Dr Aleksandra Dragaš

Telefon: 064/471 23 29

E-mail: aleksandra.bowtech@gmail.com

Website: www.bowencentar.com

Tretmani: Bowen tehnika

Bowen terapeutska tehnika potiče iz Australije, gde je sredinom 50‐tih godina prošlog veka osmislio i primenjivao Tom Bowen (podaci kažu je je tretirao 13.000 pacijenata godišnje). Proučavajući mnogobrojne metode komplementarne medicine i intuitivno je integrisao u svoju tehniku ono što je osećao da je najefikasnije.

Bowen tehnika je u Australiji priznata od strane državnog i brojnih privatnih zdravstvenih osiguranja, a od polovine osamdesetih godina se podučava i primenjuje u mnogim zemljama širom sveta - Evropa, Severna Amerika, Kanada. Od juna 2010.god. Bowen tehnika je u Velikoj Britaniji uključena u sistem zdravstvenog osiguranja.

Bowen terapeutska tehnika je manuelna terapija koja uključuje nežne, ali istovremno veoma moćne “Bowen pokrete”, koji šalju neurološke impulse ka centralnom nervnom sistemu (CNS) koji ih obrađuje i vraća nazad, što dovodi do odgovora tela - aktiviraju se različiti mehanizmi koji dovode do oslobađanja tenzije i opuštanja mišića, poboljšanja protoka krvi i limfe i ubrzanja procesa regeneracije.

Bowen pokrete terapeut izvodi pomoću kažiprsta i palčeva preko mišića, tetiva, fascija i perifernih nerava (mekih tkiva) sa minimalnim pritiskom. Pokreti se izvode odgovarajućim redosledom na tačno definisanim tačkama na telu (propisano je procedurama koje terapeut izvodi) koje se u većini slučajeva poklapaju sa akupunkturnim tačkama, odnosno meridijanima kineske tradicionalne medicine.

Između serija pokreta se prave pauze od minimum 2 minuta. Pauze su jedinstvena karakterisitka Bowen tehnike i neophodne su kako bi informacija koja se Bowen pokretom šalje do CNS-a bila obrađena i integrisana.

Bowen tretman traje između 30 i 60 minuta. Tokom tretmana pacijent leži pokriven, u što prijatnijem položaju na stolu za masažu. Većina pokreta se radi preko lagane odeće. Nakon nekoliko pokreta, terapeut izlazi iz sobe kako bi omogućio pacijentu da se relaksira.

Tada telo “sâmo odlučuje” šta je potrebno da uradi kao odgovor na pokrete koje je terapeut napravio i ima vremena da napravi fina podešavanja koja omogućavaju da se smanji napetost i umanji bol. Po ovome se Bowen razlikuje od ostalih manuelnih terapija.

Rezultati mogu biti zaista izuzetni. Nekada dolazi do popuštanja napetosti i bola već u toku samog tretmana (naročito kod akutnih problema - npr. sportske povrede). Delovanje Bowen tretmana se oseća narednih nekoliko dana zato što je potrebno da se završi kompletan ’ciklus delovanja’, pa se naredni tretman radi najčešće nakon 7 dana.

Pored toga što dovodi do relaksacije, dolazi i do promene u odgovoru na stresne situacije. Često dolazi do psiholoških i emotivnih promena kod klijenata koji kažu da se osećaju neuporedivo bolje. Ukratko, Bowen tehnika je odlična relaksaciona anti-stres terapija, što je veoma važno uzeti u obzir kada treba da se ojača imuni sistem pacijenta.

Bowen terapija je holistička terapija, potpuno je prirodna, neinvazivna, nema kontraindikacija, može da se bezbedno primenjuje kod malih beba, ali i kod starijih osoba. Bowen tehnika se primenjuje i na životinjama. U Australiji, kao i u drugim zemljama sveta, postoje Bowen terapeuti specijalizovani za rad sa konjima i sa malim kućnim ljubimcima (psima i mačkama).

Rezultati koji se postižu sa životinjama potpuno isključuju placebo efekat.


Bowen terapeutska tehnika se zasniva na teoriji da kada se postigne potpuna relaksacija tela, aktivira se unutrašnja sposobnost tela i uma da se vrate u balans i harmoniju (mehanizmi homeostaze). Poznat je po tome što ubrzava rehabilitaciju pacijenata, poboljšava fizičko, emotivno i kompletno unutrašnje stanje organizma.

Tom Bowen je verovao u univerzalnu životnu energiju Chi (Či). Po tradicionalnoj kineskoj medicini, životna energija mora neometano da struji kroz telo kako bi se obezbedilo stanje maksimalnog zdravlja. Bowenov dar je bilo otkriće sistema mobilizacije mekih tkiva kojim se aktivira rebalans prirodnog toka energije.

Bowen pokretom se aktiviraju različiti mehanizmi:

Mnogi pokreti pokrivaju akupunkturne tačke, prolazeći kroz više akupunkturnih meridijana istovremeno. Dokazane su trenutne promene pulsa tih tačaka kao odgovor na izvedene pokrete. Usaglašenost ove dve metode (Bowen tehnike i akupunkture) može da objasni veoma jako energetsko delovanje ove tehnike i njene efekte na unutrašnje organe.

Pokretom se stimulišu proprioceptori-senzorna vlakna na završecima perifernog nervnog sistema. Proprioreceptori obezbeđuju pravilan položaj i pokrete tela i smešteni su unutar vezivnog tkiva, mišića i njihovih fascija, zglobova i ligamenata. Njihovom stimulacijom se telo podstiče da se pokrene i vrati u svoje prirodno stanje zdravlja.
  
Pokretima se aktivira stretch refleks (refleks istezanja) – u mišićima i fascijama su smešteni receptori Goldži-jevih ćelija koji obaveštavaju nervni sistem o napetosti, izduživanju ili skraćenju mišića.  U stanju bola i spazma mišića, taj refleksni luk se može prekinuti promenom stimulusa koji dolazi iz nervnog sistema, i spazam i bol mišića popuštaju.
 
Bowen pokreti se izvode na površnoj (superficijalnoj) fasciji, gde aktiviraju veze između fascije s jedne strane, i nerava, mišića i tetiva s druge. Fascija je tanko, ali veoma snažno vezivno tkivo sa brojnim funkcijama. Izgrađena je primarno od kolagenih vlakana, veoma gusto je upletena, obavija sve mišiće, kosti, nerve, arterije i vene, kao i sve unutrašnje organe uključujući i srce, pluća, mozak, kičmenu moždinu, itd..

Fascija izgleda slično kao paukova mreža ili kao pleteni džemper i proteže se od glave do pete kontinuirano, bez prekida. Fascija ima važnu ulogu u mišićnoj koordinaciji, položaju tela i kompletnom strukturnom i funkcionalnom integritetu tela, jer svojim slojevima (površnim i dubokim) okružuje i povezuje međusobno sve strukture.

U normalnom, zdravom stanju, fascija je relaksirana i talasaste je konfiguracije. Ona ima sposobnst da se isteže i pomera bez restrikcija. Kada dođe do fizičke traume, emotivne traume, stvaranja ožiljnog tkiva ili inflamacije, fascija gubi svoju elastičnost, postaje kontrahovana i tvrda. Istraživanja u USA su pokazala da istezanje kolagenih vlakana koje nastaje primenom laganog pritiska preko fascije stvara male električne impulse (piezoelektrični efekat) koji imaju snažne isceljujuće osobine.

Činjenica da Bowen tehnika deluje preko fascija koje obavijaju celo naše telo i da se u tretmanu stimulišu tačke na površini gotovo svakog dela tela, čini Bowen holističkom terapeutskom tehnikom.

 
Izuzetno je značajno delovanje Bowen terapije na autonomni nervni sistem (ANS), koji između ostalog, upravlja i mehanizmima samoizlečenja tela. ANS kontroliše preko 80% telesnih funkcija (rad srca, disanje, perifernu cirkulaciju, endokrine, gastrointestinalne funkcije, itd.) i veoma je osetljiv na spoljašnje uticaje.

Većina ljudi danas živi u uslovima konstantnog stresa i prekomerne stimulacije simpatičkog nervnog sistema. Primenom Bowen tehnike, telo iz stanja dominacije simpatičkog nervnog sistema prelazi u stanje dominacije parasimpatičkog nervnog sistema.

Osobe tokom tretmana prelaze u stanje duboke relaksacije, ponekada čak i zadremaju i mogu se čuti šumno disanje i peristaltika creva (gastrointestinalni refleks).

Ovo ukazuje na prevladavanje parasimatičkog nervnog sistema i oslobađanje od stresa na dubokom nivou. Mapiranjem mozga je utvrđeno da se u mozgu tokom Bowen tretmana stvaraju Alfa talasi i pacijent se oseća kao da je u stanju duboke meditacije (aktivnost parasimpatikusa).

Primenom Bowen terapeutske tehnike se može postići značajno poboljšanje kod sledećih stanja:

Mišićno-skeletni problemi: bolovi u leđima (akutni i hronični), bolovi u ramenu (zamrznuto rame, tendinitis), teniski lakat, sindrom karpalnog tunela, artritis, fibromijalgija, neuralgija, glavobolje, migrena, problemi sa temporomandibularnim zglobom, skolioza, poremećaji u kukovima, karlici, problemi sa skočnim zglobom, stopalima, kolenima, plantarni fascitis, čukljevi, ishialgije, diskus hernija, RSI-Repetitive Strain Injury (ponavljana iščašenja i povrede)

Respiratorni problemi: Astma, bronhitis, groznice, sinuzitis, alergije

Digestivni problemi: konstipacija (zatvor), dijareja, kolike (grčevi) kod beba, loše varenje, gastritis, problemi sa jetrom, žučnom kesom, Kronova bolest, Sindrom iritabinog kolona
Problemi sa bubrezima: zadržavanje tečnosti, kamen i pesak u bubregu, smanjena funkcija bubrega

Ginekološki problemi: sterilitet, neregularni menstrualni ciklus, PMS, ciste i fibromi na jajnicima, fibrocistične dojke, hormonalni problemi

Neurološka stanja: Belova paraliza (paraliza n. facialisa), cerebralna paraliza, poliomijelitis, moždani udar-apopleksija, mišićna distrofija, Parkinsonova bolest, Sclerosis Multiplex – kod ovih stanja nakon ponovljenih serija Bowen tretmana pacijenti odgovaraju u različitom obimu u zavisnosti od težine stanja. Često se kod pacijenata vidi postepeno poboljšanje stanja i kvaliteta života.

Ostala stanja: poremećaji imunog sistema, sindrom hroničnog umora, sve tegobe vezane za stres (nesanica, glavobolje), vrtoglavica, tinitus (zujanje u ušima), enureza-noćno mokrenje kod dece, inkontinencija kod odraslih, problemi sa prostatom, hemoroidi, infekcije srednjeg uha, ADD/ADHD-hiperaktivnost (sa i bez poremećaja pažnje) kod dece, dijabet-šećerna bolest, poremećaji u radu štitne žlezde (hipo i hiper funkcija), prateća terapija kod stanja kod kojih je unos toksina povećan (terapije velikim količinama lekova, hemoterapija, zračenja), kod lečenja hemijske zavisnosti (psihoaktivne supstance, alkohol), različite sportske povrede…

Bowen terapeutska tehnika je veoma efikasna u procesu balansiranja tela, prevenciji različitih zdravstvenih problema i poboljšanju stanja kod različitih tegoba mišićno-koštanog sistema, nervnog sistema i različitih hroničnih stanja, pa se sa velikim uspehom koristi u celom svetu poslednjih 40 godina, što potvrđuju sprovedena medicinska istraživanja.

Nežna, a istovremeno SNAŽNA i veoma MOĆNA tehnika!