Sergej LAZAREV ~ Od patnje ka LJUBAVI, a ne ka OGORČENOSTI i MRŽNJI


Ako svoje neuspehe trpiš – to znači da nisi savladao neko važno gradivo. Potrebno je da izvučeš zaključke i nastaviš dalje. Uvredljivosti i uniniji (mrzovolji - op.u.) su skloni gordi i slabi ljudi. Gorda osoba će se pre ili kasnije uvek ispostaviti kao slaba.

 

Na kraju krajeva, svaka situacija nam se daje da bismo mogli da se promenimo, da bismo se razvijali, da se ne bismo vezivali za zemaljsku sreću i zaboravljali na svoju božansku prirodu. Ako to odbijaš da shvatiš – imaćeš probleme. Patiš od najbanalnije dijagnoze koja se zove gordost, a može se nazvati i – egoizam.

Promena karaktera je prilično mukotrpan proces. Jedan od glavnih znakova gordosti je odsustvo želje za promenom, nemogućnost da promenimo odnos prema događajima. Gordost je nerazumevanje da božanska volja uvek radi za dobrobit našeg Višeg „ja“, za spasenje našeg kontakta s Višim „ja“ – dakle, ograničava se naše zemaljsko „ja“ kroz bolesti, nesreće ili čak i smrt.

Patnje moraju da nas podstiču ka ljubavi, a ne ka mržnji. Neuspesi i gubici moraju da nas podstiču ka razvojnim promenama, a ne ka ogorčenosti i uniniju.

Jedan od najvećih neprijatelja na putu duševne i fizičke harmonije je bajkovito, mitsko poimanje gordosti.

Nekada davno se neki anđeo pogordio. Samo to. I ljudi zbog toga trpe probleme...

 

 

 

 

 

odlomak iz knjige "Ozdravljenje duše", Sergeja N. Lazareva

preuzeto sa FB profila Jasmine Dimitrijević

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE