Sve TAJNE RUDRAKSHA brojanice ~ Moćno pomagalo na duhovnom putu


Rudraksha kuglice/brojanica po hinduističkoj mitologiji „dolazi“ od Gospoda Shive. Kada je sedeo u dubokoj meditaciji nekoliko hiljada godina u blaženstvu i potpunom miru i kada je otvorio oči, ugledao je ljudski rod kako živi u patnji, izgubljen i nesposoban za dublje spoznaje i izlazak iz problema i nesreće. Iz saosećanja su mu potekle suze koje su pale na zemlju i pretvorile se u seme iz kojeg je izraslo drvo rudrakshe.

Rudraksha je čudesan dar prirode čije je pozitivno delovanje poznato još od davnina (zrno rudrakshe je semenka koja raste u plodu slično borovnici). Tako je rudraksha nastala kao dar prirode svim ljudima, dar koji donosi pozitivnost, povećava mir i ravnotežu te nam pomaže da bistrog i pozitivnog uma živimo u sadašnjem trenutku. Reč rudraksha na sanskritu znači Shivine suze, a potiče od reči Rudra, koje je jedno od imena boga Shive i reči aksham, što znači suza.

Stabla rudrakše uglavnom rastu na Javi, Sumatri, Borneu, Baliju, ali isto tako u Nepalu i Indiji. Rudraksha koja se može pronaći u Indiji i Nepalu je veća od onih koje je moguće pronaći na ostalim ostrvima Južne Azije.

Vrsta rudrakše se određuje prema broju lica (mukh) koje svako zrno ima. Svaki mukhi ima specifično delovanje (za sreću, ljubav, uspeh, zaštitu...) te je povezan s određenom planetom i božanstvom.

Upravo zato se zrna rudrakshe koriste i u astrologiji.


1. Donosi svetovni uspeh, moć i slavu
2. Povećava koncentraciju i ispunjava romantične želje
3. Poboljšava zdravlje i inteligenciju
4. Poboljšava zdravlje, intelekt i privlači sreću
5. Pridonosi ispunjenju želja i dovodi do prosvetljenja
6. Povećava fizičku snagu, junaštvo i uspeh
7. Povećava intuitivno znanje i donosi čast
8. Uklanja sve prepreke i donosi sreću
9. Donosi bogatstvo, sreću i zadovoljstvo u porodici
10. Štiti od crne magije i pruža dobro zdravlje
11. Daruje sreću u braku i osigurava dugovečnost
12. Povećava prosperitet, blaženstvo i duhovno znanje


rudraksh-drvoU Himalajima iste ovakve brojanice koriste već hiljadama godina. Veruje se da rudraksha brojanica donosi unutarnji mir, znanje, snagu i prosvetljenje. Ona održava zdravlje, osnažuje i pruža neustrašiv život na putu do prosvetljenja i oslobođenja.

Danas se najčešće u Indiji koriste zrna s 5 mukhi, a povezana su s planetom Jupiter i božanstvom Rudra Kalagni.

Ova rudraksha daje mir, snažan intelekt i moć govora te jača svesnost i prikladna je za sve one koji teže za duhovnim spoznajama:


- pobeđuje smrt
- pobuđuje kundalini
- osigurava dugovečnost
- uništava zle duhove
- pomaže u postizanju mokshe (oslobođenja od kruga rađanja i umiranja)
- povećava plodnost
- Lakshmi (boginja bogatstva) obitava tamo gde se poštuje rudraksha


Naši čulni organi odgovaraju na podražaje kao što su dodir, miris, zvuk, vid i ukus kao posledica bioelektriciteta.

Bioelektricitet prenosi informacije iz mozga u različite delove tela i obratno. Bioelektrična struja se stvara zbog različitih nivoa energije koji postoje na različitim nivoima tela. Dok bioelektricitet teče između tela, uma i mozga nesmetano, telesne funkcije su „normalne“. U trenutku kada dođe do stresa protok energije u telu prestaje da funkcioniše normalno.

U tom trenutku semenke rudrakshe počinju da igraju presudnu ulogu - ulogu stabilizatora. Pojedine semenke rudrakshe pružaju otpor toku bioelektričnih impulsa koji su prekoračili poželjnu jačinu (što dovodi do nesklada u krugu kojeg čine mozak-telo-um). Zrnca deluju zajedno sa srcem, usklađujući ga i šaljući određene podsticaje mozgu.
 

shiva


Ti podsticaji stvaraju pozitivne hemijske elemente u mozgu koji nas ispunjavaju osećajem poverenja i energijom. Električna energija se može pohraniti u zrncima rudrakshe i tako ih pretvara u sigurni činitelj stabilizovanja. Ta sposobnost rudrakshe čini je korisnom za nadziranje preterane aktivnosti, lupanja srca i slično.

Prekomerna energija se pohranjuje u semenki i na taj način se normalizuje bioelektrični tok.
Semenke rudrakše imaju magnetne sposobnosti i zbog toga mogu slati induktivne vibracije. To je razlog zbog kog ljudi kažu da se osećaju bolje nakon što nose semenke (čak iako ih semenke ne dotiču).

Semenke rudrakše imaju dinamički polaritet (što znači sposobnost da promene polaritet). Protok krvi koji je zakrčen ili smanjen ima za posledicu različite bolesti i oboljenja. Ćelije u krvi, kao i arterije i vene imaju pozitivne i negativne polove. Kada se magnet stavi u delovanje kako bi uskladio neravnotežu, suprotni polovi magneta i ćelija se privlače kako bi otvorili sužene kanale.

rudraksh-plodJednom kada je krvni tok uspostavljen, većina bolesti je automatski izlečena. Međutim, magneti imaju ograničeno korišćenje, u smislu da imaju određeni pol. Semenke rudrakshe, s druge strane imaju dinamički polaritet i osiguravaju potpuno izlečenje i rešavanje problema.

Ne samo da rudraksha poseduje dinamički polaritet, već je isto tako obdarena sposobnošću koja se naziva diamagnetizam, što znači sposobnošću da stvara magnetno polje u prisutnosti spoljnjeg magnetnog polja.

Zavisno od polariteta indukovanog magnetnog polja, semenka rudrakshe stvara polaritet suprotan onom koji je indukovan (posledica toga je otvaranje arterija i vena, što dovodi do boljeg zdravlja).

Poznato je da nošenje rudrakshe pomaže u lečenju bolesti kao što su krvni pritisak, stres, teskoba, depresija, lupanje srca, nedostatak koncentracije te podstiče sposobnost koncentracije, usmerava um na ostvarenje napretka, jača poverenje i nivo energije.
 

rudraksha


Dobro je i znati, da svaka od rudraksha kuglice/brojanica: 108 + 1 (SHIVA), odiše visokom pozitivnom vibracijom
, zbog toga što su duhovno aktivirane od strane autentičnih indijskih sveštenika upotrebom svetih mantri i puđe (Rudrabhishekam Pooja). Prilikom aktivacije u Indiji se koristi isključivo sveta voda iz reke Gange. Autor: Smajo Safić Gupta Vaidyar

POVEZANI TEKSTOVI

SEMINARI & RADIONICE