboru da drugačije reagujete? To vas podešava za moćniji odgovor u budućim situacijama.

4. Ne pokušavajte da preuveličavate drugu osobu

Ne možete da kontrolišete njihov kapacitet da daju, vole ili razumeju. Prihvatite da rade najbolje što mogu i poštujte to što su u stanju da urade umesto da se žalite na ono što ne rade. Da biste transformisali vezu, promenite sebe. Naredna vežba pomoći će vam da drastično uvećate ljubav i zahvalnost koje osećate prema ljudima u svom životu: roditeljima, braći, sestrama, deci, prijateljima i intimnim partnerima.

Pri vrhu praznog lista hartije zapišite ime neke osobe u svom životu (jedna osoba po strani). Ispod imena povucite dve linije koje se seku pod pravim uglom, obrazujući četiri kvadrata.

U gornji levi kvadrat, upišite naslov „Šta volim kod tebe”. Ispod ovog naslova, navedite sve stvari koje volite kod osobe čije se ime nalazi na vrhu strane: osobine kao i određene stvari koje ta osoba govori ili radi. Svaku rečenicu počnite s „Volim što...” Na primer: „Volim što si zabavan/a. Volim što zaista dobro kuvaš. Volim što si me štitio/la kao dete”. Zapišite sve što vam padne na pamet i što se uklapa u ovaj odeljak.

U gornjem desnom kvadratu zapišite: „Ono što sam odabrao/la da prihvatim kod tebe”. U ovom odeljku navedite sve o toj osobi što bi za vas moglo predstavljati izazov, a želeli biste da prihvatite i volite. Svaku rečenicu počnite sa „Biram da prihvatim...” Na primer: „Biram da prihvatim da ne govoriš ‘Volim te’ onoliko često koliko bih voleo/la. Biram da prihvatim da radiš do kasno. Biram da prihvatim da se izražavaš drugačije od mene”.

U donjem levom kvadratu zapišite: „Šta će mi nedostajati u vezi s tobom”. U ovom odeljku navedite sva specifična iskustva koja bi vam nedostajala da ta osoba nije u vašem životu. Počnite svaku rečenicu s „Nedostajalo bi mi...” Na primer: „Nedostajale bi mi igre koje smo igrali kao deca. Nedostajao bi mi način na koji se satima smejemo. Nedostajalo bi mi to što se pored tebe osećam poseban/na”. Neke od ovih stvari mogu biti iste kao one koje volite kod nekoga; to je u redu.

U donjem desnom kvadratu zapišite: „Ono čega želim da se sećaš o našoj vezi”. Ovaj poslednji kvadrat smatram najvažnijim. Ovde počinje „imajući u vidu kraj” zapisivanje vaše vizije veze dok zajedno nastavljate dalje u vremenu. Započnite svaku rečenicu sa „Ono čega želim da se sećaš u vezi sa mnom (ili s nama) je...”

Primer: „Ono čega želim da se sećaš u vezi sa mnom je da sam te voleo/la bezuslovno. Ono čega želim da se sećaš u vezi s nama je da smo mogli da pričamo o svemu. Ono čega želim da se sećaš u vezi sa mnom je da sam govorio/la ‘Izvini’ kada je to bilo potrebno”.

Ne zaboravite da u ovom odeljku ne posežete samo unazad i ne pominjete samo stvari koje ste uradili, već se protežete i napred i deklarišete vezu koju stvarate. (Posebno vas ohrabrujem da ovo uradite za nekog ko je preminuo pre nego što ste uspeli da se pomirite sa odnosom koju ste imali s njim ili njom. Samo modifikujte rečenice prema tome. Na primer: „Biram da se sećam toga i toga o našoj vezi...”)

Sada ponovo razmotrite ceo list hartije. Pogledajte šta volite kod te osobe, šta ste voljni da prihvatite kod nje, šta bi vam nedostajalo ako ona ode i čega želite da se ta osoba seća u vezi s vama i vašim odnosom. 

 

 

 

 

Autor: Liza Nikols; odlomak iz knjige "Savladajte prepreke, bez obzira na sve"

 

Izdavač: HARMONIJA knjige, www.harmonijaknjige.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE