A da konačno POVERUJEMO u ostvarenje ŽELJA? Evo KAKO!


Kad pogledamo unazad, koliko puta smo nešto poželeli (npr. za Novu), a to nismo dobili? A koliko puta smo nešto poželeli (recimo, opet za Novu), pa smo možda i zažalili kad smo to dobili? A koliko puta smo nešto divno dobili, a da nismo baš sigurni zašto i kako smo to zaslužili? Ima li tu pravila, i za koga ona važe?

Na prvi pogled, pravila nema. Pa i ako postoje, ona nam nisu jasna. Osim ako ih ne podvedemo pod ono – Božija volja. I nastavimo da se molimo za milost Božiju, kako bi naše želje/molitve postale – stvarnost.

Stvari u pogledu želja posebno dobijaju na intenzitetu oko određenih praznika i proslava: Dan zaljubljenih, Dan žena, rođendan(i), Nova godina... I najčešće nam se nekako čini da se one drugima ostvaruju više negoli nama. Zašto?

Tri su najčešće razloga za to, a evo i kako da ih prevladamo, i konačno poverujemo u ostvarivost naših želja.

 

srecna-nova-godina

 

1. RAZLOG – SVI MI MOŽEMO PROMENITI IZVOR ŽELJA: Dakle, hajde da vidimo kako mi to želimo, tj. odakle dolaze te naše vesele želje? Pa valjda iz glave, reći će apsolutna većina. I tome se u načelu teško išta može prigovoriti. Dakle, u pravu ste. Jer, davno je konstatovao onaj dragi filozof, da je sve u našim glavama. Ali... Možda vam i nije poznato, ili vam makar dosad nije bilo blisko da u pogledu verovanjau bilo šta, pa i u ostvarivost naših želja, u načelu postoje dva mesta odakle one izviru. Ono koje najčešće zovemo glava, ili um, i ono koje obično zovemo srce ili duša.


I šta mislite, koje nam se onda želje, ako umemo da izaberemo izvor sa kojeg ćemo ih piti, češće ostvaruju?


Prvi pravoslavni tihovatelj, poznat kao Nikifor Isihasta, ili Prepodobni Nićifor, govorio je: "Saberi um svoj, i prinudi ga da uđe u srce, i tamo ostane. Кada se um tvoj utvrdi u srcu, ne treba da stoji prazan, no neprestano neka čini molitvu: Gospode Isuse Hriste, Sine Božji, pomiluj me! I nikad da ne umukne. Кroz to će se useliti u tebe ceo niz vrlina: ljubav, radost, mir, i ostalo, zbog kojih će posle toga svaka tvoja prozba u Boga biti ispunjena".

 

Dakle, SVAKA TVOJA PROZBA U BOGA, moglo bi da se slobodnije prevede i kao – SVAKA TVOJA ŽELJA. Ne verujete u takav ishod? Mislite da je ovo isključivo vezano za religiju? Promenite izvor :) Jer, promenom izvora ojačavamo i snagu naše vere (nade) u ostvarivost naših želja.

2. RAZLOG – SVI MI MOŽEMO POVEĆATI SNAGU VERE (NADE): Jer, našu želju obavezno prati i manja ili veća nada, još bolje vera - da će se ona i ostvariti. A to od mnogo čega zavisi. Snaga nade/vere povezana je sa mnogobrojnim faktorima, od kojih ću ovde pomenuti samo neke, koji su makar u mojoj sedmogodišnjoj praksi ostavili utisak nezaobilaznosti.
Nivo samopouzdanja, koji je tesno povezan sa porodičnim odnosima, smatram u tom smislu prvorazrednim. I na njemu se i te kako može poraditi.


Stepen kontinuirane uznemirenosti uma, koji najviše zavisi od pomirenosti sa sobom, tj. ljubavi prema sebi, ali i svojim bližnjim, takođe je veoma važan faktor koji povećava ili smanjuje snagu vere/nade. Ovaj faktor zavisi i od posla kojim se bavimo, eventualno prisutnih izvesnih formi zavisnosti itd. Takođe, postoje brojne prakse i rutine koje ovaj problem mogu neutralisati.


Odnos prema intuiciji. Neki to zovu i vezom sa unutrašnjim vodičem. Što je ona slabija, i naša nada/vera je slabija. I obratno. Kako negovati intuiciju? Takođe, utišavanjem uma, nekom od tehnika, onom koja nam najviše prija. Ali i dovođenjem svakodnevnog života u red, eliminisanjem onoga što nas neumitno ubrzava i dekoncentriše.
I kako, onda, povećati snagu vere i nade? Pa, jasno je da podizanje nivoa samopouzdanja, umirivanje uma i kultivisanje intuicije jeste pravi put ka tom cilju. Bitno je da se neguje i princip održivog razvoja.

 

svesnost-nova-godina


3. RAZLOG – SVI MI MOŽEMO PODIĆI NIVO SVESNOSTI I POSVEĆENOSTI:
Svesnost da npr. ono što želimo i nije baš najbolje za nas. Ili, npr. svesnost da ono što nam je ponuđeno ljubazno možemo i da ne primimo.

Jedan od vrlo važnih razloga zbog kojih treba da poverujemo u ostvarivost svojih želja jeste i to da naučimo da ih uskladimo sa svojim istinskim potrebama. A to znači da podignemo i nivo svesnosti, i nivo posvećenosti njihovom ostvarenju.

Sve vaše želje, dragi moji, nikad nisu ni preterane, ni pogrešne. Sve su one na neki način sasvim u redu. Nekad nam to jasno kaže njihovo ostvarenje, a neretko i to što ih dosad nismo ostvarili. Nekad nam je to jasno odmah, ali nije loše ni to da nam se zaključak nametne – kasnije. Bolje ikad, nego nikad, zar ne?!

Naše želje su poput zvezda. Jedne nam obasjavaju put, druge su nam putokazi, ali ima i onih koje se ponašaju kao – padalice. Koje će biti naš prioritet, vreme je da o tome dobro razmislimo.

Zdravo, živo! Srećna vam Nova (kolekcija želja) :)

 

 

 

 

 

 

Autor: Goran Kojić

Izvor: www.umpasrce.com

Dodatni info

 

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE