7 najvećih PREVARA U ljubavnim VEZAMA i kako ih PREVAZIĆI


Kako doći do zdravog ljubavnog partnerstva? Pre svega, raskrinkavanjem iluzija u našim vezama. Evo onih koje je u pomenutom cilju nemoguće preskočiti...


Ovo su one kvaziljubavne prevare koje nas mogu pratiti celog života, i mučiti nas, ako ih ne postanemo svesni:

1. Ti si moja i ja sam tvoj.
Jedna od osnovnih prevara u ljubavnim vezama. Uz koju ide zaklinjanje na čuvenu večnu vernost. Ova parola lepo zvuči, ali slabo - radi. Sklona brzom kvarenju, ova zakletva se u najvećem broju slučajeva veoma brzo ispostavi kao prevara. S jedne ili s obe strane, svejedno.

PREVAZILAŽENJE: S obzirom na to da se najčešće rađa iz našeg temeljnog osećaja nesigurnosti u sebe, tj. nedostatka samopouzdanja, jasno je u kom smeru ide njeno prevazilaženje. Krajnji cilj je ljubavna veza u vidu odgovorne slobode.   

 

ljubavna-prevara-mrak


2. Ljubomora je dokaz ljubavi.
Naravno da nije. To je velika prevara. Ljubomora već i samim imenom jasno ukazuje na težinu emocije koju proizvodi. I ona je izraz nesigurnosti. Uz nju najčešće ide i posesivnost koja je objašnjena u prethodnoj prevari.

PREVAZILAŽENJE: Rad na samopouzdanju, kroz pronalaženje izvora koji ga narušavaju, i neutralizacija njihovog uticaja kroz za to namenjene efikasne tehnike.

3. Ja ću malo da ga/je promenim i onda će mi biti super.
Jalovi posao menjanja drugih, zarad sebe, nije karakterističan samo za ljubavne veze, ali se u njima najčešće ispostavi kao teško samozavaravanje.

PREVAZILAŽENJE: Svesni lični razvoj, u smislu da menjajući sebe, a najpre svoj ugao gledanja na problem(e), prevazilazimo sopstvene blokade u Ljubavi, ali i drugome pružamo inspiraciju i šansu da se menja na bolje.

4. Dobar seks je garant mira i stabilnosti.
Prevara na kvadrat. Dobar seks će svakako doprineti kvalitetu ljubavnog odnosa, ali je garant mira i stabilnosti razumevanje, a ne Nj.V.Seks.

PREVAZILAŽENJE: Posvećeni rad na povećanju razumevanja drugih, a ovde se to odnosi na onoga s kim smo u ljubavnoj vezi, daće jako dobre rezultate.

 

ljubavna-prevara


5. Tebe volem, ali tvoje (roditelje) ne.
Ovo je svakako užasna prevara za stabilnost ljubavne veze. Zašto? Ako nekoga volimo u celosti, onakvog kakav jeste, što je osnov zdravog ljubavnog odnosa, onda to obuhvata i one koji su ga rodili, tj. one od kojih je sazdan. Takođe, onaj kome tvrdimo da ga volimo, a da istovremeno ne volimo njegove/njene roditelje, biva razapet kao na krstu, što definitivno nije stanje zdravog partnerstva.

PREVAZILAŽENJE: Raditi na principima zdravog partnerstva, a to znači negovati Ljubav koja ima budućnost, a koja se može sažeti u formulu: volim te baš takvu/takvog kakva/av jesi, a najviše te volim baš zbog tvojih roditelja takvih kakvi jesu.

6. Svađe su dobre, jer razbijaju monotoniju.
Treba razlikovati konflikte i kulturu konflikta od svađa. Ovo prvo jeste dobro, a drugo nije. Svađom povređujemo jedni druge s namerom, i stvaramo nezalečive rane na finom tkivu Ljubavi, a konflikt, ukoliko se odvija u okvirima kulture različitosti u mišljenjima, doprineće napretku svakog, pa i ljubavnog odnosa.

PREVAZILAŽENJE: Savladati tehnike asertivnosti, i negovati ih u praksi. Upoznati se sa kulturom konflikta i primenjivati je.

 

ljubavna-prevara-prevazilazenje


7. Vreme leči (ljubavne) rane.
Ljubav ne poznaje rane. Ono što boli, to nije Ljubav. Ono što ranjava, to nije ljubavna energija. Tako da je i ovo velika prevara. Vreme samo zatrpava, tj. maskira rane nastale npr. uvredama u svađama. Ono ne leči.

PREVAZILAŽENJE: Postići cilj zdravog ljubavnog partnerstva, a ne zadovoljiti se njegovim surogatima. U tom cilju raditi na sebi, istrajno i s Ljubavlju.

 

 

 

 Autor: Goran Kojić, sertifikovani trener za lični razvoj
 

Izvor: www.umpasrce.com

Više o temi: TI SI MOJA I JA SAM TVOJ - LJUBAVNA PREVARA ILI DOKAZ LJUBAVI?

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE