Vidya Yoga

Telefon: 063/84 64 027

Adresa: Vojvode Dobrnjca 26, Beograd

E-mail:

Website: www.vidyayoga.net

Održavaju se seminari i kursevi iz sledećih predmeta:

   1. Psihologija joge – zasniva se na tumačenju dela “Joga Sutre” čuvenog mudraca Patandjalija iz 5 veka pre n.e. Razmatra kretanje svesti tokom njenog razvoja na putu oslobodjenja.
   2. Manifestacije svesti u jogi – ispoljavanje svesti koja se kondenzovala na nivou energetskog tela (Pranomaja Koše). Psihofiziologija energetskih centara – čakri, kao i vrsta energija (Prana) na energetskom nivou postojanja.
   3. Pranajama – tehnike disanja u jogi, sa osvrtom na fiziologiju dubokog jogičkog daha. Preventivne i terapeutske vrednosti jogičkog disanja.
   4. Evolucija svesti prema učenju joge – na koji način se implicitni svemir razotkriva i odvija i koji su presudni faktori za njegovo pojavljivanje i postojanje u eksplicitnom redu. Paralela sa holografskim modelom uma i vasione.
   5. Vedska tradicija – upoznavanje sa glavnim filozofskim pravcima u drevnoj Indiji. Vrste joge.
   6. Teorija vibracija u jogi – ‘’Na početku beše Bog (Brahman) i sa njim beše Reč (Vaak). Svojim Umom on se sjedinio sa Vaak i tako je začeo’’. Kada su pojam – Nama i objekat – Rupa, bili Jedno. Objektivni svet kao projekcija kosmičke imaginacije.
   7. Svara Joga – disciplina koja se bavi otkrivanjem kosmičkih ritmova i nastoji da putem prakse uskladi individualni ritam aspiranta sa univerzalnim ritmom. U pozadini svakog udaha i izdaha stoji odredjen kosmički ritam.
   8. Principi vežbanja Asana – u čemu je razlika izmedju joga položaja – asana i gimnastičkih vežbi. Koji su to principi na kojima se zasniva svaki joga položaj. Uloga i način disanja u asanama. Neophodnost opuštanja izmedju joga položaja.
9. Osnovi Ayurvede i joga dijetetike – osvrt na Ayurvedu - drevnu indijsku medicinu. Osnovno prepoznavanje tipova ličnosti prema Ayurvedi, kao i generalna uputstva koja se u skladu sa tim daju u pogledu vrsta asana, kao i načina ishrane. Upotreba lekovitih začina i opis nekih lekovitih trava iz bogate ayurvedske farmakognozije.