Da li znate šta je TERAPEUTSKA JOGA i kako vas može dovesti do ISCELJENJA?


Odgovornost prema sebi

Obično pitanja vezana za nove stvari nadmašuju skromne odgovore autora i nosioca novih ideja. Kada je reč o terapeutskoj jogi, dešavaju se suprotni procesi. Ljudi obično pitaju zašto, a kao odgovor na to pitanje slede objašnjenja koja bi mogla da se u najmanju ruku pretoče u elaborat na više desetina strana.

Jer tako je kada je reč o terapetskoj jogi. Ona je neisrpan izvor inspiracije, spoj veštine, znanja i umeća praktikovanja.  Pojam terapeustke joge je novina u Srbiji. U moru drugih joga koje su se kroz vreme prilagođavale zapadnom načinu života i izlazile u susret očekivanjima savremenog čoveka, terapeuska joga, autentična indijska veština,  zahtevna, ali mnogostruko delotvorna za sada je manje poznata srpskim vežbačima.

Reč je o nadograđenoj jogi koja ne podrazumeva samo vežbanje i meditaciju već i mogućnost tretiranja bolesti, odnosno samoisceljenja. Otuda je ova joga postala predmet interesovanja naučnika na mnogim univerzitetima širom sveta koji su joj odali priznanje i stavili kada je reč o nekim vrstama bolesti ispred klasične medicine i njenih dometa.

 

Takvu jogu praktikuje u svom studiju AnaRado joga Snežana Radojičić dugogodišnji instruktor joge koja je svoje znanje sticala u prestižnim školama širom Indije.
 

ana-rado-terapeutska-joga


Svako novo putovanje, bilo je, po njenim rečima, mali korak ka neistraženim univerzumima čovekove prirode, mogućnostima i ograničenjima ljudskog tela, te ka samoj suštini smisla i trajanja. Besprekornost koju sugeriše ova joga, učinkovitost, brzi i vidljivi rezultati motivisali su Snežanu da ovaj pravac joge uzme kao primarni u svom usavršavanju.  Rezultat neumornog traganja i rada sa joginima u Indiji je njeno zvanje učitelja terapeutske joge.

Zašto terapeutska joga?

Terapeutska za razliku od drugih joga podrazumeva budan odnos joga terapeuta prema vežbaču, odnosno upoznavanje sa njegovim specifičnim tegobama, fizičkim i mentalnim, te  prilagođavanje vežbi uočenim slabostima. Ona ne tretira površnost, u njenom izvođenju podrazumeva se aspolutna savršenost koju vežbač postiže zahvaljujući pomagalima koja se koriste.

Cigle, kaiševi, konopci, bolsteri i stolice pomagala su koja omogućavaju da vežbač bez obzira na svoje godine i fizičku spremnost za kratko vreme uđe u savršenu pozu. Tako urađena asana, po principimana na kojoj počiva ova vrsta joge, jedino je ispravno urađena asana.
 

ana-rado


Ovaj pristup okosnica je učenja jednog od najznačajnijih imena u svetu joge B.K.S Iyengar
koji je ispravno uočio da korišćenje pomagala učenicima pruža veću slobodu, brzo savlađivanje prepreka, osećaj zadovoljstva, igre i samopouzdanja.. Takođe, ova joga koja je na dubokom nivou kompatibilna sa znanjima savremene medicine uspešno tretira različite vrste bolesti. U zavisnosti od toga o kojoj bolesti je reč, zavisi i izbor asana, redosled izvođenja kao i vreme ostanka u pozi.

Prilagođena pojedincu, u odnosu na njegove godine, zdravstveno stanje, granice mogućnosti- ova joga za kratko vreme čini čuda. Sem što nas okoštale za kompjuterima u stalno sedećem položaju diže na noge, otvara ramena, ispravlјa iskrivlјene strukture tela, radi sa unutrašnjim žlezdama, ova joga blagotvorno utiče i na duhovnu sferu našeg života.

Zadovolјstvo ustupa mesto besu i netrpelјivosti, a nagomilani stres se transformiše u blag, promišlјen i vredan odnos prema životu. Važno je napomenuti da je 80 posto vežbi terapeutske joge usmereno na rad na pravilnom držanju, korekciji i ispravljanju kičme. Otuda se smatra da ova joga najefikasnije utiče na išijadikus nerv koji trpi najveći pritisak pri sedenju.

Terapeutska joga nam uspešno pomaže u bolestima kičme kao što su spondiloza, kifoza, lordoza, skolioza. Ne treba zanemariti ni dobrobiti ovakvog pristupa vežbanju što u fizičkom izgledu, tako i u pravilnom držanju tela koja je danas retkost.

ana-rado-logoDanas u AnaRado studiju na Vračaru, u prijatnom ambijentu uz Snežanino stručno vođstvo, vežba veliki broj ljudi. Njihova iskustva su neprocenjiva. Za njih terapeutska joga znači visoki stepen odgovornosti prema sebi, zdravlju svoje kičme i konačno svom životu.

Za iskusne joga vežbače ali i za početnike ova joga je zaista neisrpan izvor sticanja novih znanja. Ona nudi, zahvaljući brzo vidljivim rezultatima, osećaj koji ne vara da je konačno vaš život u vašim rukama. 


 


 

 


Web stranica: anaradoyoga.com
Facebook stranica: facebook.com/AnaRadoYoga
Facebook stranica promo časovi: facebook.com/events

Gostovanje u emisiji "Tako stoje stvari" RTS 1 VIDEO
 

AnaRado Centar Terapeutske Yoge
Vračar, Kalenićeva 1, II sprat
Tel: +381 64 13 55 626, + 381 65 33 55 626

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE