GRCI po Milankoviću - SRBI po Juliju CEZARU


A da razjasnimo jednom za svagda?! Grci za razliku od nas, iako su takođe pravoslavci, Božić slave 25. decembra. I ne samo Grci, nego i Kiprani, Rumuni, Bugari... Ali razlog nije zato što više vole papu Grgura XIII, negoli Julija Cezara. Nego?

 

Svake godine negde u ovo praznično doba povede se priča o "pogrešnom" i "pravom" kalendaru. U toj debati obavezno se i pomene Grčka koja, iako pravoslavna zemlja, Božić ne slavi 7. januara, već 25. decembra. A mnogi ni ne znaju zašto!

Božić u celom hrišćanskom svetu “pada” na isti datum – 25. decembar! Problem je nastao u korišćenju različitih kalendara, zbog kojeg se on ne slavi istog dana!

Julijanski, stariji kalendar, uveo je Julije Cezar 46. godine pre nove ere. Srpska pravoslavna crkva, zajedno sa još nekim hrišćanskim zajednicama, još uvek koristi ovaj kalendar, a po njemu je 25. decembar zapravo 7. januar.

Ova razlika nastala je 1582. godine kada je, u vreme pape Grgura XIII, izvršena kalendarska reforma. Većina praznika koje obeležavaju obe crkve danas se zbog toga praznuju u razmaku od 13 dana jedan od drugog.

Gregorijanski “novi” kalendar odmah su prihvatile Italija, Poljska, Portugal i Španija, a ubrzo i ostale katoličke zemlje. Protestantske zemlje prešle su na gregorijanski kalendar mnogo kasnije, a neke pravoslavne zajednice su to učinile tek u 20. veku.

Međutim, među onima koji Božić slave 25. decembra nalazi se i Grčka, iako je reč o pravoslavnoj državi. Većina Srba misli da je to zato što je ova zemlja prihvatila “zapadnjački” kalendar, ali to zapravo nije istina!

Grčka, kao i  rumunska i bugarska pravoslavna crkva, od 1924. godine vreme računaju po “revidiranom” julijanskom kalendaru, urađenom po predlogu srpskog naučnika Milutina Milankovića, poznatijem kao “Milankovićev kalendar”. On se smatra najsavršenijim do sada napravljenim kalendarom i trenutno se poklapa sa gregorijanskim, ali će kroz nekoliko stotina godina doći do razlike i gregorijanski će morati da se menja.

Milankovićev kalendar je nastao 1923, a iako je prihvaćen na Svepravoslavnom kongresu 30. maja iste godine u Carigradu, u Srbiji u verskoj praksi nikada nije zaživeo. Sa Grčkom to nije bio slučaj i već skoro ceo vek se koristi i u svetovnom i u verskom životu.

 

 

 


Izvor: www.dnevno.rs

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE